Hammerfestingen

Rypklubben stengt:

Fare for skred

Hammerfest kommune har satt opp nok et adgang forbudt-skilt ved Rypklubbveien etter at det er observert en del steiner som er falt ned fra fjellsiden. Foto: Fredrik Sandstrand

Rypklubben er et populært turområde men etter at det er oppdaget flere stein som har rast ned har Hammerfest kommune satt opp enda et skilt i håp om å hindre folk å gå dit.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 16.09.2021 kl 13:40

Annonse
Annonse
Annonse

Svein Gamst hos Teknisk drift og eiendom i Hammerfest kommune forteller at de er klar over at Rypklubben blir brukt av både turgåere og hundeeiere. Dette til tross for at Rypklubbveien er permanent merket med skilt hvor det opplyses om skredfare, adgang forbudt og industriområde, i tillegg til å stenge adkomsten fysisk med en bom.

Etter at de har fått meldinger om at det er falt ned en del sten fra fjellsiden så er det satt opp nok et stort midlertidig skilt. Denne gangen på bommen i håp om at det vil forsterke betydningen og hindre turgåere til å ta seg inn.

– Vil det bli gjort noe for å fjerne løse stein i fjellsiden? Eksempelvis Brann og redning som spyler ned stein med vannkanon?

– Hammerfest kommune innehar ikke en slik kompetanse for fjellrensk, eller på annen måte fjerne «løse» stener.

I verste fall - dødelig

– Det er i vårløsning og ved mye nedbør at en kan oppleve høyere sannsynlighet for steinsprang, som Rypklubbveien nå har vært utsatt for. Bratte fjellsider er ekstra utsatt for steinsprang/fjellskred med økning i antall døgn med mye nedbør.

Flere stein har falt ned på Rypklubbveien etter den siste tids store mengder nedbør. Foto: Fredrik Sandstrand

– Hva kan konsekvensene av å få en slik type stein over seg være?

– Vi har ikke tatt oss inn i område, på grunn av ekstra stor fare for steinsprang, og kan dermed ikke uttale oss om størrelse og vekt. Får man en større eller mindre stein på seg fra stor høyde, er konsekvensen stor for betydelige skader eller at en omkommer på grunn av skaden.

– Vi i teknisk drift og eiendom ønsker at man heller benytter seg av eksempelvis naturskjønne Jansvannskogen som er i umiddelbar nærhet, før han ønsker alle en god høsttur.

Svein Gamst uttaler at slike steiner fallende fra en god høyde i verste fall kan gi et dødelig utfall. Foto: Fredrik Sandstrand