• Ukas avis uke 11

  Del dette:
 • Debatt: Vår kropp, vårt valg

  Kvinnepolitisk leder i Troms og Finnmark SV mener kvinners kropp ikke er et forhandlingskort. Foto: Kristoffer Vangen

  Kvinnepolitisk leder i Troms og Finnmark SV mener kvinners kropp ikke er et forhandlingskort. Foto: Kristoffer Vangen

  Kvinnepolitisk leder i Troms og Finnmark SV, Katrine Boel Gregussen, skriver i dette debattinnlegget at SV mener avgjørelsen om å ta abort skal være opp til kvinnen selv, og ikke en nemnd.

  Jeg har gjennom yrket mitt som hjelpepleier truffet mange kvinner som levde «i gamle dager». Jeg har hørt kvinner fortelle om et liv med mye hardt arbeid, mange barn og lite valgmuligheter. Jeg har hørt om kvinner som ble gravide nesten hver gang mannen var hjemme fra fiske. Om kvinner som gråt når de ble gravide igjen. Og om skammen de bar på når de ble gravide før de hadde giftet seg. Samtlige har lært meg at jeg er heldig som lever i ei anna tid.

  Ei tid med prevensjon tilgjengelig, stemmerett, arbeid til alle, muligheter til å være økonomisk selvstendige og ikke minst et større fokus på likestilling. Likevel er det ingen grunn til å lene seg tilbake å bare være takknemlige. Kampen som de før oss har kjempet må fortsatt kjempes for å sikre at de som kommer etter oss også får være like heldige.

  De siste månedene har vi sett en Statsminister som er villig til å bruke abortloven som et forhandlingskort for å få mer makt. Vi har sett at rettighetene våre er under press og at vi igjen må kjempe for retten til å bestemme over vår egen kropp. Den nye regjeringen har i Granavolden-erklæringen gått inn for at alle fosterreduksjoner skal gå gjennom abortnemnd. Det betyr at kvinnene som allerede har tatt et vanskelig valg må legge frem saken sin for en nemnd. Fosterreduksjon skal ikke lengre være selvbestemt. Møtet med abortnemndene er tøft for mange, og selv om nemndene gjør en god jobb er det forskjeller mellom landsdelene.

  SV mener at avgjørelsen om å ta abort eller ikke skal være opp til kvinnen selv, og ikke opp til en nemnd som vurderer om kvinnen har «gode nok» grunner.

  Jeg har i det siste tenkt mye på de 8 som i fjor tok fosterreduksjon. De åtte kvinnene, parene, menneskene som de siste månedene har blitt gjenstand for en av vårt lands største debatt det siste halve året. Disse menneskene har fått en pekefinger i trynet fra Høyre, FrP, KrF og Venstre med en beskjed om at det nye flertallet på Stortinget ikke har tillit til at avgjørelsen de åtte tok var riktig.

  Moralpekefingeren fra de borgerlige svir og jeg har ingenting til overs for den brutale påkjenninga regjeringen har lagt på de som i fjor og tidligere har gjennomgått fosterreduksjon. Det virker som om det er skremmende lettvint for høyresiden i Norge å sette seg til doms over andre menneskers liv og valg uten å sette seg inn i hvorfor menneskene har tatt de valgene de har tatt.

  Jeg har full respekt for de som tok fosterreduksjon og full tillit til at valgene kvinnene og parene tok var veloverveid. Det er ingen som tar abort fordi det er gøy, og det er det på tide at de borgerlige forstår.

  Retten til selvbestemt abort står sterkt i Norge og skal aldri rokkes ved. Det skal være opp til den enkelte kvinne å bestemme over sin egen kropp. I stedet for å innskrenke rettighetene kvinner har, bør de utvides. Og i stedet for å lage flere abortnemnder bør de fjernes. Kvinners kropp er ikke et forhandlingskort.

  Av

  Katrine Boel Gregussen

  Kvinnepolitisk leder

  Troms og Finnmark SV

  Debatt:

  Du kan nå skrive og sende til oss leserinnlegg direkte fra vår nettside Hammerfestingen.no/debatt, men du kan selvsagt fortsatt sende til post@hammerfestingen.no. Legg gjerne ved et bilde.

  Husk at innlegget kan ikke være lengre enn 3000 tegn inkludert mellomrom.  Vi forbeholder oss også retten til å redigere innlegg.

  Klimategninger

  Hammerfestingen arbeider etter Vær-Varsom plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med ansvarlig redaktør.

  Del dette:
 • Vil ha kortere kø  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Vil blåse liv i Sp her i byen  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Erkjenner å ha tatt feil  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Annonse:

  Del dette:
 • Ti menn må møte i tingretten de neste ukene  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Annonse:

  Del dette:
 • – Ikke ferdig med å kjempe  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • – 8. mars er fortsatt viktig  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Annonse:

  .
  Del dette:
 • Stort engasjement  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Kronikk: Ordene som forandrer alt

  Noen kreftformer er det svært få som overlever. Nå må vi ta grep slik at flere får høre ordene: Du kommer til å overleve.

   


  Av Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen og Brage Larsen Sollund, distriktssjef i Kreftforeningen.


  I fjor fikk 62 personer lungekreft i Finnmark. Så få som to av ti overlever lungekreft. Mange av disse pasientene får en svært tung beskjed: Sjansen for at vi kan redde livet ditt er minimal. Eller enda verre: Det er ingenting vi kan gjøre. Du vil få god, lindrende behandling.

  Kreftbehandlingen har gjennomgått en enorm utvikling de siste tiårene. 7 av 10 overlever sin kreftsykdom. Men bak statistikken skjuler det seg store forskjeller.

  Lungekreft er bare én av mange kreftformer som har lav overlevelse. Bukspyttkjertelkreft, hjernekreft og eggstokkreft er andre eksempler. Årsaken til den høye dødeligheten er kompleks.

  Ofte er det vanskelig å oppdage disse kreftformene fordi de har diffuse symptomer, og ikke kan kjennes som en kul utenpå kroppen. Når sykdommen oppdages har den ofte rukket å spre seg til vitale organer.

  Noen av kreftformene er vanskelig å behandle. Dessuten har ikke alle diagnosene like store og etablerte forskningsmiljøer som flere andre kreftformer.

  Det gjør at de ikke hevder seg i konkurransen om forskningsmidler, og fremskrittene uteblir.

  Kreftformer med lav overlevelse skriker etter et større løft. Nå må vi ta grep.

  Derfor skal pengene vi samler inn under årets innsamlingsaksjon Krafttak mot kreft øremerkes kreftformersom få overlever. Behovet for mer kunnskap er stort.

  Og det er grunn til å tro at et felles krafttak vil bidra til at flere overlever i fremtiden.

  Opparbeidelsen av solide forskningsmiljøer er grunnen til at vi i dag kan sende små kameraer gjennom menneskekroppen eller utføre kikhullsoperasjoner i stedet for å åpne opp hele magen.

  Hele tiden, år etter år, blir vi overrasket over gjennombruddene som gjøres innenfor forskning. Det er slike wow-øyeblikk vi sikter mot. Kanskje vil det utvikles nye metoder for å oppdage kreftformer med lav overlevelse tidligere.

  Vi er utålmodige og fulle av pågangsmot.

  Derfor håper vi du tar godt imot bøssebærerne våre, torsdag 14 mars. De mange frivillige mobiliserer ikke bare for de vi har mistet, men for oss alle sammen.

  Slik atflere skal få oppleve den aller beste følelsen i livet: Beskjeden om at du får leve videre.

  Kronikk:

  Du kan nå skrive og sende til oss leserinnlegg direkte fra vår nettside Hammerfestingen.no/debatt, men du kan selvsagt fortsatt sende til post@hammerfestingen.no. Legg gjerne ved et bilde.

  Husk at innlegget kan ikke være lengre enn 3000 tegn inkludert mellomrom.  Vi forbeholder oss også retten til å redigere innlegg.

  Del dette:
 • Skaidi Fatbike har NM-status  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Annonse:

  Del dette:
 • Hammerfest-kryssordet 1  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Hammerfest-kryssordet 2  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Lokal Kryss-quiz  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang • Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Ka skjer?

