• Ukens avis uke 19

  Del dette:
 • Debatt: Trakassering: Den ellevte landeplage

  Vi må tillate oss å være ærlige når det angår de vanskelige sakene i samfunnet vårt. Vi må innrømme at folk blir utsatt for ubehagelige ord og handlinger overalt. Seksuell trakassering er et ekstremt viktig tema, men saken er langt større enn dette og ikke nødvendigvis eksklusiv til ett kjønn.

  Vi må bruke delen av begrepet som definerer problemet: Trakassering! Et ord som defineres som å bli utsatt for ubehageligheter. Dette er noe som vi med stor skam må innrømme forekommer overalt i samfunnet vårt; også på arbeidsplassen. Hvorfor bortforklarer vi, og lar være å snakke om, det som er vanskelig?

  Rødt valgte å sette fokus på trakassering i vår 1. mai-parole i år. Dette gjorde vi fordi vi mener at slike saker blir sett på som unntak heller enn regelen: Enkeltsaker som avviker fra normalen. Dessverre viser statistikken noe annet. SSBs levekårsundersøkelse viser at omtrent hver tiende ansatt opplever vold, trusler eller trakassering på arbeidsplassen. Vi ser at kvinner er mer utsatt enn menn. Så mange som en av fem unge kvinner blir utsatt for trakassering på arbeidsplassen.

  Hvorfor kommer dette først frem i statistiske undersøkelser? Fordi alternativet disse ansatte har er for belastende for den enkelte. Selv om både arbeidsgiver og Arbeidstilsynet sier at varsling av kritikkverdige forhold skal være lavterskel så er det ikke det for de det gjelder. Vil det ikke være enklere for den enkelte ansatt å bare finne seg annen jobb og dra i det stille?

  Rødt mener at arbeidsgivere i Norge har et ansvar for å forebygge og fjerne trakassering på arbeidsplassen. I Hammerfest har kommunen et særskilt ansvar som den største arbeidsgiveren i området. Arbeidsgiver kan ikke bare sitte stille og vedta rutiner for varsling, de må aktivt ut og drive konkret arbeid på arbeidsplassene. Likevel blir innbyggerne over hele landet, også i Hammerfest, servert avisoppslag med ansatte som har valgt å gå til media med sin sak, fordi de opplever at arbeidsgivere ikke tar sakene alvorlig nok.

  Hvis vi skal bli kvitt trakassering i samfunnet, må vi arbeide målrettet på arbeidsplassene og stille krav til våre ledere. Kommunen må vise med handling, ikke ord og tekst, at det er nulltoleranse for trakassering. Alle slike saker skal ha konsekvenser, og målet må være at ingen slike saker skal få eksistere. Nulltoleranse betyr Null Toleranse og dette betyr noe for oss i Rødt. En stemme på Rødt i kommunevalget er en stemme mot trakassering. Trakassering hører ikke hjemme på våre arbeidsplasser!

  Rødt Hammerfest

   

  Debatt:

  Du kan nå skrive og sende til oss leserinnlegg direkte fra vår nettside Hammerfestingen.no/debatt, men du kan selvsagt fortsatt sende til post@hammerfestingen.no. Legg gjerne ved et bilde.

  Husk at innlegget kan ikke være lengre enn 3000 tegn inkludert mellomrom.  Vi forbeholder oss også retten til å redigere innlegg.

  Hammerfestingen arbeider etter Vær-Varsom plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med ansvarlig redaktør.

  Del dette:
 • Hammerfestlig – «Hvaldimir»

  …hammerfestlig

  av Åge Eriksen

   

  Les også: «Hvaldimir» og «Semjon» er ikke den samme hvalen

   

  Les også: – Ble feilsitert i mediene

  Annonse:
  ANNONSE:
  Annonse:
  Annonse:
  Del dette:
 • Debatt: – Det selvoppdagede geni

  Truls Olufsen-Mehus markedsfører seg som ordførerkandidat for Krf og vil overta som ny ordfører etter kommunevalget i Hammerfest.

  Av Tom Mortensen, Hammerfest

  Truls Olufsen-Mehus mener at Arbeiderpartiet frykter hans kandidatur som den sterkeste konkurrent. Det får meg til å tenke på president Darwin P Erlandsen i Dusteforbundet, som i et foredrag snakket om flere typer genier, den vanlige geni (genius vulgaris) som omfatter folk som da Vinci og Einstein, som alle erkjenner var genier og det selvoppdagede geni (genius egocenratsus). Som han sier: »en hvilken som helst idiot kan nemlig oppdage at han er geni når andre forteller han det, men bare den virkelig geniale er i stand til å oppdage det selv».

  Truls innser sikkert selv at Krf neppe kan få flertall alene i kommunestyret, men regner nok med at regjeringskameratene, Høyre og Frp vil stemme på han. De sitter jo sammen i regjering, basert på den bibelske veileder om at «den som har, skal gis og han skal ha overflod, men den som ikke har, fra han skal det endog tas fra» (Matteus 13.12). Men selv da må stemmetallene for den borgerlige blokk, mangedobles.

  Det må derfor et mirakel til, men troen på mirakler står jo sterkt i Krf, slik som i Bryllupet i Kanaan, da Jesus forvandlet vann til vin. Egentlig burde vel Krf ønske at det motsatte skjedde, ut fra egen alkoholpolitikk.

  Truls klager på at Arbeiderpartiet tar avgjørelser innenfor lukkede rom. Ja, det er riktig at det holdes gruppemøte foran alle kommunestyremøter og i viktige saker også medlemsmøter. Bare på denne måten kan vi opprettholde en levende partiorganisasjon. Dette forhindrer ikke at man kan samarbeide i kommunestyret. Fra mitt ståsted utenfor kommunestyret, synes jeg Arbeiderpartiet har vært flink til samarbeid med alle partier i kommunen, blant annet gjennom tverrpolitiske grupper innenfor sykehussak og bompenger. Denne samarbeidsviljen har ført til at Hammerfest Arbeiderparti står sterkt også innenfor fylkespartilag, fylkesting og den nye regionen Troms og Finnmark i motsetning til de fleste partier i Hammerfest.

  Til slutt vil jeg beklage overfor Olufsen-Mehus denne lett usaklige og harselerende tone. For alt jeg vet, kan han godt være et slikt politisk geni som vil føre til et politisk skifte i Hammerfest til fordel for de borgerlige. Han bør imidlertid være forsiktig med å bli oppfattet som en oppblåst ballong, som blant annet har fristet meg til å finne frem stoppenålen.

  Debatt:

  Du kan nå skrive og sende til oss leserinnlegg direkte fra vår nettside Hammerfestingen.no/debatt, men du kan selvsagt fortsatt sende til post@hammerfestingen.no. Legg gjerne ved et bilde.

  Husk at innlegget kan ikke være lengre enn 3000 tegn inkludert mellomrom.  Vi forbeholder oss også retten til å redigere innlegg.

  ANNONSE

  Del dette:
 • Minister på hvalsafari i Hammerfest, men hvor var «Hvaldimir»?  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • – Ble feilsitert i mediene  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • ANNONSE

  Del dette:
 • Vil ha nytt serveringssted

  Senterleder Øisten Emaus håper på å kunne få inn lokale aktører i det gamle lokalet til Peppes Pizza. Alle foto: Linn Marit Hermansen
  Senterleder Øisten Emaus håper på å kunne få inn lokale aktører i det gamle lokalet til Peppes Pizza. Alle foto: Linn Marit Hermansen

  Etter at Peppes Pizza stengte dørene i desember, har lokalet stått tomt. Senterleder Øisten Emaus drømmer om på ny å kunne ha matservering for sultne kunder.

   


  LINN MARIT HERMANSEN
  linn@hammerfestingen.no


  – Drømmekonseptet er å ha lunsj på dagtid, og en skikkelig god  og lun restaurant på kveldstid, forteller senterleder Øisten Emaus.

  Peppes Pizza avviklet i desember, og Emaus har flere tanker på hvordan han ønsker å fylle det tomme lokalet.

  – Vi har jobbet en stund etter avviklingen, og har hatt en tankeprosess på hva vi vil ha, sier han.

  Flere alternativer

  De har flere alternativer for hvordan de skal gjøre det før de leier ut lokalet.

  – Et er å rive ut alt. Det vil få en investeringskostnad på rundt 4. millioner kroner, og da blir det et helt nytt konsept, sier han.

  Et annet alternativ de ser på er en lett renovering av lokalet hvor de fjerner fargene fra Peppes, og trekker om møblene.

  – Da blir det mulig å drive som en pizzarestaurant. Dette vil være en mindre investering på noen hundre tusen, forklarer Emaus.

  Øisten Emaus drømmer om å på ny fylle det gamle Peppes-lokalet med matservering.

  Øisten Emaus drømmer om å på ny fylle det gamle Peppes-lokalet med matservering.

  God beliggenhet

  Han mener lokalet har en av byens beste beliggenheter.

  – Kaia på utsiden skal bygges ut, så da er det gode muligheter for uteservering. I tillegg ligger det på et senter, og dette er også bra, sier Emaus.

  Lokale aktører

  Han ønsker først og fremst å leie ut til lokale aktører.

  – Det er viktig at det blir gjennomført, og at det er dyktige drivere. I utgangspunktet ønsker vi ikke å skape konkurranse for aktører i Hammerfest, så det er de som blir forespurt først. Skulle vi ikke finne noen her, må vi ut av byen for å lete, forklarer senterlederen.

  Han oppfordrer Hammerfestinger med en drøm om å drive restaurant til å ikke nøle med å ta kontakt.

  – Det er et lokale med stort potensiale. Leieprisene kan nok tilpasses om vi har troen på konseptet som blir presentert for oss, sier Emaus.

  Omsetning

  Emaus forteller at spiseri utgjør 12% av senteromsetning på landsbasis, og at det derfor er viktig for han å få inn nye aktører i det gamle Peppes-lokalet.

  – Kundene etterspør et lunsjtilbud. Vi har en fantastisk kafé på brua, men det er helt klart plass til et serveringssted til, sier han.

  Han legger heller ikke skjul på at et spisested til vil øke aktiviteten og omsetningen på senteret.

  – Når det er muligheter for å ta lunsjen på senteret så blir kundene værende lenger hos oss.

  Gode tall

  Daglig er det rundt 2000 kunder innom Nissensenteret.

  – Senteret går bra bortsett fra at vi har noen tomme lokaler. Men vi ser en positiv utvikling, og det er en del av butikkene som har en økning i omsetning, sier Emaus.

  Det er flere ting senterlederen gjerne skulle sett at han fikk inn på senteret i tillegg til et godt lunsjsted.

  – Vi skulle hatt en jernvarehandel for eksempel. Også ser jeg for meg et tjenestetilbud med litt frisører, kanskje noe fotpleie og slike ting. Vi har lokalene til det, så det er bare å finne noen som vil prøve seg, sier han.

  Del dette:
 • ANNONSE

  Del dette:
 • Vil se på løsninger for brannstasjonen  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Mer informasjon om meridianbuen  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Nå er Sjøgata stengt  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • ANNONSE

  Båt og Motor båt&motor
  Del dette:
 • Brannen ble et mareritt for Adrian: – Jeg har det bra i dag  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • De sjekker miljøet for industrien  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Burger, bar og bowling  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Eldrerådene i nord møtes i Hammerfest  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Frigjørings- og veterandagen  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Inn i de voksnes rekker  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Hammerfest-kryssordet 1  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Hammerfest-kryssordet 2  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Hammerfest-kryssordet 2  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Glimt  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Ka skjer?  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Ukas bok og ukas Rino  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Sjakkmesterne fra Fuglenes  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Gjorde rent bord på dressurstevnet  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Andreas (17) og kompisen tok NM-gull i badminton  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Ny danseprodusent i byen  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Saker fra hammerfestingen.no 1  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Saker fra hammerfestingen.no 2  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Sistesiden

  Del dette:
 • Ukens avis uke 18

  Del dette:
 • Debatt: Hammerfest SV og sykehuset

  Åse Marie Småvik, leder Hammerfest SV.

