Hammerfestingen

Reaksjoner på Holmgren Pedersen mulige overgang:

– Jeg tror alle unge spillere i Hammerfest nå tenker «det er mulig»

Marcus Holmgren Pedersen er nær en overgang til den nederlandske storklubben Feyenoord. Foto: Privat

Selv om overgangen ikke er bekreftet av verken Molde FK eller Feyenoord så ser det ut til at Hammerfestgutten Marcus Holmgren Pedersen bytter ut Aker Stadion med De Kuip Stadion Feijenoord som rommer 51.117 tilskuere.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2021 kl 10:58

Annonse
Annonse
Annonse

Feyenoord er ingen småklubb i Europeisk fotballsammenheng. Klubben fra Rotterdam har vunnet den nasjonale ligaen (Eredivisie) hele 15 ganger. Siste gull kom i 2017. De har 13 cupgull, hvor det siste kom i 2018. I 1969/70-sesongen så vant de mesterligaen (datidens Champions League). De har også vunnet UEFA-cupen to ganger.

Laget trenes av den legendarisk Dick Advocaat som har trent toppklubber i Europa, vel som gode landslag som Belgia, Russland, Serbia og Nederland i tre forskjellige perioder. Ikke bare er lagets manager kjent, klubben har også hatt store spillere som Robin van Persie, Ronald Koeman, Henke Larsson, Ruud Gullit og størst av de alle Johan Cruyff som avsluttet karrieren sin der.

To nordmenn har tidligere spilt i Feyenoord. Omar Elabdellaoui fikk 5 kamper på lån i 2012 mens Harmeet Singh (som også har en fortid i Molde) fikk 7 kamper for klubben i løpet av 2012-2014.

Etter at Nettavisen fortalte at den nederlandske storklubben hadde lagt inn bud på Moldes høyreback så har ikke reaksjonene latt vente på seg.

Hardt arbeid belønnes

Ansvarlig for det administrative og daglig drift i Hammerfest IF Stein, Marius Kivijervi forteller at han synes det er utrolig kult at Hammerfest kan få sin første utenlandsproff.

– Jeg syns det er kult og veldig morsomt at Marcus får en slik mulighet og jeg håper virkelig overgangen går gjennom. Det er morsomt at Hammerfest IF Stein som klubb har fått være med å utvikle en så god spiller, og representant for byen vår.

– Vi ønsker han lykke til og gleder oss til å følge med på hans neste eventyr, sier Marius Kivijervi. Foto: Privat

Kivijervi forteller at Holmgren Pedersen er det perfekte eksemplet, for spillere som kommer opp, at det er mulig å lykkes så lenge man arbeider hardt nok for det.

– Vi ønsker han lykke til og gleder oss til å følge med på hans neste eventyr.

Styremedlem og leder av senioravdelingen i Hammerfest IF Stein, Johan Vaseli, ser på en potensiell overgang for Holmgren Pedersen som en kjærkommen motivasjons-boost for de yngste fotballspillerne i byen.

– Jeg synes det er helt rått om vi får se en Hammerfesting på De Kuip (hjemmebanen til Feyenoord). Marcus er en stor inspirasjon og skal vite at han har en hel by bak seg.

Avhengig av å bli bedre

En som kjenner til Holmgren Pedersen som spiller er hans gode venn, og tidligere lagkamerat Motep Darwish. Han spiller ennå på Hammerfest IF Stein og husker sin lagkamerat som en utrolig morsom og ikke minst fotballglad gutt. En gutt med et vinnerinstinkt og stor iver etter å trene og ikke minst bli bedre.

– Han var avhengig av å gjøre det bedre og bedre i hver kamp og trening.

Darwish synes det er utrolig gøy å se at Holmgren Pedersen har tatt steget så bra og bemerket seg både på tippeliganivå og ute i Europa League forrige sesong. Og han forteller at alle i klubben alltid har troa på Holmgren Pedersen.

