– Mamma, bestemor, tante og onkler sto modell

– Det er min mamma Dyveke som var modell for jenta med fugl i hånda. Til de andre figurene sto min bestemor, onkler og tante modell, forteller Øyvind Bast Lie, som er i Hammerfest for å renovere skulpturene i parken som bestefaren har laget. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Nå er Øyvind Bast Lie i Hammerfest for å renovere skulpturene som står i fontenen i parken. Skulpturer som hans bestefar Ørnulf Bast laget på oppdrag fra USAs tidligere ambassadør i Norge, Charles Ulrick Bay.
Av BJØRN EGIL JAKOBSEN / bej@hammerfestingen.no

At fontenen på Rådhusplassen var en gave fra den tidligere ambassadøren er godt kjent fra før i Hammerfet. Hans mor Marie Hauan Bay var fra Hammerfest, og ifølge gamle beskrivelser skal skulpturen “Mor og barn” som står i fontenen og skuer utover havet forestille ambassadørens mor og hennes fire barn.

– Ambassadørens far var fra Drøbak. Det står en skulptur der også, forteller Øyvind Bast Lie, som i fjor kom hit til Hammerfest for å se på skulpturene hans bestefar laget til ambassadøren og Hammerfest.

Får fram brunfarge

– Jeg visste at bestefars skulpturer sto her i Hammerfest. Så jeg reiste hit i fjor. Da jeg så dem tok jeg kontakt med kultursjef Gerd Hagen, forteller Bast Lie, som straks så at bronsefigurene trengte kjærlig stell og voks.

– Dette er bronse og bør egentlig vokses årlig, og i alle fall hvert 4-5 år, men disse skulpturene tror jeg det ikke er gjort så mye med siden de ble avduket på 1950-tallet, smiler Bast Lie, som nå har sandblåst alle figurene og brukt fosforesyre for å få dem til å oksidere.

– Det vil si jeg har påført dem en kjemisk reaksjon som får fram brunfargen i figurene. Til slutt skal jeg vokse alle figurene, forklarer han, som er ferdig med jobben fredag.

– Familien min sto modell

– Jeg startet mandag. Så det har vært litt arbeid, smiler han, og er glad for at han har fått gjort jobben. For figurene som bestefaren laget på oppdrag fra ambassadøren betyr mye for både han og familien hans.

– Det er min bestemor som sto modell, og da barna ble laget var det min mor, tante og onkler som sto modell, forteller Bast, som selv jobber som billedhugger assistent i Oslo.

– Klarer du å kjenne igjen familien din?

– Man ser trekkene. De kjenner man igjen, svarer han, og innrømmer at han føler seg litt hjemme i Hammerfest.

– Det er jo morsomt å stå her i Hammerfest sammen med familien sin, ler oslomannen, som på grunn av snøværet den her uka har vært nødt til å arbeide inne i et telt i parken.

Skulpturen “mor og barn” var en gave fra USAs tidligere ambassadør Charles Ulrick Bay. Hans mor Marie Hauan Bay var fra Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

 

Annonse:

Del dette: