Jevnt løp og utrolig spennende, men gikk i blå favør

Høyres lokalpolitiker, Monique Jørgensen har hatt nervepirrende timer på lokalpartiets valgvake, og er storfornøyd når det blir avklart at Erna Solberg mest sannsynlig fortsetter som statsminister. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

På slutten av valgkvelden var det knyttet stor spenning til om partiet Venstre skulle havne under sperregrensen, men rundt midnatt kunne man på Høyres valgvake i Hammerfest puste lettet ut. Samtidig var man hos både Arbeiderpartiet og SV dypt skuffet.

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN / bej@ny.hammerfestingen.no

– Det er ikke mange stemmer som skiller rød/grønt og blå regjering, fastslår Høyre-veteran Tormod Bartholdsen, som ikke kan huske at det noen ganger tidligere har vært så tett løp gjennom hele valgkvelden. Hele kvelden har gammelordføreren fulgt valgsendingen på NRK sammen med partiets mye yngre medlemmer på Thon hotell i Hammerfest.

Men det er bare med et knapt flertall Erna Solberg ser ut til å fortsette år regjere i fire nye år, og når det gjelder Finnmark ser det ut til at Høyres Frank Bakke-Jensen har mistet sin plass på Stortinget til Senterpartiets Geir Iversen. Om utgjevningsmandatet går til Bakke-Jensen, eller SVs Kirsti Bergstø, er vanskelig å si natt til tirsdag.

Valg 2017: Se valgresultatet her

Bak fra venstre: Karl Johan Bruun-Olsen, Asbjørn Eliassen, Joakim Aleksander Mathisen og Tormod Bartholdsen. Foran: Eirihn Keüer og Monique Jørgensen. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Ingen god velgersak

– Vi er ikke så stor i Finnmark, sier Bartholdsen, og erkjenner at regjeringens sammenslåing av Troms og Finnmark ikke er noen god velgersak i Finnmark.

– Det er 95 mil mellom Kirkenes og Tromsø, og da har finnmarkingen enda ikke begynt å kjøre sørover. Dessuten kjenner finnmarkene Troms bedre enn de i Tromsø kjenner Finnmark, sier Bartholdsen.

– Er du selv for eller i mot sammenslåing av Finnmark og Troms?

– Skal jeg være ærlig så ville jeg ikke stemt for det, svarer Tormod Bartholdsen, men mener at fire nye år i regjering viser at det norske folk har tillit til Erna og Høyre.

Skuffelse i Ap-leiren

Selv om Arbeiderpartiet får nesten 50 prosent oppsluttning i Hammerfest, er man på partikontoret til Ap i Hammerfest svært skuffet etter at de aller fleste stemmene er talt opp.

– Jeg håper at vi kan våkne tirsdagsmorgen med at Venstre er under sperregrensa, sier ordfører Alf E. Jakobsen. I Hammerfest fikk Ap nesten 50 prosent oppslutning, men på partikontoret var det likevel stor skuffelse å spore da det gikk mot nye fire år med blå regjering. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

– Vi har gjort en god jobb i Hammerfest, trøster lokallagsleder Erik Fjellstad, mens både ordfører Alf E. Jakobsen og varaordfører Marianne Sivertsen Næss utrykker stor skuffelse.

– Nå sklir vi ilag med Troms. Det er ikke bra, sier Sivertsen Næss, mens Jakobsen er sikker på at flere finnmarkskommuner kommer til å tape på dette.

– Spesielt i Øst-Finnmark med de lange avstandene vi har. Tvangssammenslåing er en ting. Fiskeripolitikk en annen, sier ordfører Alf E. Jakobsen.

Håper SV får utjevningsmandatet

– Jeg håper vi kan våkne opp tirsdagsmorgen med at Venstre ligger under sperregrensen, sier ordfører Alf E. Jakobsen.

– Jeg håper du har rett, supplerer Tom Kristian Tommen Hermo, men etter hvert som timene går så ser det dårligere og dårligere ut for dette ønsket.

– Det var synd at vi ikke greide å kapre tre representanter til Stortinget fra Finnmark Arbeiderparti. Nå får vi to, Frp en og Senterpartiet en. Er vi heldig så går om ikke annet utjevningsmandatet til SV og Kirsti Bergstø. Sånn sett kunne det vært værre, sier Alf E. Jakobsen.

Dette betyr at vi fra Finnmark sender fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap), leder i Finnmark Arbeiderparti Ingalill Olsen, Bengt Rune Strifeldt (Frp) og Geir Iversen (Sp) ned til Stortinget.

 

Annonse:

Annonse

Del dette: