Hva i all verden er dette?

Sigfred Rosvold (85) studerer kommunens utsmykning på kaia. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Forrige mandag dukket det opp noe nytt på kaia ved promenaden i Hammerfest. Den gamle erfarne fiskeren Sigred Rosvold (85) dro raskt kjensel på hva dette er. En propellvinge fra en båt.

– Siden den står her håper jeg at den har en tilknytning til Hammerfest på en eller annen måte, sa 85-åringen, som straks begynte å studere og fundere på hvilken lokal tilknytning båten som propellen kommer fra har hatt.

– Propellen er fra en av hurtigruteskipene. Vi vet ikke hvilken. Det ble skiftet på 5-6 skip, forteller kultursjef Gerd Hagen til avisa Hammerfestingen.

Propellvingene ble i fjor solgt som hagepynt over hele landet, og de er byttet ut fra hurtigruteskipene «Richard With», «Nord-Norge», «Nordkapp», «Kong Harald» og «Nordlys».

– Dette måtte vi bare slå til på, sier kultursjefen. Propellvingen er 1,23 meter høy og 1,8 meter bred og veier 643 kilo, og Hammerfest kommune har fått laget feste for å skru den fast i kaia.

Det er forskjellige meninger i Hammerfest om hva propellen ligner på. – Noen mener den er en stilisert isbjørn i profil, sier kultursjef Gerd Hagen, som røper at propellvingen er kjøpt inn for en billig penge. Faktisk under 10.000 kroner inkludert frakt.

– Skruhullene skal vi dekke til, forsikrer kultursjefen, og legger til at den skal poleres og skines opp.

– Noen mener den ser ut som en isbjørn, og propell fra hurtigruta har absolutt en tilknytning til Hammerfest og kysten, mener kultursjefen.

På spørsmål om dette er kunst, svarer hun at den i alle fall har fått en kunstnerisk funksjon og forteller at noen mener den er en stilisert isbjørn i profil. Men påpeker at den i utgangspunktet er en propellvinge.

– Den har en form som gir åpning for tolkninger. Så jeg er veldig fornøyd, fastslår hun, og forteller at propellvingen som på kommunens nettsider omtales som utsmykning har kostet under 10.000 kroner inkludert frakt.

Les hele saken i vår ukesavis som kom ut 19. mai.

 

Del dette: