Hammerfestingen

Mange konserter i Repparfjord:

– Det var overveldende

Se video og bilder

For å gi ekstra energi til aktivistene har det blitt arrangert festivaldager i Repparfjord. Arrangør, artist og aktivist, Ella Marie Hætta Isaksen ble rørt da hun sto på scenen. – Det ble litt følelser.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

I en og en halv måned har demonstrantene holdt fortet på Markoppneset for kjempe mot Nussir og oppstarten av gruvedrift i Repparfjord. For å gi en liten «energiboost» til demonstrantene så hadde Hætta Isaksen jobbet hardt for å samle flere av sine musikalske venner til konserter gjennom uka.

Godt over hundre tilskuere

I tillegg til aktivistene som allerede bodde i leiren, var alle som ønsket invitert. Uavhengig av politisk ståsted og engasjement i saken. Inn gjennom porten, hvor alle måtte registrere seg med navn og nummer i tilfelle smitteutbrudd, kom det over 70 skuelystne i tillegg til de «fastboende». Over 100 personer og minst 100 ganger så mange mygg var på plass den vakre torsdagskvelden.

Hætta Isaksen åpnet selv showet til stor jubel fra de mange fremmøtte. Da hun startet å synge satt aktivister, barn, ungdom, eldre, politisk engasjerte og ikke engasjerte musestille. De fremmøtte lot seg målbinde og artisten selv ble så beveget av hele situasjonen at hun kjempet med å holde tårene tilbake.

Over hundre personer var samlet i prostestleiren torsdag kveld da Ella Marie og Neon Apartments underholdt. Foto: Fredrik Sandstrand

Kampen fortsetter

Mellom sangene fortalte hun at hun har kjempet i 7 år mot Nussirgruva, før hun med gråt i stemmen og et smil om munnen sa at hun ikke var forberedt på å bli så rørt.

– Det har vært en lang kamp, og kampen fortsetter. For vi gir oss ikke, sa hun.

Etterfulgt av jubel og applaus fra de fremmøtte.

– Og det vakre med den kampen er at vi kommer sammen. Og det samholdet har inspirert meg til å skrive noen låter.

Om man er for eller mot Nussir så var det et mektig øyeblikk, og en magisk konsert.

Neon Apartments imponerte

Hvis Ella Marie Hætta Isaksen fikk folk til å falle i ro av beundring så løftet Neon Apartments stemningen opp til taket på alle lavvoer i mils omkrets. Selv om bandet fra Tromsø, som spiller det NRK Urørt beskriver som svevende indierock, spilte noen rolige sanger så var det flere sanger som fikk det sittende publikummet opp fra gress og reinskinn for å danse.

Neon Apartments fikk folk opp på beina med sin catchy indie-rock. Foto: Fredrik Sandstrand

En god kombinasjon av artister. Etter konserten fortalte gutta i Neon Apartments at de tidligere på dagen hadde fylt bilen med alt musikkutstyr de klarte å presse i den og kjørte nordover fra Tromsø. De stoppet innom flyplassen i Alta for å plukke opp Irme Mathias Isaksen som kom flyvende ens ærende nordover for denne konserten.

– Det var dritgøy å spille her, sa vokalist Sondre Sæteberget.

– Det er virkelig herlig å kunne spille for en så viktig sak som dette, fortalte Isaksen.

Skulle blitt lengre

De to andre i bandet, Tor-Eivind Solheim og Lars Birgitsønn Vik var enige, og bemerket at det var gøy å se at så mange ennå var i leiren til tross for at protestene har pågått i nesten 8 uker.

Gutta skulle ønske de kunne bli lengre, men Birgitsønn Vik hadde en konsert hjemme i Tromsø allerede fredagen så de måtte kjøre hjem tidlig dagen etter. For Neon Apartments som jobber med et prosjekt om klimakrisen, falt det naturlig å komme til Repparfjord og støtte denne saken.

Tor-Eivind Solheim, Sondre Sætaberget, Lars Birgitsønn Vik og Imre Mathias Isaksen i Neon Apartments foran lavvoen som ble konfiskert av politiet under Altaaksjonen som pågikk fra 1968 til 1982. Foto: Fredrik Sandstrand

– For oss er det viktig å sette ord på den frykten mange har, fortalte vokalist Sætaberget.

Trener på sivil ulydighet

Blant publikum var det flere av de aktive demonstrantene. Kajsa Haabet Kleivane, Sofie Fjellblom Nordvik og Alfa Freddy Aakervik-Haugen hadde alle tatt turen fra sine respektive hjem på Kjerringøy, Førde og Oppegård.

Ved kaffebålet kunne de fortelle at de alltid har noen som sitter vakt på Markoppneset, men at det til nå ikke har vært noen konfrontasjoner mellom utbygger og deres tilhengere og demonstranter.

– Tre ganger har vi stoppet oppstarten, men de har stort sett bare vært innom og filmet hva vi gjør, som bevis, forteller Haabet Kleivane.

Kajsa Haabet Kleivane (f.v.), Sofie Fjellblom Nordvik og Alfa Freddy Aakervik-Haugen synes de har hatt en god dialog med Nussir og føler begge parter forstår hverandres ståsted. Foto: Fredrik Sandstrand

– Vi trener på sivil ulydighet. Slik at alle vet hvordan de skal oppføre seg, hva de har rett og ikke rett til. Det er viktig at protestene foregår trygt, sier Aakervik-Haugen.

Mer redd for miljøet

– Dere er ikke redde for konsekvensene av aksjonene?

– Vi er mer redd for miljøet og konsekvensene av å dumpe gruveslam og bygge ned reinomårder enn bøter, forteller Nordvik.

Selv om hun ikke er aktiv demonstrant hadde Yvonne Thomassen tatt med seg stefaren Fred Johansen og demonstrasjonshund Carrie over Sennalandet fra Alta for å bivåne Ella Marie og Neon Apartments.

– Vi er ikke bare her som konsertinteressert. Vi er imot Nussir og deres forsøk på å ødelegge fjorden. Det er helt utrolig hva de har fått til her på denne leiren, forteller Thomassen som allerede helgen før hadde vært en tur innom.

Yvonne Thomassen hadde tatt med seg stefaren Fred Johansen og hunden Carrie for å vise deres støtte til protestene mot Nussir, og for å høre på vakker musikk. Foto: Fredrik Sandstrand

Overveldende

Primus motor og kvinnen bak alle konserten, Hætta Isaksen var storfornøyd etter 2 av 4 gjennomførte konsertdager.

– Det er helt fantastisk å se hvor mange mennesker som har tatt turen hit i dag.

– Du var ganske rørt på scenen, hvordan var det å spille her for folkene og denne saken?

– Det var helt overveldende. Jeg var ikke klar over at jeg skulle bli så rørt. Det har vært så mye jobb med å få på plass alle de fantastiske artistene, og så plutselig sto jeg selv på scenen, og da ble det litt følelser.

Spesielt å spiller i Finnmark

Hætta Isaksen forteller at hun har spilt for mye bra publikum, men at det var veldig spesielt å få spille i Finnmark, for så mye fine folk.

– Å stå på scenen og se så mye fine folk, mange kledd i kofter for anledningen, og føle den energien fra folk var stort. I tillegg er det fantastisk at så mange artister kommer helt hit for å spille for oss og denne viktige saken, for minimalt med penger.

Alltid noe å gjøre

I løpet av de syv ukene hun har vært inn og ut av leiren har det ikke bare vært solskinn. Hun forteller at det har vært oppe i 19 m/s i vindstyrke, og da måtte de pakke sammen en del.

– Vi måtte blant annet ta ned gapahuken og rive ned scenen for at det ikke skulle bli tatt i vinden.

Artist, aktivist og konsertarrangør, Ella Marie Hætta Isaksen strålte etter to fantastiske konserter torsdag kveld. Foto: Fredrik Sandstrand

Men selv om det har vært dårlig vær og vått, stopper ikke livet i leiren opp. De har mer enn nok gjøre.

– Vi har alltid noen som holder vakt. Det må lages mat, vaskes opp og holde liv i bålet, så vi har mer enn nok å fylle dagene med, avslutter Hætta Isaksen før hun mer enn gjerne stiller opp på selfier sammen med flere av de fremmøtte.

Dagen etter stod Emil Karlsen og Mari Boine på scenen, før det hele ble avsluttet med Fijitrip og Article 3 på lørdagskvelden.

Emil Kárlsen tok med seg gitaren og dro fra Tromsø for å underholde på fredagskvelden. Foto: Mohsen Anvaari

Fredagen ble avsluttet med festivalens kanskje mest kjente artist, Mari Boine. Foto: Mohsen Anvaari

Søstrene Kristin Holand (t.v.) og Anna Holand i bandet INNI var de første som gikk på scenen da festivalen i Repparfjord startet onsdag i forrige uke. Foto: Mohsen Anvaari

Sliteneliten var andre band på scenen da festivalen startet onsdag. (f.v) Synneva Gjelland, Silje Strøm, Inga Haugdahl Solberg og Maria Refsland. Foto: Mohsen Anvaari