Hammerfestingen

Gratis skolemat til elevene:

– Dette er bare supert, sier rektor på Breilia

Breilias rektor, Lars Aude Arnesen, er glad elevene nå får gratis skolemat, selv om det på hans skole byr på utfordringer logistikkmessig. På Fjordtun har man allerede egen kantine. Foto: Jonathan Jæger

Fra september vil alle ungdomsskole-elever i Hammerfest kommune få tilbud om gratis skolemat.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2020 kl 14:57

Annonse
Annonse
Annonse

Arnesen synes det er bra at ungdomsskolelever nå får gratis skolemat.

– Dette er bare supert. Det blir litt kinkig med at vi ikke har spiseplass til alle, men vi skal få det til på et vis. Vi vet bare ikke helt hvordan enda, sier Arnesen.

Han ser flere fordeler med at elevene nå får gratis skolemat.

Må prøve forskjellige løsninger

– De får i seg et måltid, og det skal være sosialt, så dette er bare positivt. Så er det jo opp til oss å få det til å fungere med de begrensningene vi har i bygget her, sier Arnesen.
Mulig buffetløsning

Arnesen har flere tanker rundt forskjellige løsninger på logistikkproblemet.

– Skolen vår er jo ikke bygget for dette i det hele tatt, hverken tilberedning eller servering. Vi tenker å teste ut litt forskjellige løsninger for å se hva som fungerer og hva som ikke gjør det.

Blir rullering

I uke 38 starter de med buffet-løsning, hvor et av trinnene spiser i kantina, mens de andre spiser på klasserommene sine.

– Så rulleres det på hvem som spiser hvor. Det blir satt opp tre buffeter. Dette skal vi prøve i tre uker, så ser vi hvordan det fungerer da, forklarer Arnesen.

Ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) og Berit Hågensen (Ap) er glade for at de snart kan tilby gratis skolemat til elever i ungdomsskolen. Foto: Linn Marit Hermansen

Ønsker samme grunnlag for alle

Ifølge tall fra Ungdata opplever hele 6% av elever i ungdomsskolen at familien har dårlig råd, dette er 2% mer enn ungdom på landsbasis.

– Vi ser at mange unge går hele dagen uten mat, og sånn kan vi ikke ha det. Vi ønsker at alle elever skal ha det samme grunnlaget i skolen, sier ordføreren.

Ernæring og økonomi

Berit Hågensen, leder for hovedutvalget i oppvekst og kultur, er glad de nå har gratis skolemat på plass.

– Dette er positivt både med tanke på ernæring og økonomi. Det er mange unge i dag som ikke har med seg matpakke, og det er mange som velger å gå på butikken og kjøpe en pose boller, sier Hågensen.
Logistikkproblemer

Hågensen påpeker at det blir litt jobb for å få dette til å fungere på alle ungdomsskolene i kommunen.

Kantine på Fjordtun

– De fleste skolene har allerede grei tilrettelegging for skolemat, men på Breilia vil dette kreve litt mer logistikk, sier Hågensen, som også jobber på Breilia til daglig.

Andre skoler har allerede fasiliteter som egner seg til dette.

– På Fjordtun skole har de allerede hatt et godt system med kantine, bare at de tidligere har måttet betale for maten, sier Sivertsen Næss.

Ønsker gratis mat til alle elever

Dette er fase en av planene. I første omgang er planen at alle elever i ungdomsskolen skal få gratis skolemat hver dag, påpeker ordføreren.

– Målet er at på sikt skal vi kunne tilby gratis skolemat til alle skoleelever i kommunen, i tilegg til at vi jobber for å etter hvert kunne tilby gratis SFO-plass til alle elever i førsteklasse, forklarer ordføreren.