Hammerfestingen

Ungdommen fullroses:

– Aldri sett så fint ut på kirkegårdene

Johannes og Sara Birkeland er to av ungdommene som har klipt gress og stelt på gravplassen på Hauen denne sommeren. Foto: Fredrik Sandstrand

Kirkegårdene i Hammerfest er så nyfriserte og pene som de ikke har vært på mange år.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 11.08.2021 kl 16:09

Annonse
Annonse
Annonse

Ungdommene som har hatt sommerjobb med å holde gravplassene ved like har gjort en kjempegod jobb. «All honnør til ungdommen» og «kan ikke huske å ha sett det så fint» er den generelle tilbakemeldingen folk har kommet med.

Ungdommene har hver sin kirkegård de har ansvaret for, og på Hauen i Hammerfest gikk søskenparet Johannes (16) og Sara Birkeland (16) med hver sin gressklipper mens øreklokker på hodet holdt støyen ute. De kunne fortelle at dette er deres andre år med å klippe stelle på kirkegården, og det er en jobb de trives veldig godt i.

– Det regner ikke så mye?!

– Hva er det beste med denne jobben?

– Og så er det litt fysisk arbeid. Vi får vært i bevegelse, svarer Sara.

– Det er at vi kan være utendørs. Det er fint å slippe å sitte inne hele sommeren, svarer Johannes mens regnet plasket på jakker og gravstøtter.

– Det gjør ikke noe at det regner altså?

– Neida, det regner ikke så mye nå da, sier Sara spørrende uten å nødvendigvis antyde at den utsendte reporteren var litt «bæsete».

En liten regnskyll stoppet ikke Johannes og Sara i klippe gresset på Hauen. Foto: Fredrik Sandstrand

De har foruten en liten sommerferie i Flekkefjord på Sørlandskysten brukt sommerdagene til å jobbe, før de til høsten skal begynne på videregående. Johannes skal begynne på automasjon i Hammerfest, mens Sara tar turen til Lakselv for ambulanseutdanning.

Nesten bare gode tilbakemeldinger

Det er ikke bare på nett at de positive tilbakemeldingene har kommet, også Johannes og Sara har fått skryt av de som er innom kirkegården når de har møtt på de.

– Noen negative tilbakemeldinger har det vært, men stort sett så er folk fornøyde, forteller Sara.

En eldre herremann, som ikke ønsket å få navnet sitt publisert, som var på kirkegården for å vanne føyde seg inn i rekken av fornøyde personer.

– Det har vært ekstra bra i år. Alle ungdommene som har vært her har gjort en kjempegod jobb. Jeg er veldig fornøyd med at de i år har brukt kantklipper og klipt helt inntil gravstøttene, fortalte han.

Aleksander klipte alene i Fjordadalen

Også i på kirkegården i Rypefjord var ungdommen i full sving med å klippe, og Aleksander Mansika Øyan (18) var alene om å klippe den store kirkegården da hans arbeidskollega måtte på sin andre jobb.

Øyan stortrives i arbeidet, noe som kommer tydelig frem da han informerer om at dette er hans tredje år på kirkegården i Fjordadalen.

Litt vemodig å slutte

– Jeg trives veldig godt i denne jobben, men fra høsten av begynner jeg som lærling hos H. Blix så når jeg går av vakt kommende fredag så er nok min karriere på kirkegården over, sier Øyan.

Aleksander Mansika Øyan har sin siste arbeidsdag på fredag, etter tre strake sommeren i Fjordadalen. Foto: Fredrik Sandstrand

– Hvordan kommer det til å bli å ha sin siste arbeidsdag her?

– Det kommer til å bli litt vemodig, erkjenner han.

Fornøyde besøkende

Også i Fjordadalen var det besøkende som var kjempefornøyd med arbeidsinnsatsen Øyan og de andre ungdommene har lagt ned gjennom sommeren. Leena og Arne Didriksen synes det har vært spesielt bra i år.

Arne og Leena Didriksen er veldig fornøyd med arbeidet ungdommene har gjort både i Rypefjord og på Hauen. Foto: Fredrik Sandstrand

– De har kommet tidligere i gang med klipping i år, kontra mange andre år, forteller en fornøyd Leena.

– Vi har graver både her i fjorn og på Hauen og på begge plassene har de gjort en utrolig bra jobb, fortalte Arne.