Isolert i halvannet døgn

Rett før påsken satte inn var politiet og brannvesenet på befaring fl ere steder i Hammerfest, og brannsjef Arne Myrseth betegnet rasfaren som ekstrem.

BJØRN EGIL JAKOBSEN
bej@ny.hammerfestingen.no

 

Avisa Hammerfestingen valgte i påsken å ikke ta helt fri, og vi oppdaterte derfor våre nettsider fortløpende om det som skjedde. Før forrige avis gikk i trykken gikk det ras både ved Grøtnes og i Markveien i Rypefjord, og fl ere områder i og rundt byen ble pekt ut som rasfarlige steder.

Helikopter for ambulanse
Langfredag gikk raset i Stallogargo, som isolerte byen i halvannet døgn. Samme ettermiddag måtte Finnmarkssykehuset få bistand fra 330-skvadronen på Banak. Da landet redningshelikopteret bak Coop-butikken i kvalsund, og en lokal ambulanse fi kk fraktet en syk pasient fra hjemmet sitt og til helikopteret som ventet.

Satte inn hurtigbåt
– De oppdragene som virkelig haster er det heldigvis ikke så mange av, men når det virkelig haster så brukes fl y og helikopter, sa kommunikasjonssjef Ivar Greiner hos Finnmarkssykehuset

Lørdag ble det satt inn hurtigbåt mellom Hammerfest og Kvalsund for å få hjem folk som satt fast.Foto: Privat

Fredagsettermiddag ble helikopter satt inn for ambulanse for å fraktet en pasient fra Kvalsund til Hammerfest sykehus. Foto: Privat

Vi har også satt opp kameraer som viser været i byen #MinuttforMinutt fra to ulike posisjoner på nettsidene til hammerfestingen.no.

Lørdagsettermiddag publiserte Hammerfestingen video som viser sprenging av skavler som utgjorde skredfare på Rv. 94.

Fredag 30. mars
Melding om snøras over RV 94 like ved Stallogargotunnelen. Veien stengt i begge retninger. Skredet er ca. 300 meter bredt, og har delt seg opp i fem ulike løp før det traff over veien. Et kjøretøy med tre personer ble delvis tatt av raset. Ingen personskader. – Politiet har fått meldinger om at det er folk som vandrer på fl ere av de stengte veiene. Det henstilles av sikkerhetsmessige årsaker om at dette bør unngås.

Mandag 2. april
Rypefjord: En border collie tatt hånd om av melder. Nesten påkjørt. Eier bes kontakte politiet.
– Snøskred i Fjordadalen i Rypefjord. Skuterspor ved raset. Politiet, kommunen og frivillige er på stedet for undersøkelser. Ingen er meldt savnet, men vi undersøker skredet for å være på den sikre siden at ingen skal være tatt. Ingen tatt av skredet. Mannskapet avslutter søket.
– Dersom du som skuterkjører kommer over et snøskred som har gått og kjører bort til dette for nysgjerrighet skyld. Meld dette inn til politiet. Dette for at redningsaksjoner ikke skal igangsettes uten grunn. Politiet kommer også med en henstilling til skuterførere om å ikke oppsøke bratte skråninger.

Tirsdag 3. april
Hammerfest: Trafi kkuhell ved Stangnes noen kilometer fra Grøtnes. To personbiler og en lastebil involvert.
– Lastebilen har kjørt inn i den ene bilen bakfra. Store materielle skader. Ingen personskader. Nødetatene har vært på stedet. Sak opprettes, skriver politiet på Twitter.

Faksimile: Brannsjef Arne Myrseth advarte i siste avis før påske om den ekstreme skredfaren, og rådet alle om å ta hensyn.

Del dette: