Hammerfestingen

Skjult ørepropp og mobiltelefon er ikke lov under teoriprøven:

Dette skjer med de som prøver å jukse til seg førerkortet

Avdelingsdirektør Frode Børstad hos Statens vegvesen opplyser at de tre sakene er fra Troms og Finnmark, og Viken og Agder.

Også i Troms og Finnmark har man gitt karantene for juksing på teoriprøven til førerkortet.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

I år innførte Statens vegvesen strengere straff for å jukse på teoriprøven.

– Hittil har tre personer fått 7 og 9 måneders karantene for å ha jukset eller forsøkt å jukse på teoriprøven, opplyser etaten.

- Vårt mål er at ingen skal bli drept eller hardt skadd i trafikken. Vi jobber derfor aktivt for å avsløre juks, for å hindre at sjåfører med potensielt svært dårlige teoretiske kunnskaper slipper til i trafikken, sier avdelingsdirektør Frode Børstad i Statens vegvesen.

– Skjult ørepropp

En kandidat fikk ni måneders karantene fordi vedkommende forsøkte å gjennomføre teoriprøven med en skjult ørepropp med ledning til en skjult mobil.

- Denne saken viser at Statens vegvesen reagerer strengt selv om kandidaten faktisk ikke har gjennomført juks, så lenge vi kan påvise forsøk på juks, sier Børstad.

Mobil er forbudt å ha med

En annen kandidat fikk 7 måneders karantene for å ha tatt med seg mobiltelefonen sin inn i prøvelokalet, men Statens vegvesen kunne ikke påvise at kandidaten faktisk hadde benyttet seg av mobilen, forklarer Børstad at bare det å ta med seg mobil inn i prøvelokalet kan gi 7 måneders karantene.

Disse tre sakene skjedde i Troms og Finnmark, og Viken og Agder, forklarer han.

–Alvorlighetsgrad avgjør

– Tidligere ble juks behandlet på samme måte som stryk, man fikk en karantetid på to uker hvis man jukset på teoriprøven. Nå får man 3-12 måneders karantene hvis man jukser eller forsøker å jukse. Varigheten på karantenen blir satt ut fra alvorlighetsgraden, fortsetter han.

Mindre alvorlig juks straffes med 3 til 9 måneders karantene, og kan være bruk av jukselapp eller mobil for å søke opp svar under teoriprøven.

– Alvorlig juks har ofte et organisert preg, og straffes med 10 til 12 måneders karantene. Eksempel på alvorlig juks er bruk av elektroniske hjelpemidler for å få hjelp under prøven, at prøven gjennomføres av en annen enn kandidaten, eller at vedkommende filmer og tar bilder av prøven til senere bruk, mener Statens vegvesen.