Hammerfestingen

Tilflytta hammerfesting:

– Jeg er redd reinsdyr

Men blir fortsatt glad når reinsdyrene kommer om våren

Kultur er viktig for Ingrid, og hun tar gjerne en trall for publikum. Foto: Gerd Hagen

Ingrid Flatøy flyttet til Hammerfest for 14 år siden, og hun kan ikke se for seg at hun skal dra herfra med det første heller. Selv om hun har stor respekt for reinsdyrene, blir hun fortsatt glad når hun ser årets første reinsdyr og kan kjenne på at våren er her.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

Navn: Ingrid Flatøy

Alder: 39


Bor: 
Sætergamdalen

Oppvokst: Sagvåg på Stord


Yrke: Utdannet lærer, jobber som inspektør på kulturskolen

Ingrid da hun var 13 år gammel. Foto: Privat

Hvorfor flyttet du til Hammerfest?

Etter endt utdanning og lite faste jobber å spore i bergensområdet satt jeg og to venninner og lekte med tanken på å flytte på oss. Vi leita oss gjennom tiltakssonen med nedskriving av studielån og landet til slutt på Hammerfest. Det eneste jeg visste om plassen var at «gumora» mi jobbet der i perioder i forbindelse med oppstart av Melkøya. Vi satte oss ned, søkte jobber og ventet. Den ene venninna hadde valget mellom Hammerfest og Afrika, og valgte da Afrika. Den andre venninna fikk napp på jobb før meg, men når det nesten ble en realitet trakk hun seg. Da satt jeg igjen da. Så tenkte jeg at får jeg jobb så stikker jeg. Telefonen ringte og jeg hadde telefonintervju med Heidi Pevik som da var rektor på Elvetun skole, fikk jobb og flyttet til Hammerfest.

Ingrid (6) på ski. – En sjelden aktivitet som jeg på ingen måte har fortsatt med, forteller hun. Foto: Privat

Hva har du gjort siden du kom hit?

Fra 2008 til 2012 jobbet jeg på Elvetun skole. 2012 til 2019 jobbet jeg på Breilia skole og fra august 2019 til dags dato har jeg vært inspektør på kulturskolen med en liten prosent som dirigent for barnekor og damekor.

Hva gjør du på fritiden?

For tiden har jeg ingen organiserte aktiviteter jeg driver med på fritiden. Har vært innom korps og storband, men de siste årene har det blitt lite. Anser nesten dirigentjobben min i kulturskolen som en fritidsaktivitet da jeg får være med utrolig hyggelige barn og voksne en gang i uka og synge. Ellers er det et helt ordinært A4-liv med et fint nettverk av mennesker der det er noen jeg er mye sammen med og andre av og til.

Gjennom jobben i kulturskolen får Ingrid testet ut forskjellige instrumenter. Her prøver hun seg på trombone. Foto: Privat

Hvor var du før du kom hit, og hva gjorde du der?

Før jeg kom til Hammerfest bodde jeg i Bergen. Der var jeg lærerstudent, jobbet litt i avlastningsbolig og var vikar på skole.

Hva er det beste med å bo i Hammerfest?

Det beste med å bo i Hammerfest er at det er ikke for stort og ikke for lite. Det er kort avstand til ting og jeg opplever det som en trygg og fin by å bo i. Man blir kjent med mange mennesker, men det er heller ikke så lite at alle vet alt om alle. Det er mange gode tilbud her i byen for enhver smak.

Ingrid (6) som strikker. – Det skulle ta mange år før jeg tok opp den aktiviteten igjen, forteller hun. Foto: Privat

Pleier du å skryte av Hammerfest?

Jeg skryter av Hammerfest. Jeg er stolt over å bo her. Kanskje skryter jeg ikke ekstremt mye når været viser seg fra sin verste side, men hvis jeg er på besøk på Vestlandet og folk spør, så snakker jeg alltid varmt om Hammerfest og at jeg trives godt.

Tre gode ting med Hammerfest?

Masse hyggelige og vennlige folk. Korte avstander. Det er vakkert når det er vindstille, spesielt på høsten.

Når du har besøk utenbysfra, hva pleier du å vise fram?

Nå er det jo ikke slik at jeg blir nedrent av besøk sørfra, det skal sies. Men de gangene jeg har hatt besøk har vi vært i Akkarfjord på Sørøya, vi har kjørt litt rundt og sett Forsøl, Salen og bare vært i byen. Det har også vært noen turer utenbys som Nordkapp, Karasjok, Trollholmsund og andre steder.

Ingrid som liten. Foto: Privat

Hvordan kan Hammerfest bli en bedre by å bo i?

Hammerfest er en bra by å bo i, men av og til må vi komme oss bort på ferie eller få et avbrekk. Jeg savner gjerne at det kan bli litt billigere å komme seg ut av byen uten å måtte betale altfor mye. Det er veldig dyrt å fly.

Enten eller om Hammerfest:

Isbjørn eller reinsdyr?

Reinsdyr. Jeg husker første høsten når det lå reinsdyr i sandkassa på Elvetun skole. Det var nesten litt eksotisk. Jeg er veldig redd reinsdyr og har faktisk ufrivillig jogget en gang i møte med reinsdyr. Jeg innrømmer lett at jeg fortsatt blir ekstremt glad når jeg ser årets første rein, for da er det vår.

Tørrfisk eller mølja?

Tørrfisk, for mølja det er noe rare greier. Beklager å si det, men jeg kommer aldri til å si «nei, nå må jeg få tak i lever og rogn».

Ingrid (2) har blitt puttet i en eske av sine eldre søsken. Foto: Privat

Hurtigruta eller Widerøe?

Må nok velge Widerøe, mest på grunn av at det tar fem døgn med hurtigruta til Bergen om jeg skal besøke familien min der.

Tyven eller Storfjellet?

Storfjellet er fint. Ikke så bratt, og fjellgeit er jeg ikke.

HIF/Stein eller Indrefjord?

Som hobbymusiker har jeg ingen formeninger i det hele tatt om dette. Har vel egentlig aldri skjønt hva som er forskjellen skal jeg være ærlig.

Hytte på Skaidi eller telttur hvor du vil?

Hadde nok valgt en hytte på Skaidi.

Ingrid (8) på fisketur i nydelig fjellandskap på Stord. Foto: Privat

Midnattsol eller mørketid?

Midnattsol er definitivt, for da er det også bart på veiene.

Ut på byen eller slappe av på sofaen?

Ingrid før fylte 35 år = byen. Ingrid etter fylte 35 år = slappe av på sofaen.

Hva er ditt beste minne fra Hammerfest så langt?

Umulig å trekke frem et minne etter 14 år nesten, men husker godt første arbeidsdag på Elvetun i 2008. Jeg var spent og kjente jo ingen, plutselig var det andre nye tilflytta lærere. Vi fant tonen med en gang, og jeg fant meg en gjeng. Så var det jo litt stas å være med på «Det store korslaget» og representere Hammerfest.

Ingrid (t.h.) trives godt i jobben som inspektør hos kulturskolen. Her ser vi henne sammen med kulturskolerektor Eirihn Keuer. Foto: Privat

Hvor ser du for deg at du er om fem år?

Jeg tror og håper jeg er i Hammerfest om fem år. Jeg ser ikke for meg å bo et annet sted akkurat nå. Mest sannsynlig sitter jeg på inspektørkontoret i kulturskolen og forhåpentligvis får jeg drive med artige ting innenfor kultur.

Er det noe du savner i Hammerfest?

Jeg savner et skikkelig brassband - unnskyld til alle dere i musikkforeningen. Også savner jeg en stor butikk med en ferskvaredisk der det bugner av godsaker som fisk, kjøtt og diverse oster.

Før Ingrid kom til Hammerfest studerte hun i Bergen. Foto: Privat

Hvem er din favoritt-hammerfesting?

Oi, det var vanskelig. Jeg har flere favoritter jeg, og de vet selv hvem de er.

Er det noen du vil sende en hilsen til?

Kanskje jeg bare sender en hilsen til alle i Hammerfest som tok meg i mot med åpne armer da jeg kom. Hadde det ikke vært for at folk var så inkluderende, så hadde jeg kanskje ikke vært her snart 14 år senere.