Publisert: onsdag 2. oktober 2019 Klokken: 09:58

Debatt: Nytt Hammerfest sykehus

Nå går det endelig mot oppstart og bygging av nytt Hammerfest sykehus. Nytt sykehus har vært planlagt i mange år, og det er faktisk en skam at vi har måttet ventet så lenge, og på høy tid at byggingen kommer igang. Nytt sykehus har vært behandlet og godkjent på stortinget, i regjeringen og av Helse Nord for noen år siden, og da med lovnad fra dem om byggestart i 2020.

Vår helseminister Bent Høie var på omvisning på den nye sykehustomta den 7. mai i år, og lovet nærmere to milliarder til nytt Hammerfest sykehus.

Jeg ser at noen nevner at Helse Nord har dårligere råd nå, på grunn av merkostnader ved bygging av Kirkenes sykehus. Jeg kan ikke tenke meg at dette skal gå ut over bygging av nytt sykehus i Hammerfest. Jeg har heller ikke hørt om noen innskrenkninger i Alta på grunn av dette.

Byggingen er nå godkjent av Helse Finnmark. Den 27. november skal Helse Nord behandle saken om nye Hammerfest sykehus. Akkurat dette skjønner jeg ikke, hvor mange ganger må byggingen med oppstart i 2020, godkjennes av dem? Jeg kan ikke tenke meg at Helse Nord går i mot sine egne lovnader og godkjenninger?

Finnmark, og da særlig Vest-Finnmark og Hammerfest sin befolkning har ventet lenge. I tillegg har det vært et rotterace de siste årene fra Altas politikere med god hjelp av Altaposten, som er imot sykehus i Hammerfest. Nå er det på høy tid og sette en stopper for denne seigpiningen og hetsen fra disse, nå må byggingen starte opp, så det kan blir ro.

Eller vil Helse Nord at befolkningen og sykehusansatte må leve med uvisshet i enda mange år? Det er faktisk bestemt, opp til flere ganger, at Finnmark skal ha to sykehus; Kirkenes og Hammerfest.

Når man leser og ser kostnader på hva som er under oppføring eller er bygd i sør, blant annet et Munch museum til minst 2,8 milliarder, og for ikke å snakke om stortingsgarasjen, hvor kostnadsanslaget i februar 2018 var kommet opp på 2,3 milliarder, så skulle det bare mangle at ikke Norge har råd til et nytt moderne sykehus til Finnmarks befolkning. Eller ligger vi for langt unna sentralmakta og det gode selskap, – ikke så nøye med oss her?

Sykehuset vi har er gammelt og tungvint og dyr i drift, og holder ikke i så mange år til. Vi må kanskje snart klare oss med Vårherre?

Av: Inger Elisabeth Nilsen

Debatt

Du kan nå skrive og sende til oss leserinnlegg direkte fra vår nettside Hammerfestingen.no/debatt, men du kan selvsagt fortsatt sende til post@hammerfestingen.no. Legg gjerne ved et bilde.

Husk at innlegget kan ikke være lengre enn 3000 tegn inkludert mellomrom.  Vi forbeholder oss også retten til å redigere innlegg.

Del dette: