Publisert: onsdag 4. september 2019 Klokken: 13:59

Debatt: Valgets kvaler I

Nå er innspurten til valget godt igang, med våre fremste menn og kvinner i manesjen. De gir det norske folk et valg, nok en forestilling uten sidestykke; med fagre løfter, krangel og spetakkel. De står på torg og vifter med brosjyrer, hvor deres partis fortreffelighet lyser mot oss, og med knapper og glansbilder som lokkemat på standen. Fram til valget vil vi se de flotteste akrobatiske verbale krumspring, som vi ellers sjelden får oppleve. Så fram med popcornet, og nyt årets sirkus.

Ja nå skal det stemmes. Er det forresten mange som er fornøyd med våre representanter, de vi valgte for seks år siden, og for fire år siden til fylkestinget? Disse våre politikere som har knesatt Finnmarks befolkning, tvangssammenslått oss med Troms. Hvem av våre Finnmarkspolitikere snakker om det i dag? Eller er det gammelt nytt, som skal ties ihjel? Skal vi glemme Høyre, FrP, Venstre og KrF sin iver etter å legge ned fylkeskommunen og Finnmarkssykehuset? Og Arbeiderpartiet som ga etter  – skal vi glemme det?

Et av regjeringspartiene har som slagord «frihet – rett til å bestemme». Dette er partiet som gikk imot Finnmarks befolknings vilje, og var det ivrigste tvangssammenslåings-partiet, i hvert fall her i fylket. Og vi har regjeringspartiet som er den lille krumtappen; den som holder regjeringen sammen, ved å stramme inn abortloven, og da med de andre partienes velsignelse. Ja hva gjør man ikke for å få regjere.

Nytt valg, «nye» lovnader. Vi skal få bedre bedre veier, færre bomstasjoner, billigere bomstasjoner, bedre sykehus, bedre eldreomsorg, bedre skoler, bedre barnehager og skolemat. Jeg har helt sikker glemt noe av valgflesket, men det får så være. Det vil uansett være glemt av våre politikere om et par måneder, etter at stemmekveget har gjort sin misjon og lagt seg til ro.

Jeg regner med at de fleste vet sånn nogenlunde hvilke parti de skal stemme på ved kommende kommune- og fylkesvalg, i hvert fall hvilken retning. Man må jo stemme, men det hender likevel at det sniker seg inn en liten tvil om parti. Det er vanskelig, man må holde tungen rett i munnen, da lovnadene stort sett er de samme i alle partiene før valget.

For meg blir valget stadig vanskeligere, da troen på at noe blir annerledes, at våre politikere kan gjøre livet bedre for de som trenger mer hjelp og støtte, blir mindre og mindre. Og jeg ser de rike blir rikere, de fattige fattigere også her i Norge. Og vår firepartiregjering sitt mantra ser ut til å være: nedlegg og privatiser.

Vi lukker øynene for verdens fattigste og trengende. Vi skal røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt vi bare vil. Amazonas står i brann, og mennesker rundt i verden dør av fattigdom og hete, mens regjeringspartienes ledere her i landet krangler om bompenger.

Det heter så flott at den som stemmer, bestemmer. Dette må mest sannsynlig være sagt av en politiker – men jeg kan ikke tenke meg at vedkommende trodde på det selv. Eller kan han ha gjort det???

Inger Elisabeth Nilsen

Debatt

Du kan nå skrive og sende til oss leserinnlegg direkte fra vår nettside Hammerfestingen.no/debatt, men du kan selvsagt fortsatt sende til post@hammerfestingen.no. Legg gjerne ved et bilde.

Husk at innlegget kan ikke være lengre enn 3000 tegn inkludert mellomrom.  Vi forbeholder oss også retten til å redigere innlegg.

Del dette: