Publisert: onsdag 25. mars 2020 Klokken: 09:59

Debatt: Hvor har værgudene gjemt seg?

I tillegg til de siste ukers virusfrykt, har vi vært inne i en lang uværsperiode her nord, så nå er det like før jeg begynner å snakke med meg selv og værgudene. Ser dem ikke all snøen dem dynger ned over oss – den arme nordnorske befolkning? Finnes det virkelig mere snø å ta av? Jeg vet at vi blir sett på som et stritt og ulydig folkeslag av våre tillitsvalgte – vår regjering i sør, men jeg kan ikke tro at værgudene har noen interesse av å slå seg sammen med dem…

Det er rart og se hvor forskjellige vi mennesker er. Det oppdager man spesielt godt om vinteren, når snøen laver ned. Vi har dem som går og skraper på en svær gårdsplass, flere ganger om dagen, ute både morgen og kveld i all slags vær – ja ære være dem. Og så har vi i den andre ytterkant sånne som oss, gubben og meg, som i disse snøtider, hopper galant og gladelig over en snødag eller to. Men vi får det jo selvsagt igjen – latskap lønner seg aldri.

Jeg har en kjenning som må måke seg inn hver dag. Han klatrer ut soveromsvinduet hver morgen, og så måker han fram ytterdøra. Ja vi har det flott her i Finnmark, og vi er et barskt folkeslag. Det ser ut som om værgudene har en finger med i spillet i disse koronatider. Dem vil nok bare at vi skal bo her i nord, vi befolkningen som det dessverre blir færre av. Dem står på for å holde oss inne med uvær og stengte veier. Og stengte veier skal det ikke så mye til for å få, når man ser prioriteringene som fylkeskommunen har gjort i mange år nå, med elendig snøsikring og brøyting.

Slekta sørpå sender meg stadig flotte sommerbilder nå i slutten av mars, mens jeg løfter blikket og ser rett inn i snøskavlen. Det skulle ikke ha vært lov, og det verste er at disse som har bodd her i nærmere flere mannsaldrer før dem flyttet, er de verste. Jeg sender fargebilder i sort/hvitt tilbake, og får høre at det er så koselig med snø. Det begynner å bli i meste laget koselig, men jeg tror dem savner Finnmark; savner oss, lyset, snøen og den flotteste naturen som finnes her på jord – for den har vi.

Til sommeren skal vi være på hytta, gubben og jeg, dersom det blir anbefalt i disse virustider. Vi trenger ikke tenke på og holde en meters avstand, på fjellet kan man gå en dag uten å treffe folk. Jeg vil ikke bytte mot en eneste tursti sørafor.

I dag hvor snøen ennå ligg som ei enorm dyne og virusene lurer rundt oss, er det viktig å tadet med ro, holde humøret oppe og se framover. Snart er midnattssola og sommeren her, – vi går ei fin tid i møte – med eller uten snø.

Skrevet av,

Inger Elisabeth Nilsen

Debatt

Du kan nå skrive og sende til oss leserinnlegg direkte fra vår nettside Hammerfestingen.no/debatt, men du kan selvsagt fortsatt sende til post@hammerfestingen.no. Legg gjerne ved et bilde.

Husk at innlegget kan ikke være lengre enn 3000 tegn inkludert mellomrom.  Vi forbeholder oss også retten til å redigere innlegg.

Del dette: