Hammerfestingen

Har mye fint å si, og forbedringstips:

– Men jeg vil gjerne trekke fram mangfoldet

Maiken synes det er kjekt å kunne dra på tur både til lands og til vanns. Foto: Privat

Maiken Garder setter stor pris på alle mulighetene som finnes i Hammerfest, både når det kommer til turer, kulturliv og mangfold.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

Hvorfor flyttet du til Hammerfest?

– Jeg bodde i Stamsund i Lofoten da jeg så at det var en ledig jobb hos Dansearena nord. Spennende arbeidsoppgaver og nye utfordringer gjorde at jeg fikk med meg familien og flyttet enda lenger nord.

Hva har du gjort siden du kom hit?

– Jeg er fortsatt i samme jobb, men gjør mye mer spennende enn jeg noen gang har drømt om! Denne uke har jeg for eksempel hatt møter med kolleger i Montreal, Moskva, Berlin og Carcassonne. Alle ønsker å samarbeide med oss og de kunstnerne vi jobber med her i nord.

Hva gjør du på fritiden?

– Jeg går mye på tur og driver med havkajakk. Skulle gjerne si at jeg også klatret, men det er altfor lenge side jeg var i klatreveggen. Men jeg trives med en aktiv fritid.

Maiken på tur sammen med Maria Sørhus. Foto: Privat


Hvor var du før du kom hit, og hva gjorde du der?

– Jeg bodde i Lofoten og jobbet fra Røst til Vågan med teater. Det fineste med det var Sagaspelet på Borg der alt av kor, orkester og teaterfolk samlet seg for å gjenfortelle historien om Olaf Tvennumbrunni som forlot høvdingsetet der til fordel for Island. Det er fortsatt slekt av denne høvdingen som lever på Island!

Hva er det beste med å bo i Hammerfest?

– Det er mye fint å si om byen, men jeg vil gjerne trekke fram mangfoldet! Stemmer det at over 80 nasjonaliteter er bosatt i byen? Og så finner man mennesker fra alle samfunnslag og yrkesgrupper. Alt fra primærnæringer til høyt utdannede og spesialiserte yrkesgrupper. Jeg liker at man ikke blir så ensartet i omgangskretsen sin her og utfordret på godt og vondt med det.

Pleier du å skryte av Hammerfest?

– Ja! Det er mye å skryte av, men jeg pleier å si at vi er bra heldige som kan ha en så spennende jobbhverdag for så å bruke fem minutter på å komme hjem, og kunne være på en fjelltopp en time senere. Den kombinasjonen er gull verd og blir altfor lite verdsatt av mange.

Maiken og Turbo under åpningen av turhytta på Storfjellet. Foto: Alexander Browne


Tre gode ting med Hammerfest?

– Gjenreisningshusene, de har så mye sjarm. Folka, både de som er innfødt og de som er innflyttet. Havet, den våte og viktige lungen som synes fra nesten hele byen.

Når du har besøk utenbysfra, hva pleier du å vise fram?

– Turhyttene på Tyven og Storfjellet har jo blitt obligatorisk og en garantert suksess! Men om besøket har dårlig tid, så tar jeg dem rett og slett med til Gamle Mårøy! Det er så superkoselig å komme dit og høre historien om båten og alt arbeidet som er gjort. Er jeg riktig heldig og har besøk i flere dager, så står Sørøya på programmet.

Maiken sammen med hunden Nymeria på tur. Foto: Privat

Hvordan kan Hammerfest bli en bedre by å bo i?

– Jeg tror alle plasser har mulighet til å bli bedre, sier hun, og ramser opp åtte punkter hun mener må til.

1. Legg bedre til rette for syklister og gående i hele kommunen.

2. Sett ned prisene på bussen, så det lønner seg for en familie å ta den istedet for bilen. Og i samme slengen kan kollektivtilbudet bli enda bedre, både busser og båter i hele kommunen.

3. La andre idretter og aktiviteter enn fotball få plass i det offentlige ordskiftet. Det er mange barn, unge og voksne her i byen som driver med andre aktiviteter og som slettes ikke er så interessert i en overpriset treningshall forbeholdt noen få.

4. Legg til rette for bredde i kulturlivet og gi frie midler til Arktisk kultursenter til programmering av eget kunstnerisk program! Det hadde vært gøy, det!

5. Anerkjenn det profesjonelle kulturlivet i kommunen som produserer kunst og kultur på høyt internasjonalt nivå. Og glem ikke de ansatte på kulturskolen. Jeg tror ingen her i byen forstår hvilken kompetanse som ligger i det kollegiet.

6. Ta faktiske grep for å ta klima og miljø på alvor.

7. Sikre framtiden til de som bor her med andre næringer enn olje og gass. Se gjerne 50 – 100 år fram – hva lever vi av da?

8. Ta ungdom på alvor og gi dem reelle og attraktive tilbud fra kommunalt hold. Sørg for deltidsjobber året rundt og flere sommerjobber. Bygg ut utdanningsmulighetene og sørg for at all ungdom kan ta vgs i sin hjemby dersom de ønsker det. Gi dem bolyst i egen by og dermed et ønske om å komme tilbake etter endt utdanning. Vis dem mulighetene og bygg opp selvtilliten deres.

Maiken sammen med foreldrene på graduationsdagen i London hvor hun fullførte bachelorgraden sin ved Rose Bruford College. Foto: Privat

Enten eller om Hammerfest:

Isbjørn eller reinsdyr?

– Rein. Jeg spiser ikke kjøtt, men rein er ikke kjøtt, det er kultur.

Tørrfisk eller mølja?

– Mølja. Jeg har aldri blitt venn med tørrfisken. Det er fortsatt kattemat for meg.

Hurtigruta eller Widerøe?

– Widerøe. Hurtigruta spyr ut mer CO2, er altfor dyr og har 16-årsgrense for å reise alene. Men jeg skulle ønske det var omvendt.

Tyven eller Storfjellet?

– Tyven, men jeg er nok oftere på Storfjellet.

Hytte på Skaidi eller telttur hvor du vil?

– Telttur. Jeg har aldri helt forstått hva som er så attraktivt med Skaidi.

På toppen av Ben Lomund i Skottland hvor Maiken bodde i to år. Foto: Privat

Midnattsol eller mørketid?

– Midnattsol, men jeg trives i mørketiden og.

Ut på byen eller slappe av på sofaen?

– Jeg er vel ikke kjent for å gjøre noen av de.

Hva er ditt beste minne fra Hammerfest så langt?

– Vanskelig å velge.

Hvor ser du for deg at du er om fem år?

– Jeg håper jeg fortsatt er i byen, men dersom kommunen velger å bygge ned kultursektoren, så må jeg vurdere hva jeg gjør. Uten kultur blir vi fattigere mennesker.

Er det noe du savner i Hammerfest?

– Jeg kan av og til savne muligheten til å finne det man trenger i butikkene. Jeg er tilhenger av å handle lokalt, men det er ikke alltid det hverken er mulig å finne det man trenger eller de lokale butikkene har priser som rett og slett gjør det uaktuelt å handle der.