Hammerfestingen

Bokanbefaling fra biblioteket:

«Jeg grunnla de forente stater»

av Hilde Susan Jægtnes

Smak på tittelen. Det er noe storslagent over den.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Dette er en historisk roman om Alexander Hamilton. Mannen som er avbildet på USAs 10-dollarseddel, og som har fått sin egen musikal i New York.

Alex ble født i 1755, eller kanskje i 1757, og vokste opp på den karibiske øya St. Croix sammen med moren og broren.

Øya var på den tiden en dansk(norsk) slavekoloni. Foreldrene levde sammen da guttene ble født, men moren hadde vært gift tidligere og ble nektet skilsmisse fra en brutal ektemann.

Boka starter med Alex´ egne ord om hvordan både han og moren er syke av gul feber, om en brutal behandlingsmetode for sykdommen av en lokal lege, om faren som har forlatt dem og om hvordan de på grunn av dette blir betraktet som uekte barn.

Moren dør av sykdommen og guttene blir nektet hennes arv. De prøver å finne faren, men lykkes ikke. Heldigvis finnes det ande gode hjelpere, bl.a. pastor Knox som oppdager at Alex har gode teoretiske evner. Han sørger for at det opprettes et fond og Alex blir etterhvert sendt til Nord-Amerika for å få utdanning.

Det er mange fortellere som kommer til orde i boka. Dette kan være noe forvirrende i starten, da en som leser ikke er helt sikker på hvem som er ”jeg” når et nytt kapittel begynner.

På denne måten har forfatteren fortalt om Hamiltons liv fra mange synsvinkler. Det kan være broren James, pastor Knox, kona Elizabeth eller hans nærmeste i kamp under den amerikanske uavhengighetskrigen. Hamilton blir etter hvert en av president George Washingtons nærmeste betrodde, og blir også De forente staters første finansminister.

Veien dit er spennende og innholdsrik, og vil du vite mer om denne veien, så anbefaler jeg at du leser ”Jeg grunnla de forente stater”.

Les også: