Lørdag ble det feiret at Kvalsundbrua er 40 år

– Ikke tvil om at vi har grunn til å takke de som gjorde jobben med å få Kvalsundbrua realisert, sa varaordfører Marianne Sivertsen Næss, som er sammen med ordfører Terje Wikstrøm (t.h.) og folk fra både Kvalsund og Hammerfest for å feire bruas 40 år. Foto: Privat

Ei viktig bru for både Hammerfest og Kvalsund ble lørdag markert med taler fra både Kvalsund-ordfører Terje Wikstrøm og Hammerfests varaordfører Marianne Sivertsen Næss.

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN / bej@ny.hammerfestingen.no

Det ble servert kaffe og kaker, og holdt foredrag i Miljøbygget i Kvalsund, og lørdagkveld fortsatte brumimringen på Kvalsund kro. Odd Fyhn og Svein G. Jørstad var begge steder og holdt foredrag. Odd Fyhn om fergehistorien, og den gamle pressemannen og FD-redaktøren, Svein G. Jørstad, om bruhistorien.

– Ett av de viktigste samferdselsprosjektene i vår region. Ikke tvil om at vi har grunn til å takke de som gjorde jobben med å få denne brua realisert, sa Hammerfests varaordfører Marianne Sivertsen Næss i sin tale.

Varaordføreren fra Hammerfest fikk kjøre standsmessig og tok en jubileumsrunde over brua.

Gjemte folk i bagasjerommet
Selv var hun ikke fylt fire år da brua åpnet i 1977, men fortalte at hun har noen svake minner selv om det nok er historiene andre har fortalt hun kjenner best til. Som for eksempel historier hvor folk fra Hammerfest kunne bruke opptil flere timer i løpet av ei helg for å komme seg til hyttene sine i Kvalsund kommune.
Selv trakk varaordføreren fram tida med brupenger, og at unger i buss på vei hjem fra svømmestevner og fotballkamper, eller i privatbil, hadde sport i om man klarte å lure de som satt i billettluka.
– Jeg har i ettertid hørt at flere ungdommer faktisk heiv folk i bagasjerommet på bilene før de passerte billettkiosken. Så mye mulig brua kunne vært utbetalt ett år tidligere enn det ble.
Et slags personlig forhold
Hun pekte på at mange i Hammerfest har et slags personlig forhold til brua, og kjører over den flere ganger i måneden, til og fra hytta, til og fra jobbturer og ferieturer, og til og fra besøk hos venner og familie i Kvalsund.

– Vi hilser brua i all slags vær, ei vakker bru som både svaier og danser i vinden. Må si at til å være en 40 åring, så holder den seg godt.Brua var i sin tid med på å knytte sammen to kommuner, rent fysisk, slo hun fast, og trekk fram at brua i dag på mange måter kan være et symbol på det de to kommunene i dag er i gang med. Bygge en helt ny kommune.

– Da må vi bygge broer. Mange broer mellom folkene i begge kommunene, ulike politiske partier, og mellom ulike kulturer, sa hun, og avsluttet med at hun håper at de bruer som bygges i dag mellom Kvalsund og Hammerfest står like godt de neste 40 årene, slik Kvalsundbrua gjør.

Svein G. Jørstad holder foredrag om brubygginga.

Knyttet kommunene sammen

Også kvalsundordfører Terje Wikstrøm trakk fram kommunesammenslåing, og pekte på at brua over til fastlandet har knyttet Kvaløya og Hammerfest enda nærmere Kvalsund.

– I dag er vi så nære hverandre at vi skal slå oss sammen. På en måte kan man si at Kvalsundbrua har bidratt til dette, sa ordføreren i sin tale, og han trakk også fram ferga og brubyggingen som i sin tid var viktige arbeidsplasser.

– Mange kvalsundværinger har jobbet enten på brubygginga eller på ferga, og det skal vi få høre mer om senere, sa ordføreren i talen, og trakk fram feiringa som skulle pågå på Miljøbygget og senere på lørdagskvelden på kroa. Og han gledet seg stort til foredragene om fergehistorien til Odd Fyhn, og bruhistorien til Svein G. Jørstad.

Odd Fyhn holdt foredrag om fergetrafikken over Kvalsundet før brua kom, og Svein G. Jørstad om brubyggingen. For de som ikke fikk med seg foredragene i Miljøbygget lørdagsettermiddag blir det en ny sjanse på kroa. Foto: Privat

Del dette: