• Ukens avis uke 15

  Del dette:
 • Debatt: Derfor KrF – vekst og ny næring

  Hammerfest fortjener å få politikken tilbake der den hører hjemme: I kommunestyresalen.

  Gjennom å stå som ordførerkandidat til Hammerfest KrF er mitt bidrag i politikken en klar og tydelig stemme. KrFs hovedpunkter for kommunevalget til høsten er enkelt for deg å huske og enkelt for oss å bli målt på.

  En stemme til KrF betyr en stemme for at:

  – Hammerfest skal bli en gründervennlig kommune

  – Hammerfest skal ledes etter en ansvarlig kommuneøkonomi

    Hammerfest skal bli et enklere sted å stifte familie og vokse opp

  – Hammerfest skal bli et bedre sted å tilbringe en verdig alderdom

  Hva gjør KrF til det kanskje mest næringsvennlige partiet i Hammerfest? På vår valgliste er hvert fjerde navn en gründer. Det vil si at KrF er partiet som kjenner igjen hverdagen til små og mellomstore bedriftsledere. Fordi partiet har solid sammensetning av personer med nettopp denne bakgrunnen. Vi har erfaring fra satsning når det går bra og man ansetter flere folk, og også når det er tungt og man må la folk gå eller avvikle. Derfor er KrF partiet som kjenner godt hva som skal til for å tilrettelegge for nyskaping. Vi i KrF vet hvor skoen trykker og at kommunen kan ansvarliggjøres mye mer i arbeidet om å tiltrekke seg flere nyetableringer.

  Vi må ta lærdom av historien vår.

  Man kan ikke la veldig store, men få bedriftsetableringer bli en sovepute. Da gjør vi framtidig gründerskap og knoppskyting en bjørnetjeneste. Med Findus som på et punkt var Norges største fiskefabrikk, og med sykehuset og kommunen på toppen av dette, var det i sin tid ikke nok fokus på nyskaping.

  Det var kanskje for mye rettet på fagforeingsarbeid og fastlønn i 3 enorme arbeidsplasser, der det meste av arbeidsfør befolkning var ansatt. Distriktene rundt ble fraflyttet mens Hammerfests befolkning ble doblet på kort tid. Da Findus avviklet var ikke samfunnet eller leverandørbedrifter omstillingsdyktig.

  Etter flere tiår med Findus, var oppstarts-initiativet lammet og vi satt igjen med en by uten vekstplaner.

  Fagforeningene som hadde viktige oppgaver i Hammerfest på de store arbeidsplassene i mange år er kanskje en direkte årsak til at AP har blitt så dominant over årtienes løp. Det var selvfølgelig mye bra med en sterk arbeiderbevegelse. På den andre side, for å få gode jobber hendte det jo man måtte ha partiboka i orden.

  Den mentaliteten får jeg enda tilbakemelding om at henger litt igjen, og det er ikke bra for hverken tilflytting eller for kommunens oppgaveløsning.

  Byen vår historisk har vært en pionér-kommune, med en vinnende “gjør det selv”-innstilling. Hammerfest har reist seg etter flere bybranner og kriser med denne mentaliteten.

  Jeg mener vi må finne tilbake til røttene våre, og bli stolte pionérer igjen før olja tar slutt.

  Fra melkeku til Melkøya.

  Tidligere gjorde vi oss avhengig av melkekua Findus for å få en trygg framtid. Nå har melkekua nytt navn: “Melkøya”. Godt betalte jobber i bedrifter knyttet til petroleumsvirksomhet gir ringvirkninger som samfunnet tjener på, kompetanse og teknologi. Som vi bør bygge videre på. Hammerfest har de høyest lønnede arbeidstakere i fylket, selv om mange av arbeidsplassene er knyttet til selskaper med midlertidig kontoradresse her.

  Medaljens bakside er at terskelen for å starte noe eget blir enda høyere, fordi det er så veldig gunstig å stå som lønnsmottager. Og fordi det er så fremmed tanke, det å starte opp egen virksomhet. Dette ser vi ved at fortsatt er ikke Hammerfest høyt nok oppe på årlige oppstarter, og vi sliter med tregere befolkningsvekst enn de økonomiske ringvirkningene lokalt tilsier at vi burde ha.

  På grunn av flere tiår med manglende pionérinnstilling og uredd satsning, finnes ikke nok privat investeringskapital til store lokale løft. Investeringer som skal til for å utkonkurrere eksterne aktører som heller innpendler arbeidskraft på sine midlertidige kontorer. Ringvirkninger fra olje og gass går i for liten grad til lokale lommer, mener jeg.

  Derfor etterspør jeg en offensiv næringspolitikk som klargjør for den nye olja: framtidens gründere!

  Norsk forskning fra 2017 forteller professor Torger Reve oss at 2 av 3 nye arbeidsplasser i Norge skapes årlig av små oppstartsbedrifter. Av gründere. Det betyr at vi må tilrettelegge for nyetableringer og ta en aktiv rolle i slikt arbeid som stimulerer til privat satsning. Det er et arbeid KrF gjerne vil lede an i kommunen.

  KrF lanserer en løsning:

  Hammerfest kommune skal etablere en gründerplan som forplikter kommune, NAV, næringsforening og næringsliv til å tilrettelegge for nye bedrifter. Initiativet til bedriftsetablering bør også satses på tidlig. Kommunens ungdomsskoletrinn skal gjennomføre elevbedrifter,  og koding som fag i grunnskolen vil kunne være en bro mot framtidige IT- arbeidsplasser.

  Mange barn og ungdom har en drøm om å tjene til livets opphold ved å bruke data, på en eller annen måte, og det kan kommunen tilrettelegge for. KrF skal sørge for at kommunen tar en tydelig rolle ovenfor videregående skoles elever ved å samarbeide med ungdomsbedriftene som etableres der.

  Gründerplanen skal også forplikte en realisering av et kontorfelleskap der gründere skal få tilgang på bedriftsmentorer og raskt tilegne seg næringslivets nettverk og nødvendige kunnskaper.

  Dette er bare starten.  Jeg og de andre i KrF mener at det er kun ved å vekke pionérmentaliteten opp fra dvalen, vekke interesse til gründerskap og vekst, at et attraktivt Hammerfest vil få raskere befolkningsutvikling, økt investeringskapital og flere lokalt eide arbeidsplasser og familiebedrifter.

  Dette mener vi er grunnlaget for et robust og variert næringsliv som tåler tidens tann og tillegger for den neste oljen. Og nettopp derfor er KrF et veldig godt valg for deg som vil bo i en kommune som satser stort på lokalt næringsliv. Hva tenker du om det?

  Av Truls Mehus, ordførerkandidat for Hammerfest KRF

  Debatt:

  Du kan nå skrive og sende til oss leserinnlegg direkte fra vår nettside Hammerfestingen.no/debatt, men du kan selvsagt fortsatt sende til post@hammerfestingen.no. Legg gjerne ved et bilde. Husk at innlegget kan ikke være lengre enn 3000 tegn inkludert mellomrom. 

  Vi forbeholder oss også retten til å redigere innlegg.

  Del dette:
 • Søkertallene øker, og det blir i år igjen oppstart av en kjemiprosessklasse i Hammerfest

  Fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech forteller at utfordringen for Finnmark fremover vil være færre søkere på grunn av færre ungdommer i Norge. Foto: Privat

  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Annie fikk sagt noen ord  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • ANNONSE

  Del dette:
 • Videre til landsmønstringen  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • ANNONSE

  Del dette:
 • Åtte partier og ordførerkandidater stiller i årets kommunevalg:  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Åtte partier og ordførerkandidater stiller i årets kommunevalg:  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Ikke finale på Martin  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Morsom og samfunnskritisk russerevy  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang • Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • ANNONSE

  Del dette:
 • ANNONSE

  Del dette:
 • Hammerfest-kryssordet  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Hammerfest-kryssordet  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Glimt

  På denne siden presenterer vi bilder fra historiske Hammerfest. Vi tar i mot bilder fra publikum og trykker dem her. Som en takk for lånet kan vi være behjelpelig med å digitalisere bildene vi får låne. Har du bilder? Ta kontakt med redaksjonen på telefon 91 63 19 43 eller send på e-post til post@ny.hammerfestingen.no.

   

  Presenteres i samarbeid med Hammerfest historielag. Se fl ere bilder på www.hfesthistlag.org. Vi presenterer også gamle bilder fra nettstedet Tidsmaskinen.no.

  Lek og moro på Langstrand internatskole (1964/1965) Foto: Kjell Håvard Næss
  Lek og moro på Langstrand internatskole (1964/1965) Foto: Kjell Håvard Næss
  Per Øystein Andersen, Margith Sundby og Wenche Mehus tegner på tavla (1965). Foto: Kjell Håvard Næss

  Send dine gamle foto til
  post@ny.hammerfestingen.no

  Photomyne er en app som gjør det lett å scanne gamle bilder med mobiltelefonen, men vi hjelper gjerne til. Ta kontakt med oss på telefon 91 63 19 43 dersom du trenger hjelp til å scanne bilder. Eller ta en tur innom oss i Strandgata.

  Del dette:
 • Ka skjer?

  Del dette:


 • Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Kjell minnes tida som lærer på internatskolen på Langstrand  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Ragna tok sølv  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Lærer om muligheter innen olje-, gass og energi  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang • Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

FRA HAMMERFESTINGEN MARKED