Hammerfestingen

På Aurora Glamping i Kokelv:

Dyrker hobbyen sin

Frank William Jon og Ranveig Thomassen Jon møter mange som tar turen innom for å sove under nordlyset i Kokelv. Ekteparet møtte hverandre på Finnsnes gymnas og i dag er de profesjonelle Herbalife-distributører, noe som gjør at de kan holde på med hobbyen sin, glamping. Foto: Linn Marit Hermansen

– Glamping betyr glamour camping. Folk vil ha det trygt og komfortabelt, men være mest mulig i naturen, forteller Frank William Jon.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

– Vi bruker rundt 300-400 sekker ved i året, sier Frank William Jon, som sammen med Ranveig Thomassen Jon eier og driver Aurora Glamping i Kokelv.

Frank er opprinnelig fra Nittedal, men flyttet etter hvert til Sørreisa hvor hans far startet bilverksted. Ranveig er oppvokst i Kokelv, og i dag pendler hun mellom Drøbak og den lille sjøsamiske bygda.

Aurora Glamping vokser støtt og stadig. Foto: Linn Marit Hermansen

De møtte hverandre andre i 1972 på Finnsnes gymnas. Nå sitter de i en røykfylt gamme, vinden uler og elva drønner i det fjerne.

– Dette er en hobby, selv om vi bruker mye tid og penger på det. Vi lever av noe helt annet, vi er profesjonelle Herbalife-distributører. Det har gjort at vi har økonomi til å investere i dette, sier han.

Går fort i svingene

Ranveig forteller at da hun og Frank reiste opp i 2004 for å se på huset som hun og søskene arvet fra onkelen, var det et trist syn hun kom til.

– Det var råte og taklekkasje som møtte oss. Men solen skinte og det var 30 varmegrader. For at ingen skulle bli uenig i arveoppgjøret, la vi planer om å bygge et gjestehus, for selve huset var kjempelite, sier hun.

Som selverklært natteravn oppdaget hun på nett en gammebygger fra Tana.

– Jeg tenkte at det var smart, for det var gamme her før. Det starta med det, også begynner Frank og tenke og da går det fort i svingene.

Frank William Jon nyter utsikten fra domen som mange turister blir forelsket i. Foto: Linn Marit Hermansen

Sov med utsikt

En romjul var det sveitsiske gjester på besøk, som fortalte at de ønsket utsikt.

– De kommer hit for å se nordlyset og for å finne roen. Vi har mange gjester fra Tyskland, Sveits og Nederland, sier Frank.

En sommer hørte han en reportasje på radioen om glamping.

– Jeg hadde aldri hørt om det. Jeg spurte om han sa camping eller glamping. Det var glamping. Glamour camping betyr det. Folk vil ha det trygt og komfortabelt, men være mest mulig i naturen. Jeg gikk opp på toppen av bakken og sa her har du utsikt. Ranveig sa jeg var gal og at den kom til å blåse ned ved første storm. Den har i alle fall stått i 20 stormer, sier han.

– Vil du bygge flere domer?

– Ikke få han på den idéen, sier Ranveig.

– Joda, tanken er der, sier Frank.

Sigtor Kjetså, Kristian Svendsen og Reidar Tan Torjussen fra Kristiansand nyter et forfriskende bad i elva før de løp tilbake i badstua igjen. Foto: Linn Marit Hermansen

Transportabel badstue

– Hvordan har det gått for dere under pandemien?

– 12. mars fikk vi avbestillinger på 300.000 kroner, men det var ingen krise for oss siden vi ikke lever av dette. Det var bare å kaste seg rundt og lage et konsept for Hammerfestinger, sier Frank.

– Etter hvert som de ble lei av å sitte på hjemmekontor, begynte folk å leie her, sier Ranveig.

De har også satset på å ha aktiviteter som fem-kamp.

– Vi har blant annet øksekasting, hesteskokasting, pil og bue, og frisbeebane. Også en transportabel badsue som kjøres opp i dalen også kan man bade i elva og hoppe rett i badstua, sier ha.

Mat på bål

I fjor søkte han tillatelse for å bygge en ny gamme.

– Vi har ikke sagt det høyt ennå, men vi planlegger intimkonserter her. Vi kan servere her inne til 30 stykker, men det går 50 stykker inn her. Vi har noen navn allerede, men ingen avtaler er skrevet så jeg kan ikke si noe, sier Frank.

En glad Herbalife-gjeng på teambuilding som gleder seg til maten som er langstekt i bålgropa. Foto: Linn Marit Hermansen

I august går han også i gang med å bygge en kjøkkengamme.

– Det er ikke kafé her, ingen kan droppe innom på en middag. Må ha en gruppe på fem-seks stykker. Alt vi gjør er på bål eller i smokeren. Det lager sin sjarm og smak på maten, sier han.

Toppscore

– Blir det mye arbeid?

– Ja, man må synes at det er moro. Feedbacken vi får er jo det som gjør at vi driver. Det blir mye fyring, i gammene, i stampen, men jeg vil ikke ha klor. Det skal være enkelt, vann i fra elva fyrt opp med ved, sier Frank.

Lammene stekes på ekte steinaldervis. Foto: Linn Marit Hermansen

Han forteller at siden har var liten har han hatt en drivkraft om å skape noe.

– Det er det som holder meg i gang. Vi har også førsteklasses sengetøy som vaskes av dyktige rengjørere. Det sørger for at vi har toppscore på AirBnB og Booking, sier han.

Sigtor Kjetså, Kristian Svendsen og Reidar Tan Torjussen forteller de har hatt det helt fantastisk i Kokelv. Foto: Linn Marit Hermansen

Hoppet i elva

Lokalavisa Hammerfestingen møtte Sigtor Kjetså, Kristian Svendsen og Reidar Tan Torjussen fra Kristiansand mens de satt i badstuen. De tre synes det er fint å være i Kokelv.

– Vi kom på onsdag, og så langt har vi hatt det helt fantastisk, sier Kjetså.

I tillegg til at de deltar på teambuilding for Herbalife har de også fått god tid til å slappe av.

– Vi har tatt livet med ro, nytt naturen og fått kjenne på friskheten, sier Torjussen.

Torjussen og Kjetså har vært i Kokelv før, men for Svendsen ble dette første besøk.

Øksekasting er noe man kan bryne seg på hos Aurora Glamping. Foto: Linn Marit Hermansen

– Vi har vært her i mars tidligere, det er en fin kontrast å få sett både vinteren og sommeren her, sier Torjussen.

Nå har de planer om å få sett litt mer av Finnmark.

– Vi skal være her oppe i to-tre uker, og tenkte kanskje å reise litt rundt, forteller de før de løper ned til elva for å ta seg et forfriskende bad som varte i flere minutter.