  Nytt sykehus har vært en hovedsak for Hammerfest SV i inneværende valgperiode. For de neste årene stiller vi med ei sterk liste som vil videreføre engasjementet for sykehuset helt til dørene åpnes på Nye Hammerfest sykehus (NHS).

  Finnmark SV har over 4-5 valgperioder stått støtt i diskusjonen om å beholde dagens sykehusstruktur.

  Det har antakelig kostet Finnmark SV representasjon på Stortinget fordi man kunne ha fått flere stemmer i Alta ved å være mindre tydelig. I SV setter vi imidlertid sak foran egen posisjon, det skal ingen være i tvil om.

  I dette innlegget vil vi redegjøre for hva vi helt konkret har gjort siste 4 år når det gjelder spesialisthelsetjenestetilbudet i Finnmark.

  Hammerfest SV har hatt representanter i styret til Finnmark SV som også har vært aktive på temaet.

  – Bidratt til bedre jordmor dekning på fødestua i Alta gjennom spørsmål fra Kirsti Bergstø i Stortingets spørretime.

  – Stått stødig i alle debatter om sykehusstruktur – også i Stortinget.

  – Hatt et initiativ for å få i gang den årlige samlingen “Helse i Finnmark” hvor blant annet helseminister Høie deltok i november 2018 i Kirkenes.

  – Hatt besøk av SV sin representant i Helse -og Omsorgskomiteen, Nicholas Wilkinson, på den første konferansen om Helse i Finnmark som ble holdt i Hammerfest i november 2017.

  – Kirsti Bergstø i tett samarbeid med Finnmark SV, tok initiativet til den tverrpolitiske oppslutninga om å beholde to ambulansefly i Alta i 2016. Debatten ledet også til at ambulanseflyet i Kirkenes nå er bemannet med anestesilege og dermed styrket beredskap i Øst-Finnmark.

  – Hammerfest SV ved Reidar Johansen tok initiativet til å nedsette det tverrpolitiske helseutvalget vi har i Hammerfest Kommune. Samme Reidar har gjentatte ganger bedt om at utvalget må innkalte til møter for å bli orientert om arbeidet med NHS.

  – Hammerfest SV og Hammerfest Krf tok sammen initiativet og skrev et brev til Helseminister Høie når den nye regjeringa hadde bestemt at Finnmarkssykehuset skulle underlegges UNN. De andre politiske parti ble invitert med.

  – Hammerfest SV sørget for at informasjon om og fra Finnmarkssykehuset ble distribuert til ALLE de politiske representantene og (ikke bare til varaordføreren) som møtte Helseminister Høie på Stortinget i februar.

  – Representant fra Hammerfest SV holdt appell 8, og arrangerte et årent møtemars og var representert i 8. mars komitéen som satte kvinnehelse i NHS på dagsorden.

  – Hammerfest SV har nylig hatt stortingsrepresentant og medlem i helse- og omsorgskomiteen, Sheida Sangtarashi, og nestleder i SV Kirsti Bergstø på besøk, og arrangerte et åpent møte på Biblioteket. Tema for 3/4 av dagen var NHS. (Dessverre dekket ikke media dette besøket).

  – Hammerfest SV ved Reidar Johansen fremmet forslag i Formannskapet om at rammene for NHS må utvides i revidert statsbudsjett for å sikre at bygget blir stort nok. Forslaget ble enstemmig vedtatt og sendt til Helseministeren.

  I tillegg til engasjementet for NHS har Hammerfest SV stadig stått i bresjen for å få ryddet opp i eldreomsorgen i kommunen samt sikret lærlingplasser til helsearbeidere i kommunen.

  For neste kommunestyreperiode har Hammerfest SV mange dyktige representanter på lista som kan veldig mye om helse, eldreomsorg, rus og psykiatri og ikke minst sykehus. Om dette er viktige tema for deg som velger er det Kanskje SV som skal få din stemme?

  For Hammerfest SV / SG

  Åse-Marie Småvik, leder.

  Nyhet:

  Du kan nå skrive og sende til oss leserinnlegg direkte fra vår nettside Hammerfestingen.no/debatt, men du kan selvsagt fortsatt sende til post@hammerfestingen.no. Legg gjerne ved et bilde.

  Husk at innlegget kan ikke være lengre enn 3000 tegn inkludert mellomrom.  Vi forbeholder oss også retten til å redigere innlegg.

  Hammerfestingen arbeider etter Vær-Varsom plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med ansvarlig redaktør.

  Del dette:
 • Debatt: Hammerfest Ap i utakt med partiet sitt?

  Ole Martin Rønning, kommunstyrerepresentant for Høyre.

  I bompengesaken, som jeg antar vil bli en viktig sak under valgkampen, kan det synes som Hammerfest Arbeiderparti er i utakt med både LO og resten av Arbeiderpartiet.

  I Hammerfest, i etterdønningene av den økonomiske storfesten man har hatt i noen år, og hvor overskridelser i offentlige investeringer for lengst har overskredet en halv milliard under Alf E. Jakobsen`s ordførertid, han man som siste store sak besluttet at vi skal si ja til en nybygging av innfartsveg og bypakke, med særlig usosial belastning for de som skal finansiere dette.

  Vi snakker selvsagt om den halve millionen man planlegger å sende som regning til hver eneste familie i Hammerfest. Men, samtidig har man basert dette på et prosjekt hvor man tar forbehold om at man underveis kan øke prisene, og forlenge innkrevingstiden utover de 15 år som er vanlig.

  Les også: Debatt: – Det som ikke er like greit, er når enkelte tyr til usannheter

  Når man fra kommunal eller annen offentlig side sier at man KAN øke prisene, må slikt leses som at man SKAL øke prisene, og når man sier at man KANSKJE vil øke innkrevingstiden, betyr dette at man vil gjøre det.

  Samtidig går LO i sør omkring med banner som fordømmer usosiale bompengeprosjekt, og hvor Trond Giske, i sin 1. maitale går sterkt spesielt i mot såkalte «bypakker» med usosial profil.

  Dette står i sterk kontrast til både Andreas Gamst og varaordføreren i Hammerfest, som ikke engang lukter på dette aspektet når de går inn for å innføre nettopp det man fra  Ap sentralt, og LO går sterkt imot i sør.

  Så må man kanskje stille spørsmålet om Hammerfest er i en særstilling?

  Til det er svaret Ja. Hammerfest Ap har hatt eneveldig makt i Hammerfest siden 1999. I den tid, har de over doblet kommunens lånebelastning, og gjort oss til en kommune som rangerer som nummer to på toppen av belåning per innbygger, og hver eneste av oss har en lånegjeld som ligger på det dobbelte av landsgjennomsnittet, og det kan du takke Hammerfest Ap for.

  Man har i tillegg ført en svært uansvarlig økonomisk politikk i disse årene, og etter at Snøvit begynte utbyggingen, startet man å bruke penger man enda ikke hadde fått som eiendomskatt, samtidig som man belånte kommunen til pipa.

  For de som bare ser det positive med renovert rådhus, og stort kulturhus, virker det som Arbeiderpartiet har styrt vel, men sannheten er at det har de ikke gjort. Av de milliardene av kroner de har lånt, er ca en halv milliard gått til å dekke overskridelser på prosjekter som man nå soler seg i glansen av.

  Bare kulturhuset ble å koste 250 millioner, selv om budsjettet som var godkjent til prosjektet bare var 95 millioner.

  I Rypefjord ved Polarbase, svidde man av over 65 millioner, uten å få noe som helst igjen.   Og slik kunne man skrive mange sider omkring.

  Det ser ut som festen med lånte penger, må betales av våre etterkommere, de samme som man mener skal betale drømmeveiprosjektet med tuneller, som skal finansieres med minst en halv million i bompenger per småbarnsfamilie.

  Alt dette, demonstrerte man mot litt lengre sør, men her i Hammerfest trenger man ikke å bry seg om slikt. Her har man rent flertall i kommunestyret, og kan gjøre hva man vil. Selv om det man gjør er både usosialt og kanskje unødvendig i alle fall i det omfang man legger opp til.

  Av Ole Martin Rønning,

  kommunestyrerepresentant,

  Hammerfest Høyre.

  Nyhet:

  Du kan nå skrive og sende til oss leserinnlegg direkte fra vår nettside Hammerfestingen.no/debatt, men du kan selvsagt fortsatt sende til post@hammerfestingen.no. Legg gjerne ved et bilde.

  Husk at innlegget kan ikke være lengre enn 3000 tegn inkludert mellomrom.  Vi forbeholder oss også retten til å redigere innlegg.

  Del dette:
 • Debatt: Nordre Sørøy som rekreasjonsområde

  I Sørøysundet er det sterke strømmer begge veier gjennom selve sundet. Dette gjør fjordene langs Seiland og Sørøya attraktive for havbruksnæringa.

  Tre oppdrettsselskap er allerede etablert i området. Det fjerde heter Salmar og ønsker nå å etablere seg. Det er søkt om etablering i Skippernes-fjorden på nordre del av Sørøya som ligger i Hammerfest kommune. Søknaden skal behandles politisk i Hammerfest kommune, men det har til nå ikke vært debatt om dette.

  Hammerfest by har over de siste årene blitt omringet av næringslivsetableringer. Dette har gått på bekostning av rekreasjonsområder. Melandet ble utilgjengelig ved etableringen på Melkøya.

  Reingjerdet rundt byen gjør at ruten for turer må gå via portene i gjerdet. Store strømlinjer er satt opp rundt Baksalen-Sætergamdalen-Forsølhøyda.

  På Polarbase og rundt Leirvika er det industrietableringer. Strømsnes er ønsket som næringsareal og nå nylig NVE sitt forslag om vindmøller på Kvaløya.

  I Sørøysundet er det LNG-skip som ankrer opp på kjente fiskegrunner, samt at det er generelt mye trafikk i sundet.

  Det er havbruk etablert på seilandssiden og fra Slettnes og vestover. Dette gjør at mye av fritidsfisket i Sørøysundet er samlet utenfor nord del av Sørøya, som foreløpig ikke har oppdrettsanlegg og dermed en artsrik fiske sammensetning som ikke har spist oppdrettsfor.

  Salmar har allerede fått tillatelse til et anlegg i Borvika ved Akkarfjord som vil kunne gi arbeidsplasser og aktivitet i Akkarfjord.

  Ved å åpne for etablering i Skippernesfjorden blir den havbruksfrie sonen i Sørøysundet betraktelig mindre ettersom mange av de gode fiskemeene ligger nettopp i dette om-rådet.

  Samtidig er Nordre Sørøy et godt kjent friluftsområde for både lokalbefolkning, hammerfestinger og folk forøvrig.

  Passasjertallene for Sørøysundexpressen for 2018 er over 21 000. I tillegg er det mange fritidsbåter. Bygdelagene er aktive og hadde ved siste opptilling rundt 500 medlemmer.

  I sum gir det et bilde på at nordre Sørøy er et populært område for rekreasjon.

  Også Hammerfest kommune har bidratt til denne populariteten gjennom å profilere området  i både bok, hefte og turkart. Det vises også til samarbeidet mellom Hasvik kommune, DNT og Hammerfest kommune med å etablere en turtrase langs Sørøya.

  Slik vi ser det er det derfor rimelig at beslutninger fattes i riktig rekkefølge.

  Først må det avklares hvilken status nordre Sørøy og sørøysundbassenget skal ha i kommunen, herunder må den allerede etablerte praksis hvor området er et rekreasjonsområde for kommunens innbyggere veie tungt.

  Deretter må man ha en åpen prosess om konsekvenser av havbruks etableringer for beboere og fritidsbrukene av nordre sørøy.

  Det er foreløpig en «grønnblå lunge» mellom Borvika og Kuvika, jfr kart fra kart.miljostatus.no.

  Det kan på sikt være et større potensiale  både for lokalbefolkningen og kommunene i å bevare nordre Sørøy som et rekreasjonsområde enn noen få arbeidsplasser på et anlegg eid av Salmar som har både smoltanlegg og slakteri utenfor Finnmark.

  For Hammerfest SV/SG:

  Ingrid Petrikke Olsen og Åse-Marie Småvik

  Debatt:

  Du kan nå skrive og sende til oss leserinnlegg direkte fra vår nettside Hammerfestingen.no/debatt, men du kan selvsagt fortsatt sende til post@hammerfestingen.no. Legg gjerne ved et bilde.

  Husk at innlegget kan ikke være lengre enn 3000 tegn inkludert mellomrom.  Vi forbeholder oss også retten til å redigere innlegg.

  Nordre Seiland Friluftsforening har fått 490.000 kroner til opprydding

  For tredje året på rad mottar friluftsforeningen på Seiland støtte fra Miljødirektoratet for å rydde opp marin forurensning.

  – Vi har i 2017 og 2018 samlet nærmere 40 tonn lettsøppel, opplyser foreningen i en pressemelding til lokalavisa.

  Årets aksjon skal foregå som avslutning av Skreifjorden (Skreifjordeidet i 2018) og videre inn mot Kårhamn.

  – Videre skal vi ta en opprydding i Store Fagervika og på øya Vinna. Alt dette er på Nordre Seiland. Dette skal foregå fredag 31. mai til 1. juni, opplyser leder Oddmund Pedersen hos foreninga.

  Leder av friluftsforeningen, Oddmund Pedersen. Foto: Privat

  Leder av friluftsforeningen, Oddmund Pedersen. Foto: Privat

  Runde to på Kvaløya

  Runde to er planlagt fredag 14. juni – 15. juni på Kvaløya, i Kvalfjorden i nærheten av Forsøl, ikke langt fra Hammerfest.

  – Transport til ryddestedene vil være med «Gamle Mårøy», sier han, og lokker med mulighet for en flott tur med båten som er 90 % restaurert.

  – Ved ombordstigning kan du forsyne deg fra frokostbuffe. Lunsj på land eller om bord. Når hjemturen starter, etter endt arbeidsdag, vil det bli servert to retters middag. Kall dette gjerne «minicruise», sier han, og legger til at det også er mulig å overnatte om bord.

  Del dette:
 • Fem år på Jernteppet  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • ANNONSE

  Del dette:
 • Store mangler på brannstasjonen: – Føler vi ikke blir tatt seriøst  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang • Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • – En uheldig situasjon  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • ANNONSE

  Del dette:
 • Nytt sykehus var både hovedparole og tema – og talerne kritiserte regjeringa  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • ANNONSE

  Del dette:
 • Aktivisten trådte sine første barnesko i «fjorn»  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Koordinatoren har vært med på slike aksjoner før  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Hammerfest-kryssordet 1  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Hammerfest-kryssordet 2  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Lokal kryss-quiz  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Glimt  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Ka skjer?  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Ukas bok og ukas Rino  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Russetiden er i gang  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • To revygrupper som gleder seg til revy-NM på Høylandet  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • ANNONSE

  Båt og Motor båt&motor
  Del dette:
 • Brettekunst på biblioteket  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Sistesiden

  Del dette:

FRA HAMMERFESTINGEN MARKED