Hammerfestingen

Monique Jørgensen (H) synes ikke torsdagens møte med representanter fra fylket var oppløftende. Foto: Linn Marit Hermansen

Lot seg ikke imponere av fylkeskommunens utsendte:

– Var her kun for å roe ned gemytter

Etter møtet med representanter fra Troms og Finnmark fylkeskommune angående båtrutekutt, sitter Monique Jørgensen (H) igjen med en dårlig følelse.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2020 kl 14:54

Annonse
Annonse
Annonse

– Jeg sitter med en følelse av at man ikke setter seg inn i konsekvensene av det man vedtar, sier hun.

Hammerfestpolitikeren legger ikke skjul på at hun er langt fra fornøyd etter møtet de hadde i Hammerfest nylig.

– Det var ikke særlig oppløftende det de kom med, og at det ble sagt tidlig at VargsundXpressen kan man bare glemme å gjøre noe med. Jeg personlig satt igjen med en følelse av at dette var kun for å roe gemytter, og det virket som om det var et pliktbesøk, sier Jørgensen.

Tvangsevakuering

Jørgensen trekker paraleller mellom tvangsevakueringen i 1944 og båtrutekuttet.

– Folket på Sørøya fikk beskjed om å evakuere under krigen, og det gjorde de ikke. Da var det en fremmed makt som ba dem reise fra sitt. Det må være veldig frustrerende å plutselig oppleve at man nesten må tvangsevakuere på grunn av sitt eget fylke. Kari Bremnes synger at det skal bo folk i husene, og det tenker jeg er et godt sitat, sier Jørgensen.

– Et uutnyttet potensiale

Hun viser og til at folk er mindre interessert i storbyferie nå enn tidligere.

– Folk vil ha det nært og ekte. De vil ha dårlig vær. Det er eksotisk med buss over Sennalandet når det er kolonne. De samme folkene opplever at det er fantastisk å komme til et sted med dårlig mobildekning med rå og nesten urørt natur. Det er et uutnyttet potensiale i denne type opplevelser, som man kan selge inn, men det nytter jo ikke når man vil kutte hovedpulsåren, sier Jørgensen.

Hun mener det på sikt kan legges opp til at noen kan starte en privat rute.

– Men for at dette skal la seg gjøre, så må man ha tid til å planlegge og til å selge inn. Det er ikke bare for en menig mann å si at «Nei nå skal jeg starte med hurtigbåt». Da bør jo fylket virkelig stimulere til dette, sier Jørgensen.

Truls Olufsen-Mehus (KrF) føler møtet var et forsøk på å plassere skyld. Foto: Linn Marit Hermansen

– Lett å bli usaklig

Hun viser til at det er mye krangling i sosiale medier rundt temaet.

– Det er mye skyttergravspolitikk som drives. Mye skitkasting og mange meninger som mildt sagt er ugreie, men det er fordi det er et tema som er viktig for folk. Da er det lett å bli usaklig, og det viser jo at folk er frustrerte og sinte, sier Jørgensen.

– Skulle ikke vært lov å si

Også Truls Olufsen-Mehus (KrF) lot seg heller ikke imponere over det fylkes-representantene hadde å komme med på møtet.

– Jeg føler det var et forsøk på å plassere skyld, og for å få sympati for hvor vanskelig oppgave de har. Det var rett og slett for at fylkesrådet skal se bra ut, et posørmøte, sier Olufsen-Mehus.

Han reagerte spesielt på to ting av det Kristina Hansen og Bjørn Inge Mo sa da de var på besøk i Hammerfest.

– De omtalte seg selv i tredjeperson, og sa «Man har brukt mer penger enn man hadde, og derfor har man fått underskudd som må dekkes inn», det var merkelig. Også reagerte jeg veldig på at det eneste de er lovpålagt å levere oss er skoleskyss. Alt annet er en bonus. Den holdninga der, det skulle ikke vært lov å si, sier Olufsen-Mehus.

– Fylkesrådet virket famlende

Olufsen-Mehus er glad det virker som om alle de politiske partiene i kommunen er enige om å stå sammen i akkurat denne saken.

– Jeg synes Lodve Svare hadde et kjempebra innlegg. Han belyste elementer som jeg selv ikke hadde tenkt på. Det er positivt at vi fra Hammerfest virker veldig samlet og forstår økonomien i dette på en god måte. De fra fylkesrådet virket veldig famlende, og kom kun med forklaringer på hvorfor det er sånn, ikke løsninger, sier han.

Kristina Hansen (Ap) sa at man er låst til avtalen med Boreal om VargsundXpressen fram til 2025. Her i prat med Kurt Methi (Ap). Foto: Linn Marit Hermansen

Tverrpolitisk

Kristina Hansen påpekte under møtet at man er låst til avtalen med Boreal om VargsundXpressen fram til 2025.

– Det er flaut å si at man er låst til noe sånt. Det handler om dialog og samarbeid, sier Olufsen-Mehus.

Ingrid Petrikke Olsen (Sv) sitter igjen med en følelse av et hektisk møte.

– Det ble lite tid til dialog, som jo var overskriften for møtet. Jeg fikk et helt nøytralt inntrykk av de to fylkespolitikerne. De skal ha for at de tar turen rundt og snakker med folk, og for at de sa rett ut at de ikke hadde kjennskap til passasjertall, sier hun.

Ingrid Petrikke Olsen (Sv) mener møtet med fylket ble hektisk, og at det var lite tid til dialog. Foto: Linn Marit Hermansen

Olsen mener man i Hammerfest kommune må bli flinkere til å jobbe tverrpolitisk.

– I forvaltningsnivåene over oss jobbes det tverrpolitisk fordi ingen parti alene har flertall. Da nytter det ikke at vi i Hammerfest kommer løpende til våre respektive partier uten å være samkjørt. Det gjelder kanskje særlig i samferdselssaker, sier Olsen.

Justering av frekvens

Kurt Methi (Ap) mener møtet var som forventet.

– Det var fint at de ble med ut og så hvordan rutene er. Jeg føler at de hørte på oss, sier han.

Han påpeker at den største utfordringer når man mangler penger er VargsundXpressen.

– Nå er ikke jeg jurist, og kan ikke uttale meg direkte på det, men om vi ikke kan røre altabåten er selvfølgelig kutt det neste. Det er det vi må diskutere nå og hvordan vi kan gjøre det. En konsekvens kan bli at man må justere ned på frekvensen, at man må ta en nedkutt i forhold til hvor mange avganger man har. Det er nok ikke ei god løsning, men vi kan ikke gjøre det sånn at det ikke er levelig på øyene, sier Methi.

– Det skjer ikke

Han påpeker at Kristina Hansen opplyste om at de tingene man gjør nå i distriktet ikke er lovpålagt.

– Men om det ikke er lovpålagt, så kan man jo begynne å stille spørsmål om hvem som egentlig er fylkeskommunen. Jeg tror at når de får områ seg, og får sett litt på det totale bildet, så går det godt. Jeg har et inntrykk av at dette får vi til. Vi kan i alle fall ikke være med på å legge ned noe distrikt. Det skjer ikke, om man kan si det så sterkt, sier Methi.

Det har ikke lyktes avisa Hammerfestingen å få en kommentar fra Kristina Hansen eller Bjørn Inge Mo.