  Del dette:
 • Ukas bok & ukas Rino

  «Alice B. Toklas´sjølvbiografi»
  Av Gertrude Stein.

  «Alice B. Toklas´sjølvbiografi», skrevet at Gertrude Stein? Det er dette forunderlige misforholdet mellom tittel og forfatter som får meg til å ta denne boken ut av hylla og starte lesingen.

  For må ikke selvbiografien til Alice nødvendigvis være skrevet av Alice? Og må ikke en selvbiografi som Gertrude har skrevet være Gertrude sin egen fortelling? Og jo, det er akkurat det det må! Dette er den skjønnlitterære selvbiografien til Gertrude Stein fra 1933!

  Så hva er da saken med tittelen? Jo, i dette nærmest taktiske grepet viser Stein sin litterære kvalitet. For ved å la fortellerstemmen og synsvinkelen tilhøre Alice, så skaper hun seg et helt unikt spillerom. Når hun omtaler seg selv i tredje person, og når hun bruker en annens stemme, trenger hun ikke å forklare, oppklare eller forsvare noe som helst. Hun kan bare fortelle. Og legge til og trekke fra som det passer. Og har hun ikke lyst til å gå nærmere inn på noe, ja, da kan hun bare la det bli hengende. Og det gjør hun til gangs!

  Og for et liv, og for en fortelling! Tysk-jødiske Gertrude Stein blir født i Pennsylvania og får sin utdanning ved amerikanske universiteter. Hun tilhører en privilegert og velutdannet familie. De er velstående, men ikke styrtrike. I 1902 Stein flytter Gertrude til Paris sammen med sin bror Leo.

  De to søsknene er kunstinteresserte, og de kommer til Paris på et tidspunkt hvor malerkunsten er i rask utvikling, hvor nye kunstformer stadig oppstår og hvor flere av 1900-tallets store malere er i etableringsfasen. Og Gertrude og broren har teft. De kjøper bilder av malere vi i ettertiden kjenner som store kunstnere lenge før resten av verden oppdager dem. Picasso, Matisse, Derain, Braque, Gris og en lang rekke andre. Og Paris er ikke større på denne tiden enn at de møtes, omgås og blir venner.

  Og i 1907 i Paris skal hun også møte Alice, som skal bli hennes livsledsager og få være hennes stemme i selvbiografien.

  Gertrude Stein må ha hatt en meget sterk tiltrekningskraft på andre mennesker. De flokker seg rundt henne – billedkunstnerne, forfatterne, de intellektuelle. De nærmest trygler om å få snakke med henne, få komme på besøk til henne, få invitere henne hjem til seg. Og hun etablerer mange nære vennskap. Hun er åpen for de fleste. Men gjennom Alice sin fortellerstemme skjønner man at hun nok synes at noen er mer interessante enn andre.

  Dette er en suksessterte av en bok. Den smaker nydelig, men den bør nytes i porsjoner!

  Grethe Johannessen

  Hammerfest bibliotek

  UKAS RINO

  Malin Kristine Larsen (20) Foto: Rino Engdal, på facebook @rinoengdal & #rinoengdal på instagram
  Malin Kristine Larsen (20) Foto: Rino Engdal, på facebook @rinoengdal & #rinoengdal på instagram

  FASIT LOKAL KRYSS-QUIZ  (på side 18):

  VANNRETT: 4. Medisinmangel, 5. Fylkesvaraordfører,

  6. Ringveien, 7. Hammerfestingen, 10. Kvinnedagen,

  12. Kultursjef, 13. Faez, 14. Oscar-nominert,

  15. Fremskrittspartiet, 16. Engdal.

  LODDRETT: 1. Gjenreisningsmuseet, 2. Wahl,

  3. Vegard,  8. Strandgata, 9. Indrefjord, 12. Julenissen

  Del dette:
 • Tok tredjeplassen  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • 4G-dekning til fiskeflåten  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Skuespiller møter revyartist  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Fornøyde ryttere  Du må være abonnent eller kjøpe dagspass hos Hammerfestingen for å kunne lese denne saken.

  Klikk her for å logge inn / kjøpe tilgang

 • Sistesiden

  Del dette:

FRA HAMMERFESTINGEN MARKED