Avdekket rett før helga en misforståelse som forsinker bredbåndsutbygging i Hønseby

Representant Anne Mette Bæivi (Ap), som selv bor på Seiland, sa hun ble overrasket når hun hørte at misforståelser har ført til at en trafo med kanskje opptil seks ukers leveringstid, først er blitt bestilt nå. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

I fjor ble det bevilget 1,7 millioner kroner til utbygging av bredbånd i distriktene rundt Hammerfest, og Hønseby skulle få være først ute med raskt internett. Da Styret for Miljø og Utvikling hadde sitt politiske møte i Hønseby tirsdag fikk de orientering om fremdrifta, som ikke har kommet så langt som både håpet og planlagt.

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN / bej@ny.hammerfestingen.no

For selv om vinteren nå nærmer seg, så har innbyggerne i Hønseby på Seiland ikke sett noe til det etterlengtede bredbåndsnettet, som opprinnelig skulle stå ferdig i begynnelsen av september og som kommunen etter det annonserte på sine nettsider skulle stå ferdig i uke 42, ifølge informasjon som fortsatt ligger ute på kommunens nettsider.

– Telenor har forpliktet seg til å bygge installasjonen, masta og det som skal til. Vi har trodd at dette skulle foregå i sommer og tidlig høst. Altså i den tida det er best forhold å gjøre dette, sa kommunalsjefen da han informerte MU-styret om status i bredbåndssaken. I Hønseby.

Faksimile: Hammerfest kommune skrev for et par uker siden uke 42 på sine nettsider, men nå må man i Hønseby sannsynligvis vente i seks uker på en trafo, sa kommunalsjefen i MU-møtet tirsdag.

– Skjønte noe ikke var som det skulle

– Vi skjønte at noe ikke var som det skulle være. Bare for å si det rett ut. Vi har avdekket, jeg vet ikke om jeg skal kalle det en misforståelse eller manglende kommunikasjon mellom Telenor og Hammerfest Energi, som gjorde at Hammerfest Energi har sittet og ventet på en bekreftelse fra Telenor før de setter igang sine bestillinger. Og når dem først får det så sier de at det er seks ukers leveringstid på trafo og sånne ting, fortalte kommunalsjefen, og bekreftet at dette først ble oppdaget rett før sist helg.

I værste fall betyr dette seks uker før den trafoen er på plass, erkjente han, men la til at han håper at det kan gå raskere.

Her er politikere og administrasjon samlet på butikken i Hønseby. Fra venstre: MU-leder Kurt Methi (Ap), Anne-Mette Bæivi (Ap), Tom Christian Robertsen (H), Jan Ekeland (MDG), Liv Lorentzen (Ap), Kirstin Berg (Ap), bygningssjef Sigmund Andersen og Wendy Hansen (Ap). Fra høyre: Heidi Mauno Sletten (Ap), plansjef Øyvind Sunquist, kommunalsjef Odd Edvardsen, Katrine Prydtz (SV), formannskapssekretær Svanhild Moen og Åse Kongsbak. Bak butikkeierne Marilou og André Larssen. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

 

Kan rekke til Skippernes

Den første bredbåndutbyggingen skal gjelde i Hønseby-område, og MU-politikerne fikk selv se at det slett ikke er så lett å få internett på mobiltelefoner og nettbrett i Hønseby. Den første bredbåndsnettet på Seiland er også ventet å dekke langt ut i Sørøysundet og deler av Sørøya, fra område Hamnefjord og opp til i alle fall Skippernes. Og forhåpentligvis også Survika.

– Det som er situasjonen er at Telenor sier at dem skal starte gravingen i neste uke, og hvis leveringa tar seks uker så er vi i uke 46 før de tingene er på plass. Da kan det fort gå et par uker etter det før den blir satt i drift. Da er vi vel nærmere desember og advent, sa kommunalsjefen, og som fikk noen sukk fra representant Anne-Mette Bæivi (Ap) som selv bor på Seiland og som uttrykte at hun er overrasket over at man har klart å tulle så lenge uten å sette i gang utbygging.

– Jeg kunne brukt ganske mye tid på å fortelle om misforståelser og sånt, men her har Telenor fått oppgaven og skal gjøre sine avklaringer. Det har det vært en misforståelse, og Hammerfest kommune har ikke noe direkte med det å gjøre, svarte kommunalsjefen, men trøstet henne og Hønseby med at nå er i alle fall utbyggingen snart i gang. Og at flere steder på Sørøya vil få bedre dekning etter hvert.

– Nye områder vi ser på er Sandøybotn. Der skal Hammerfest Energi gjøre en del arbeid og vi prøver å hekte oss på der. Noen områder i distriktet er gått dekt, andre er dårligere og noen er helt fri for dekning, sa han.

Les mer fra MU-møtet i Hønseby og flere andre saker i vår papiravis, som sendes i trykk onsdag.

Annonse:

Annonse

Del dette: