Publisert: onsdag 9. oktober 2019 Klokken: 13:59

Debatt: – Norge må ta ansvar for havkrisen

FNs nye rapport om verdens hav viser at havet er i krise. Klimaendringer og menneskelig aktivitet ødelegger verdens økosystemer. Greenpeace krever akutt handling fra den norske regjeringen.

Rapporten viser at isen smelter fortere, havet stiger raskere, ekstremvær rammer oftere, og det vil koste enorme summer å beskytte storbyer mot vannmassene.

– Denne rapporten viser helt tydelig at klimakrisen er en havkrise. Klimaendringene påvirker livet i havet mye raskere enn tidligere antatt. Selv om vi handler nå og greier å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, risikerer vi at 90 prosent av alle varmtvannskoraller dør ut, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

For å sikre livet i havet er forskerne tydelige, vi må kutte drastisk i klimagassutslipp og tilpasse samfunnene våre til de dramatiske endringene. Greenpeace er klar på at Norge må ta ansvar ved å redusere klimautslipp gjennom utfasing av oljeindustrien.

– Nylig fikk Norge knusende kritikk fra FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø for å lete etter mer olje i klimakrisa. For Norges del er det viktigste å stanse tildelingen av nye oljelisenser, sier Pleym.

Erna Solbergs nyeste hav-rapport slår fast at mer hav må vernes. Vern av hav er en effektiv forvaltningsmekanisme og ledende forskere har pekt på at vi må verne minst 30 prosent innen 2030.

– Nå må verdens regjeringer ta klimakrisa på alvor, denne rapporten er nok et rop om handling. Norge sakker akterut i forhold til store land når det gjelder vern av havet. Erna Solberg må gå foran i kampen for å verne 30 prosent av havet, sier Pleym.

Greenpeace Norge

Debatt

Du kan nå skrive og sende til oss leserinnlegg direkte fra vår nettside Hammerfestingen.no/debatt, men du kan selvsagt fortsatt sende til post@hammerfestingen.no. Legg gjerne ved et bilde.

Husk at innlegget kan ikke være lengre enn 3000 tegn inkludert mellomrom.  Vi forbeholder oss også retten til å redigere innlegg.

Del dette: