Hammerfestingen

Fortsetter utbygging uten Wisting:

– Fornuftig av Statnett

Ordfører Terje Wikstrøm er glad for at Statnett fortsatt vil bygge kraftlinjen mellom Skaidi og Hammerfest. Foto: Jonathan Jæger

Statnett melder at de fortsatt ønsker å bygge ut 420 kv kraftlinje mellom Skaidi og Hammerfest, selv om Equinor har utsatt Wisting-projektet i Norskehavet.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

Den 54 kilometer lange kraftlinjen mellom Skaidi og Hammerfest skulle elektrifisere LNG-anlegget på Melkøya og gassfeltet Wisting i Barentshavet. Prisen er rundt to milliarder kroner.

Statnett mener byggingen må fullføres fordi planen om elektrifisering av Melkøya fortsatt er aktuell og dermed rettferdiggjør at ledningen bygges ut, melder NRK.

Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Frp og SV i Hammerfest er enige i at kraftlinjen er nødvendig, selv om Wisting-feltet er utsatt, men Statnetts beslutning møter motstand hos reineiere.

– Min klare tanke er at en kraftledning ikke bør bli slik den er planlagt. Etableringen betyr ganske mye for reindriften. Den vil komme i direkte kontakt med veldig viktige områder i vårt reinbeitedistrikt, sier reineier Nils Mikkelsen Utsi.

Statnett mener at elektrifiseringen av Melkøya gjør at kraftlinjeutbyggingen mellom Skaidi og Hammerfest fortsatt er aktuell. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Han er uenig i Statnetts argumentasjon og ønsker seg heller en sjøkabel, noe Statnett mener blir for dyrt

– Veldig fornuftig

Ordfører i Hammerfest, Terje Wikstrøm er ikke overrasket over nyheten.

– Hva tenker du om at Statnett fremdeles mener linjenutbyggingen er akutell?

– Jeg tenker at det er veldig fornuftig av Statnett. 420 kv linjen er en gammel diskusjon som går tilbake til 2008-9, så det er ingen ny debatt. Linjen henger åpenbart sammen med petroleumssektoren her, og elektrifiseringen av Melkøya. At konklusjonen blir den samme nå som da overrasker meg ikke, sier ordføreren.

– Wisting ikke avgjørende

– Så du som ordfører var ikke bekymret for linjeutbyggingen da meldingen om Wisting-utsettelsen kom?

– Jeg synes det er viktig å få frem at Wisting aldri var en del av beslutningsgrunnlaget for å bygge linjen. Først hang dette sammen med Tog 2 (utbygging av Melkøya, journ.anm), og nå med elektrifiseringen av Melkøya. Wisting kom senere, og var ikke avgjørende for Statnetts beslutning om å bygge kraftlinen, sier Wikstrøm.

– Det er to hovedgrunner til at linjen må bygges. Den første er forsyningssikerheten her i nord, og det andre er elektrifiserringen av Melkøya. Så kraftlinjen er viktig for vår kommune, legger han til.