Hammerfestingen

Kjersti drømmer om nytt museumsbygg:

– Det vil gagne hele Kokelv

Det er to år siden Kjersti Robertsen kom til Kokelv og startet i jobben som museumsleder. Nå drømmer hun om et nytt museumsbygg og om å utvikle museumsdriften. Foto: Jonathan Jæger

Det har gått to år siden Kjersti Robertsen kom til Kokelv for å ta fatt på jobben som museumsleder på Kokelv sjøsamiske museum. – Det har gått bra så langt. Det har vært veldig lærerikt, og jeg har hatt en ganske så bratt læringskurve, forteller hun.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

Avisa Hammerfestingen besøkte i 2019 museet i Kokelv. Den gangen hadde Robertsen hatt jobben i knappe to måneder, nå har hun vært der i to år.

– Jeg var jo så ny i museumssammenheng. Jeg visste ikke hva det egentlig ville si å jobbe på museum. Det er jo mye mer enn bare å vise fram gamle gjenstander. Det er samlingsforvaltning, hvordan lagrer vi objekter på best mulig måte, og det handler om hvilke grep man kan ta for å utvikle museet, sier Robertsen.

En gammel dress brukt ved oterfangst. – Dressen varmet på utsiden, og den grå lommen var til å oppbevare sprit i så man kunne varme innsiden også, forteller guide Sarah Caufield. Foto: Jonathan Jæger

Traktor fra 1955

En av de tingene som er nytt siden sist avisa besøkte museet er at en gammel traktor er bygget inn under låvebrua. Traktoren er en 1955 modell av typen Ferguson TE20, også kjent som Gråtass.

– Den har vi bygget inn under låvebrua for å kunne ta vare på den samtidig som vi har den utstilt. Den har også innebygget ledlys, så når det er mørkt ute kan man se den på lang avstand, forteller Robertsen.

Den største forskjellen for Robertsen er derimot ikke på selve museet.

– Da jeg kom nordover flyttet jeg til Olderfjord for det var ingen ledige steder å bo i Kokelv. Nå i januar fikk jeg leilighet her, så nå kan jeg gå til jobb, sier hun.

Robertsen flyttet fra Bø i Vesterålen, og hun forteller at hun er godt vant med mørketid og vær.

– Det er bare mer av det her, men jeg har slått meg godt til rette i Kokelv, sier hun.

Mens hun sitter og venter på å ta imot gjester på museet bruker Kjersti Robertsen tiden på håndarbeid. Her ser vi henne lage et armbånd med en teknikk som brukes i skallebåtd og komagbånd. Foto: Jonathan Jæger

Bodde i Olderfjord

Det hun setter mest pris på med å bo i Kokelv er friheten.

– Nærheten til naturen er så fin. Jeg kan nesten gå rett ut på stranda fra ytterdøra, sier Robertsen.

Hun har fortsatt ikke blitt kjent med alle i bygda.

– Alle kjenner apen, men apen kjenner ingen, humrer hun og legger til at ofte kjenner hun fjes, men har ikke et navn å koble det med.

– Jeg har ikke fått meg et nettverk enda, men det er mye fordi jeg bodde i Olderfjord fram til i januar, sier Robertsen.

En gammel tohjuls-traktor. Foto: Jonathan Jæger

Sommerbilen

Kokelv Sjøsamiske Museum er et lite museum, og i 2020 når alle andre opplevde tap var det motsatt i Kokelv.

– Vi hadde ikke tap i fjor. Og vi hadde faktisk flere besøkende enn i 2019, så for vår del var det et godt år, sier Robertsen.

NRKs sommersatsning i 2020 var sommerbilen, og da bilen kjørte forbi Kokelv på vei mot Havøysund. I den forbindelse ble Robertsen den gang intervjuet av NRK.

– På grunn av dette googlet mange folk oss, og tok turen innom når de skulle til Nordkapp, sier Robertsen.

Til museet i Kokelv hører det også til to naust med opptil flere båter i. Foto: Jonathan Jæger

Drømmer om nytt bygg

Nå drømmer Robertsen om et nytt og moderne museumsbygg.

– Vi jobber med det. Vi har utarbeidet en prosjektbeskrivelse for hvilke behov og fasiliteter museet har for å drive bedre museumsdrift i et nytt museumsbygg. Også ser vi på om det kan samlokaliseres med et eventuelt språksenter, sier hun.

Hun håper på å kunne samarbeide med kommunen.

– Et nytt museumsbygg vil kunne åpne for en helt annen museumsdrift enn det vi har i dag. Og det tror jeg vil gagne hele Kokelv, sier Robertsen.

Sarah Caufield er guide på museet i Kokelv denne sommeren. Foto: Jonathan Jæger

Podcast

En annen ting Robertsen driver med for RiddoDuottarMuseat er en podcast. Denne uken kommer det en ny episode som hun har laget i samarbeid med Gjenreisningsmuseet.

– Vi hadde en sesong i fjor, og nå holder vi på med en ny. Man finner den både på Spotify og på YouTube, forteller hun.

Noen episoder blir laget på norsk og noen på samisk.

– Ingen blir spilt inn to ganger, så kan du for eksempel ikke samisk så går du glipp av noe, sier Robertsen.

Avisa Hammerfestingen skrev i 2019 om Kjersti Robertsen som var ny museumsleder i Kokelv. Foto: Faksimile Hammerfestingen

På museet i Kokelv finner man mye spennende fra tidligere år. Foto: Jonathan Jæger

Her ser vi forskjellige ting som var vanlig å finne i enhver husholdning før i tiden. «Sloan's Liniment» var opprinnelig et produkt beregnet på hester, men kom etter hvert ut på markedet som en medisin for å lindre menneskelige plager og er fortsatt tilgjengelig på markedet den dag i dag. Foto: Jonathan Jæger

Gamle sakser og annet utstyr. Foto: Jonathan Jæger

Det eldste objektet på museet er en gammel vev fra 1793 og i 2019 fortalte Robertsen at dette var hennes favorittdel av samlingen. Foto: Jonathan Jæger

Gammelt bestikk. Foto: Jonathan Jæger

Etter krigen brukte man det man hadde tilgjengelig, selv om det innebar sengetøy med hakekors på. Foto: Jonathan Jæger

Gamle vegger til bås i fjøsen. – Etter hvert håper jeg på å få satt de opp, men da trenger jeg hjelp av noen som vet hvordan det pleide å se ut i sjøsamiske fjøs, sier Kjersti Robertsen. Foto: Jonathan Jæger

Museumsleder Kjersti Robertsen viser fram et garvet fiskeskinn. Foto: Jonathan Jæger