Publisert: tirsdag 7. mai 2019 Klokken: 14:01

«Hvaldimir» og «Semjon» er ikke den samme hvalen

Bladet Fiskeribladet meldte i går at «Hvaldimir» trolig heter «Semjon». Det stemmer ikke, og Fiskeridirektoratets inspektør er enig med avisa Hammerfestingen. Her ser du hvorfor.


BJØRN EGIL JAKOBSEN
bej@hammerfestingen.no


– Hvalen ble døpt «Hvaldimir», men det spørs om det er riktig navn. Fiskeribladet kan i dag nemlig avsløre hva hvithvalen etter all sannsynlighet heter, og hva den er blitt brukt til, skriver Fiskeribladet.

Tidligere Fiskeribladet-journalist og eks-konsul i Murmansk, Morten Vikeby, som angivelig skal ha uttalt at hvithvalen i Finnmark trolig har rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen og heter «Semjon», sier imidlertid at han har blitt feilsitert. I 2008 skrev han en artikkel og laget en videoreportasje med «Semjon» for Fiskeribladet.

Les også: Helseminister Bent Høie (H) på hvalsafari i Hammerfest

Fiskeribladet mener «Whaldimir» som svømmer i havnebassenet kan være russiske «Semjon». Foto: Jørgen Ree Wiig/Fiskeridirektoratet

Bildene Hammerfestingen og Fiskerdirektoratet har tatt av «Hvaldimir», sammenlignet med den russiske hvalen «Semjon» som Fiskeribladet presenterer i en videoreportasje fra 2008 taler også sitt klare språk.

For hvor har det blitt av det store arret som går både under og over munnen som «Semjon» skal ha fått i kamp med sjøløver, ifølge den samme videoen?

Ifølge Fiskeribladets videoreportasje, som er publisert sammen med artikkelen, skal «Semjon» ha blitt bitt og skadet av sjøløver og har et svært arr som går over munnen. Faksimile: Fiskeribladet

– Vi skriver at det trolig er «Semjon». Vi vet det ikke. Det er vår tidligere journalist som mener han har kjent igjen hvalen, sier Fiskeribladets journalist Øystein Hage til lokalavisa Hammerfestingen.

Inspektør Jørgen Ree Wiig hos Fiskeridirektoratet er enig med avisa Hammerfestingen.

Er ikke det samme individet

– Dette er ikke det samme individet. Det så jeg også med det samme, men det kan være en hval fra det samme eller et lignende anlegg, sier inspektør Jørgen Ree Wiig til Hammerfestingen.

– Du er sikker på at «Whaldimir» og «Semjon» ikke er samme hval?

– Ja, det er ikke samme individ. At det er samme hval stemmer ikke. Så hvor den kommer fra vet vi fortsatt ikke. Det kan være fra hvor som helst. svarer inspektøren til Fiskeridirektoratet.

– Er blitt feilsitert

Tidligere journalist hos Fiskeribladet, Morten Vikeby, hevder overfor avisa Hammerfestingen at han har blitt feilsitert av Fiskeribladet når det kommer til at «Whaldimir» og «Semjon» er den samme hvalen.

– Jeg har sagt at det er samme type hval, som trolig har fått samme trening på et slikt anlegg. Altså at det kan være en terapihval. Jeg har aldri sagt eller ment at de to hvalene er den samme, påpeker Morten Vikeby.

– Altså en hval som har fått samme trening for bruk enten som underholdning eller terapi for mennesker, og selv velger jeg å tro at dette er en terapihval, sier han.

Ber Hammerfest adoptere hvalen

Nå håper han at noen ildsjeler i Hammerfest ser verdien denne ferdig opptrente hvalen representerer, og sier at den kan man bruke som en attraksjon for å få mange flere tilreisende til byen.

– Er det ikke noen i Hammerfest som har guts til å bruke hvalen til å skape arbeidsplasser. Hvorfor må vi virkelig kvitte oss med den. Den er jo trent til et nivå som allerede er verd millioner av kroner, fastslår Morten Vikeby.

Del dette: