Hammerfestingen

Null smitte på seks uker, men:

– Utbrudd vil behandles som mutert virus

Varsler strengere test- og karanteneregler

Vi har hatt seks uker uten smitte i Hammerfest, men får vi tilfeller nå så vil de bli behandlet som om det er et av de muterte virusene, varsler kommuneoverlege Sonni Schumacher og ordfører Marianne Sivertsen Næss.

Får vi covid-19-smitte eller smitteutbrudd i Hammerfest nå varsler kommuneledelsen at det vil bli behandlet som mutert virus, og strengere test- og karanteneregime.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 17.03.2021 kl 17:13

Annonse
Annonse
Annonse

Det er per i dag fortsatt null smittede i Hammerfest, og ordfører Marianne Sivertsen Næss kunne onsdag fortelle at vi nå har hatt seks uker uten smitte innenfor vår kommunegrense.

Men den økende spredningen i landet, smitteutbrudd rundt omkring og R-tall på 1,3, bekymrer også beredskapsledelsen til Hammerfest kommune.

Tiltak mot muterte virus

– Det som er positivt er at selv om smittetallet øker så er det fallende antall dødstall. Det tyder på at vaksineringa virker. I alle fall bidrar til at færre blir alvorlig syk av smitte, sa ordfører Marianne Sivertsen Næss.

Med de muterte virusene i tankene har beredskapsledelsen i Hammerfest diskutert hva skal gjøres dersom vi nå får et smittetilfelle eller et smitteutbrudd igjen her i kommunen.

– Vi ser at viruset som har mutert kommer flere og flere steder, og at det vil dominere innen rimelig kort tid, sier ordfører Marianne Sivertsen Næss, som onsdag varslet strengere test- og karanteneregler ved positive tester.

– Forsterket TISK

Hvis vi får smitte til Hammerfest nå varsler hun at man fra kommunens side vil behandle det som om det er et mutert virus. Strategien som da vil bli brukt og som FHI skal anbefale er en forsterket TISK, forklarte hun.

– Altså testing, isolering, smittesporing og karantene i en forsterket forstand. Det betyr at man har en annen oppfølging av nærkontakter når det er utbrudd, varsler ordføreren.

Hun vasler at vi vil få mere testing, og flere vil bli satt i karantene straks vi eventuelt får et smittetilfelle her.

– Hvis man er nærkontakt så skal også den du bor ilag med settes i karantene og bli testet. Så det blir flere som blir satt i karantene dersom vi får et smitteutbrudd eller et smittetilfelle nå, sa hun.

– Sykdom eller vaksine

Både ordfører og kommuneoverlege Sonni Schumacher sa under onsdagens pressekonferanse at det er enten gjennomgått sykdom eller vaksine som vil hjelpe oss ut av koronasituasjonen. Altså at vi får immunitet.

– Forsvaret mot viruset kan vi få på to måter. Enten ved å gjennomgå sykdommen eller ved å ta vaksine. Det er ingen andre måter vi får immunitet på, og Norge har valgt den strategien at vi skal få vaksine, sa kommuneoverlege Sonni Schumacher.

Hun trakk fram at det er en risko forbundet både med å gjennomgå sykdommen og ved å ta vaksinen.

– Utfra det vi vet i dag så er det mindre risiko ved å ta ei vaksine enn ved å gjennomgå sykdommen. Derfor er det førstevalget, men vi får aldri risiko ned på null, klargjorde kommuneoverlegen, og la ikke skjul på at vi må ta med oss at det er en risiko ved vaksine også.

833 personer vaksinert

Når gjelder vaksinering av innbyggerne i Hammerfest så har hittil 833 personer fått første dose fra kommunens side, og 483 personer er full vaksinert.

– Planen denne uka er at det skal settes 84 doser, og det er Pfizer-vaksinen som blir satt. Fra nå av er det risikopasienter som prioriteres og ikke helsepersonell i denne perioden, sa ordfører Marianne Sivertsen Næss.

Hammerfest forventer å få 190 doser i neste uke. Også det Pfizer, og man tror det også vil bli en leveranse av vaksiner i påskeuka.

– SMS-systemet for å få kontakt med de som skal ha vaksine fungerer godt. Folk blir kontaktet når det blir den enkeltes tur til å få vaksine, sa ordføreren.

I forrige uke ble det testet 81 personer i Hammerfest. Så langt denne uken 32 personer.