Hammerfestingen

I dag markeres verdensdagen for Mental helse:

– Bli flinkere til å spørre «hvordan har du det»?

Aslaug Vestgård Frisk og Ken Roger Gjøvik ønsker velkommen til markering av verdensdagen for psykisk helse. Foto: Elisabeth Muotka Johnsen

I dag fredag 9.oktober markerer lokallaget for Mental helse verdensdagen med stand på senteret. Årets kampanje heter «Spør», og handler om hvordan vi alle kan bli flinkere til å bry oss mer om hverandre og bli flinkere til å spørre: «Hvordan har du det?»

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2020 kl 12:55

Annonse
Annonse
Annonse

Fredag niende oktober markeres Verdensdagen for mental helse. Årets motto er kort og godt «Spør».

– Målet er et vi skal bli flinkere til å spørre hverandre «hvordan har du det».

Mental helse er tabu

Vi er oppdratt med holdninger om at vår mentale helse «ikke er noe vi snakker om», vår mentale helse er rett og slett tabu. Dette er noe vi i foreningen Mental helse vil endre.

– Vi skal både tørre å spørre og snakke om de utfordringene som følger med det å slite med sin mentale helse, sier nestleder Ken Roger Gjøvik.

Lokalllaget skal i samarbeid med Hammerfest kommune ha stand ved kiosken på Nissensenteret. Gjøvik sier de blant annet skal dele ut flyere med de såkalte «Psykvett-reglene», et hefte med gode hverdagsråd for god psykisk helse.

– Siden corona-pandemien brøt i i mars, har veldig mange mennesker sittet isolert hjemme. Noe av det foreningen tilbyr, er en arena der mennesker som sliter med ensomhet kan møtes. De som har et slikt behov, eller bare har lyst å bli kjent med foreningen, kan ta kontakt med oss på stand fredag den niende oktober, sier Aslaug Vestgård Frisk som er leder i lokallaget.

Venter på å åpne søndagskafé

Gjøvik og Vestgård Frisk sier at foreninga driver kafeen på Søndagsmarkedet på kultursenteret, men at markedet inntil videre er utsatt på grunn av corona.

– Men vi håper arrangementet kan gjenopptas snart. Det er en av de få stedene vi kan møtes på, sier Vestgård Frisk.

Hun sier at de som har lyst til å melde seg inn i lokallaget, har mulighet for det på markeringen.

– Det gjelder både de som selv sliter og pårørende til den samme gruppen, sier hun.

Faktaboks - om foreningen Mental Helse:

  • Mental Helse er en medlemsorganisasjon for alle mennesker med psykiske helseproblemer, pårørende og andre interesserte.
  • Mental Helse arbeider for økt åpenhet, forebygging av psykiske helseplager og et bedre helsetilbud. Brukere og pårørende har erfaring og kunnskap om psykisk helse som vi vil formidle til offentlige myndigheter, fagmiljøer, organisasjoner og enkeltpersoner.
  • Brukerkunnskap er sammen med fagkunnskap avgjørende for å skape gode helsetjenester. Det er derfor nødvendig at brukere av psykiske helsetjenester også bidrar til utformingen av dem, både på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.
  • Foreningens verdier:


- Likeverd – Åpenhet – Respekt – Inkludering

  • Mental Helse ble opprettet 3.september 1978, og er en landsdekkende medlemsorganisasjon som har rundt 7.500 medlemmer.
  • Har 17 fylkeslag som dekker alle fylkene, og lokallag som dekker mer enn 300 kommuner.