Hammerfestingen

Byens julenisse er i Lakselv når julegata åpnes:

– Dessverre fikk jeg henvendelsen for sent

Slik har vi sett den ekte byjulenissen vår fremst i toget under julegateåpninga i minst 20 år sammen med gammelordfører Alf E. Jakobsen. – Jeg er nissen til venstre, spøker julenissen, som i år er i Lakselv når julegrana tennes på Rådhusplassen. Bildet er fra 2017. Foto: Linn Marit Hermansen

For første gang på i alle fall 20 år, blir byens egen julenisse ikke å gå fremst i toget når årets julegata åpnes i Hammerfest. Da er han i Lakselv.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 26.11.2021 kl 18:39

Annonse
Annonse
Annonse

– Det er over to måneder siden messearrangøren i Lakselv ringte, og 2-3 uker siden dem ringte fra Hammerfest og spurte. Jeg hadde holdt av første søndag i advent, som det har pleid å være julegateåpning, men i år hadde de flyttet arrangementet til lørdag, sier julenissen, som synes det er synd at bynissen ble spurt så altfor sent.

– Jeg burde kanskje til og med fått vært med når dem planlegger slikt, sier julenissen, som hadde sine første offisielle nisseoppdrag i Hammerfest i 1976.

Nisse på sykehuset

– Det første oppdraget var på Hammerfest sykehus. Jeg hadde riktig nok gått og tulla litt privat, men det første nissoppdraget var på sykehuset. Jeg var på julebordet til de ansatte i messa, og jeg besøkte pasientene på alle rom. Bortsett fra de som var merket gult og hadde smitte, minnes julenissen, som også viste omsorg for de syke barna som var innlagt.

– Jeg var nisse der året etter også, minnes han. Han innrømmer at etter som årene har gått, og som så mange andre eldre menn når det kommer til hukommelsen, så aner julenissen ikke i dag hvor mange nisseoppdrag han har hatt. Eller hvor mange julegateåpninger han har vært med på her i byen.

– Jeg har i alle fall gått først i nissetoget under julegateåpninga i 20 år, og jeg har besøkt skoler, barnehager, sykehjemmet, alderspensjonatet, Kirkeparken og andre institusjoner mange ganger, ramser julenissen opp i samtale med lokalavisa.

Tynset og Miami

På begynnelsen av 2000-tallet var han og deltok på Santa Claus Winter Games på Savalen i Tynset sammen med flere titalls julenisser fra andre nasjoner. Hammerfest-nissen har også tittelen «Winter Games Master», og i 2007 var han i Miami i den amerikanske delstaten Florida.

– Der fikk jeg tilbud om et julenisseoppdrag i Dubai den 24. desember, men jeg takket nei. Jeg måtte jo være hjemme i Hammerfest da, smiler julenissen.

Overfor lokalavisa i hjembyen røper julenissen at han har flere barnebarn fra 29 år ned til seks år, men hans egne barnebarn har han aldri gått sammen med når julegata ble åpnet.

– Det er sånt det blir, sier julenissen, som godt kunne tenkt seg å vært i byen hver eneste dag gjennom hele førjulstiden. Julenissebutikken måtte han legge ned fordi det ikke var lønnsomt, og han har dessverre ikke råd til å gå rundt uten at det gir inntekter.

– Har nissen foreslått før

– I dag prater mange mye om at folk drar til Alta for å handle, men man har vært dårlig på å spørre hva vi selv gjør hjemme i Hammerfest for å lage tilbud her, fortsetter julenissen med litt kritisk tone, men han påpeker likevel at han mener at næringsforeninga er inne på et riktig spor i år. Selv om han selv ikke kan komme.

– Skøytebane og akebakke på Rådhusplassen blir kjempefint. Det har også julenissen kommet med forslag om for lenge siden. I tillegg foreslo jeg at vi kunne hatt ei bålpanne ved akebakken hvor julenissen kunne sitte, sier julenissen, men legger til på Facebook var ikke alle enig den gang.

– Jeg husker at ei dame var redd for at ungene skulle renne på sjøen, smiler julenissen lurt. I tillegg minnes han at skøytebane er noe Hammerfest for lenge lenge siden.

– Da snakker vi flere tiår tilbake i tid. Den gang var det Ernst Larsson som stelte med skøyteisen. Hammerfest hadde til og med et ishockeylag på den tida, minnes julenissen.

– Er trist og leit

At den gamle bynissen ikke har anledning til å gå fremst i toget i hjembyen i år synes julenissen selv er både trist og leit, men han hadde dessverrre altså lovet seg vekk til Lakselv da han ble gjort kjent med at Hammerfest skulle ha julegateåpning på lørdag i stedet for søndag.

– Det har alltid vært første søndag i advent. Å ha det på lørdag synes jeg er lurt, og det er også noe julenissen har fremmet forslag om for lenge siden. Da kan folk komme til byen, gå i butikker, kafé og restauranter og kose seg. Det tror jeg blir bra, fastslår julenissen, men synes det er synd at han selv er på handelsmessa i Lakselv da.

– Jeg håper julenissen blir tatt med på neste års planer mye tidligere, hilser julenissen før kursen settes mot Lakselv.

– Har en «stand in»

Direktør Lars Bjørkli hos Hammerfest næringsforening sier til Hammerfestingen at han synes det er synd at den ekte bynissen er bortreist når byens julegate skal åpnes, men forsikrer at man har lyktes å få tak i en vikarnisse.

– Vi har funnet en stand in, men vi klarer selvsagt aldri å erstatte den gamle bynissen vår. Jeg skulle ønske at vi hadde han først i nissetoget, men vi må bare gjøre det beste ut av det. Og jeg tror ungene i byen skal få en god nisseopplevelse også i år, fastslår direktør Lars Bjørkli.