Hammerfestingen

F-16 med siste hilsen til Hammerfest:

Hadde lysshow utenfor byen

Hammerfest fikk seg et spektakulært show da to F-16 fly tok seg et par runder over byen, og dette kan ha vært siste gang vi får mulighet til å se akkurat denne flytypen. For om tre uker er det slutt.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 17.12.2021 kl 21:07

Annonse
Annonse
Annonse

Nå skal F-16 Fighting Falcon byttes ut og F-35 Lightning ll tar over.

– Vi er i en utfasingsperiode. Det er ikke så veldig lenge til vi ikke skal fly de i luftforsvarets tjeneste, så det er ikke usannsynlig at dette var siste gang de fløy over Hammerfest, forteller kommunikasjonssjef i luftforsvaret, oberstløytnant Stine Barclay Gaasland.

Under «oppvisningen» ble hammerfestingene vitne til både stigning opp fra havnebassenget og utskytning av flere varmebluss, eller «flares» som det også kalles.

– En «flare» er en varmekilde som kan skytes ut fra flymaskinen, for å avlede et varmesøkende missil. «Flares» brukes ikke kun på kampfly, men også på militære helikoptre og transportfly, skriver luftforsvaret i en post på sin Facebook-side.

De to F-16-flyene lagde et spektakulært flyshow over Hammerfest, og sannsynligvis er det siste gang byen har hatt besøk av F-16 som nå blir erstattet. Foto: Håvard Nordgård

Navigasjonstrening

De to flyene skal ha sin siste natt på vakt natt til 6. januar 2022.

– Da tar F-35 offisielt over det beredskapsoppdraget F-16 har hatt i over 40 år ut fra Bodø. Det har blitt ganske mange år etter hvert, sier Gaasland.

Hun forteller at de to flyene vi har sett i dag var på vanlig navigasjonstrening.

60 identifiseringer

Oppdraget ivaretar Luftforsvaret på vegne av NATO og Norge.

– Hver dag bidrar vi til å holde oversikt med våre nærområder, og hevder norsk suverenitet, sier Gaasland.

Kommunikasjonssjef i luftforsvaret, oberstløytnant Stine Barclay Gaasland forteller at det ikke er usannsynlig at dette var siste gang man kunne observere F-16 fly over Hammerfest. Foto: Forsvaret

Når de nye flyene tar over i januar vil basen være på Evenes.

– Der skal det til enhver tid stå to F-35 i beredskap. De står på det vi kaller QRA-beredskap, noe som vil si at på 15 minutter fra de ligger å sover skal de være på vingene. De identifiserer og potensielt avskjærer aktivitet i lufta, forklarer Gaasland.

Så langt i år har F-16 flyene hatt i underkant av 60 identifiseringer.

– I snitt er det litt over en gang i uka. Dette er vanlig rutine. Om de avskjærer som det da heter, så gjør du en handling for å få en annen part til å bevege seg ut. Det er en litt annen type handling, sier hun.

De to flyene skal ha sin siste natt på vakt natt til 6. januar 2022, får lokalavisa opplyst. Foto: Håvard Norgård

Her har vi F-16-flyet som var fløy fremst. Foto: Håvard Nordgård

Nøkkelord