Holmgren Pedersen sammen med Motep Darwish som 15 åringer på en kretssamling på Bardufoss. Foto: Privat

– Jeg tror alle unge spillere i Hammerfest nå tenker «det er mulig». Nå har de en å se opp til.

En annen tidligere lagkamerat er Jørgen Alexander Arnesen som også husker Holmgren Pedersen som en veldig ambisiøs unggutt da de spilte sammen i HIF/Stein.

– Jeg er ikke den som kjente Marcus aller best, men det er selvfølgelig gøy hvis han kommer seg ut av Norge. Jeg husker han som veldig målrettet, både på og utenfor banen, forteller Arnesen.

– Tror du fotballinteressen i Hammerfest kan blomstre hvis man får se en slik overgang for en lokal gutt?

– Interessen for fotball er nok stor i Hammerfest fra før av, men kanskje kan Marcus være en ny ung spiller som viser at man kan nå langt selv om man kommer fra en liten plass.

– Alle så at han var et stort talent

Jan Christian Hansen spilte også sammen med Holmgren Pedersen i barne- og ungdomsårene, og han beskriver den fremtidige utenlandsproffen som en litt klumsete spiller med stort humør.

– Han var alltid inkluderende og tok alt med et smil, forteller keeperen som spilte sammen med Holmgren Pedersen frem til de fylte 16 år.

Holmgren Pedersen var alltid kant eller spiss da de var yngre, og Hansen minnes at han hadde en imponerende kraft og presisjon både med høyre og venstre fot. Skuddene hans fant som regel en vei i mål.

– Alle kunne se at Marcus var et stort talent, og når man spilte med han så gav han laget en enorm flyt. I tillegg til å ha en enorm treningsvilje var han i tidlig alder veldig smidig, og vrien å få ballen fra.

At en så stor klubb som Feyenoord nå er interessert i å kjøpe han synes Hansen er utrolig stort, men understreker at Holmgren Pedersen har gjort seg fortjent til det over de siste årene hvor han har tatt store steg. Han er selvfølgelig veldig stolt over sin tidligere lagkamerat, og håper han kommer veldig langt og får utnyttet sitt potensiale.

– Jeg, Marcus og flere andre på laget bodde på Præien og brukte uendelig mange timer på fotballbanen der. Jeg stod i mål der også, og jeg husker at jeg hatet skuddene til Marcus. Mange var umulig å redde.

Hansen tror det er mange barn i Hammerfest, og kanskje andre byer som ser opp til Marcus og ønsker å bli som han. Det er hvert fall ingen tvil om tidligere lagkamerater og Hammerfest by er stolte av at en overgang til nederlandsk fotball kan være nært forestående.

– Dette kan bety mye

Leder i Hammerfest IF/Stein, Alf E. Jakobsen forteller at dette er en stor mulighet for hammerfestgutten, som startet sin fotballkarriere i HIF Stein.

– Han er veldig aktuell og for han som spiller, og i så ung alder, er dette en fantastisk mulighet. Han kjøpes nok ikke usett, de har nok sett han på en del kamper. Jeg håper at han lykkes, sier han.

Jakobsen bekrefter at man ikke trenger være fotballinteressert for å forstå at dette er stort.

– Det gjenstår å se om det blir forhandlet en avtale, og gjør den det, vil han få en mulighet som få på hans alder vil få. Det er ikke for ingenting at de har hatt ham i kikkerten.

– Dette er også en spiller som har lagt inn mye for å komme dit han er i dag?

– Han har trent enormt mye på egenhånd. Han har vært en av de flinkeste til å stå på, trene selv og å være offensiv i forhold til egenutvikling. Han har hatt et mål for å nå toppen over lang tid, og ofret mye for å komme dit han er i dag. Det har ikke bare kommet av seg selv. Han har også hatt flinke folk rundt seg både i HIF Stein, i TIL og i Molde, sier Jakobsen, som forteller at pågangsmotet til Holmgren Pedersen var der allerede i ung alder.

Leder i Hammerfest IF/Stein, Alf E. Jakobsen mener det ikke er uten grunn at klubben har hatt Holmgren Pedersen i kikkerten. – Han har vært en av de flinkeste til å stå på, trene selv og å være offensiv til egenutvikling fra ung alder, sier han. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Den tidligere ordføreren i Hammerfest forteller at dette også vil bety mye for den lokale idretten.

– Nå ser spillerne at det går an å utvikle lokale spillere opp til toppnivå. Det har også vært en underordnet diskusjon, at dersom han går for 10 millioner som det er antydet, så drypper det også en del midler ned på HIF Stein, sier Jakobsen, og forteller at det kan være snakk om et beløp på mellom 250 og 390 tusen kroner.

– Men dette er størst for Holmgren Pedersen og hans karriere og muligheter, sier han.

– Har du noen spådommer for framtiden til Holmgren Pedersen?

– Jeg tror han kommer til å spille seg fast inn på Feyenoord, og fremover kommer mange klubber, også internasjonale, til å være interessert i ham. Han har fått et springbrett, og om dette går seg til, vil flere få øynene opp for ham, sier Jakobsen.

Kan sitte igjen med flere hundretusen kroner

Daglig leder i Hammerfest IF Stein, Steve Sivertsen, synes det er gøy å se en tidligere spiller ta steget ut i Europa, dersom overgangen går gjennom. Hvor mye penger Hammerfest IF Stein eventuelt vil sitte igjen er vanskelig å fastslå konkret.

Tidligere klubber har krav på en viss prosentandel i solidaritetsmidler etter hvor mange år spilleren har vært i klubben frem til fylte 23 år. Siden Holmgren Pedersen var i klubben i 7 sesonger så kan det utgjøre en betydelig sum. Helt avhengig av hvor mye Feyenoord til slutt ender opp med å betale Molde FK. Overgangssummer er ofte ikke bare en kontantsum, men gjerne betalt over flere utbetalinger, samt prestasjonsbaserte utbetalinger.

Daglig leder i Hammerfest IF Stein, Steve Sivertsen. Foto: Fredrik Sandstrand

– Hvor mye vi blir sittende igjen med vil bare være spekulasjoner siden vi ikke vet om overgangen blir noe av, ei heller hvilken økonomisk ramme overgangen vil få. Men skal vi tro ryktene at han blir solgt for 10 millioner kroner så er det ikke utenkelig at vi kan sitte igjen med 250.000 - 300.000 kroner. Skulle han bli solgt for 15 millioner så vil vi selvsagt få ganske mye mer.

– Har dere noen tanker om hva de eventuelle overganspengene skal brukes til?

– Det har vi ikke rukket å diskutere da alt dette er veldig nytt for oss. Og innen vi har en konkret overgangsum å forholde oss til så vil alt bare bli spekulasjoner.

«Tornekrattet» forstår et eventuelt salg

Leder for «Tornekrattet» (Molde FKs supporterklubb), Trond Holst Ågård forteller på vegne av styret at de er fornøyd med at Holmgren Pedersen har gitt alt og fortsatt gir alt for klubben. Han er en spiller supporterne ikke ønsker å miste.

– Han er en gutt vi gjerne ønsker å ha med oss litt lengre.

Leder for Tornekrattet, Trond Holst Ågård ønsker alltid å ha gode spillere i klubben, men har forståelse dersom et salg av Holmgren Pedersen blir materialisert. Foto: Privat

Han sier videre at «Tornekrattet» er innforstått med at klubben er avhengig av å videreselge spillere. Dette er en politikk som viser at MFK er villige til å la spillere få oppfylt enda større ambisjoner og som igjen vil gjøre det populært for gode spillere å komme til lille Molde by.

– Forstår dere at Molde FK eventuelt velger å selge Holmgren Pedersen?

– Der er vanskelig å kommentere summer, men stemmer ryktene vil det være gode penger i kassen. Men tross alt og som nevnt, vi ønsker alltid å ha gode spillere så lenge som mulig i klubben vår.