Debatt: Tanker i tiden

Har SV og Rødt blitt de nye arbeiderparti, det lurer Inger Elisabeth Nilsen på i dette debattinnlegget.

Hva skal vi med et rikt Storting, når våre kommuner og fylkeskommuner er fattig? Bør ikke rikdommen være der folk er? Når har dere tenkt å privatisere Stortinget?

Regjeringen vil overlate all makt til EU. Det som EU ikke ønsker å styre, privatiseres i høyt tempo. Jeg våkner vel en dag og er privatisert bort. Norske, svenske og amerikanske private selskaper går inn i barnehagedrift, ungdomshjem og eldreomsorg, og tar ut stor fortjeneste. Ambulansetjenesten er overtatt av engelske Babcoch. Boreal er solgt til Hongkong. NSB deles opp og legges ut på anbud. Engelskmenn skal tjene rått på Sørbanen, og kinesere tar kanskje Nordbanen. Euronext har kjøpt børsen. Ja utlendinger er stadig og kjøper opp deler av Norge, det tjener de godt på.

Jeg har lest at stortinget er veldig rik. Fylkeskommuner blir tvangssammenslått for å koste mindre, og kommuner sultefores, mens regjeringen eser ut. Men jeg kan ikke skjønne hvorfor jeg skal være med å sponse stortingsrepresentanters  bursdager og festligheter – tjener de for lite?

Hva gjøres egentlig i stortingssalen? De gangene jeg har sett innslag derfra, har salen stort sett vært tom. Jeg har sett politikere sitte å sove eller taste på mobilen, men det har vært i mindre rom. Det er vel der, på bakrommet, avgjørelsene blir tatt, uansett.

Jeg har lest at våre representanter jevnlig, og av og til sammen med sin familie, reiser rundt for å treffe oss, folket. Men det er vel mest i valgflesk-tider.  Nå har jeg ikke sett noe til dem, men de er kanskje på jordomseiling og deler ut penger for å redde regnskogen som ble hugget ned i fjor, ja ikke vet jeg.

Lei ut eller selg stortingssalen, det må bli alternativet, når man ser og hører den svartmalingen vår regjering driver, og vi nesten ikke har råd til offentlige tjenester mer. La stortingsrepresentantene sitte der de kommer ifra, eller på fylket, det vil være meget besparende. Innkall til møte en gang i måneden, lei lokale. La dem reise kollektivt med buss, båt og tog, slik at de kan komme i kontakt, og kanskje snakke med vanlige folk. Dette vil bli meget miljøvennlig. Bruk penger på å desentralisere og gjenopprette offentlige arbeidsplasser, og bygg ut i distriktene. La folk få posten på døra.

Vi bor langt mot nord, det er kaldt her. I flere år har strøm-sparetiltak blitt tredd ned over hode på oss, og folk skrur ned varmen, skifter vindu, isolerer og kjøper stadig nye sparepærer. Kraftselskapene lokker med billigere strøm; kom til oss. De må tjene enormt, da bombardementet av reklame fra dem, kommer oftere enn spilleselskapenes angrep. Skal den vanlige nordmann spare mer nå, bør vel skuterdressen på og rå mat på bordet, dusje på fellesbad og vaske klær i nærmeste vann.

De nyeste og beste kreftmedisiner har vi ikke råd til. De som har penger mer enn nok, betaler selv og kan reise ut og få god behandling. Vi vanlige dødelige og minst bemidlede er taperne. Flere av våre barnefamilier og minstepensjonister lever under fattigdomsgrensen. Hva sier det om de som styrer i dag?

I gamle dager, her jeg bor, var faktisk Høyre kjent for å være et parti med sosiale verdier, men det ser  jeg ikke i dag. Arbeiderpartiet var en gang partiet for arbeidsfolk, for folk flest — nå tvilte jeg sterkt. Er det SV og Rødt som er de nye arbeiderparti, eller tar jeg feil?

Av

Inger Elisabeth Nilsen

Nyhet:

Du kan nå skrive og sende til oss leserinnlegg direkte fra vår nettside Hammerfestingen.no/debatt, men du kan selvsagt fortsatt sende til post@hammerfestingen.no.

Legg gjerne ved et bilde. Husk at innlegget kan ikke være lengre enn 3000 tegn inkludert mellomrom.  Vi forbeholder oss også retten til å redigere innlegg.

Del dette: