Hammerfestingen

Med «korona-håndtrykk» ble de enige:

Her er den nye kobberkunden til Nussir

Aurubis Ag er firmaet som skal kjøpe kobberkonsentrat fra gruveanlegget til Nussir i Repparfjorden.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 22.08.2020 kl 18:13

Nicolas Albrecht og Øystein Rushfeldt valgte «korona-håndtrykket» for å signere kontrakten. Foto: Linn Marit Hermansen


Det Hamburg-baserte firmaet har over 150 år med historie bak seg. Visedirektør i selskapet, Nicholas Albrecht forteller at de er glade for å kunne samarbeide med Nussir.

– Det er et prosjekt i et stabilt land, og i tillegg er Norge et land som har lange tradisjoner med gruvedrift. Repparfjorden er et attraktivt område på grunn av nærheten til havet som gjør at man kan sende kobberet avgårde ganske raskt og enkelt. Det er en kort distanse til smelteverket vårt, og det senker utslippene i forsyningskjeden, sier han.

Frakter kobber med skip

Selskapet foretrekker å frakte kobberet via sjøveien.

–Vi frakter det meste av våre råvarer i skip fordi de har så høye verdier. I tillegg fraktes det i store volum, og dermed er ikke lastebiler eller tog å foretrekke, fordi vi ville trengt så mange av de, noe som ikke er forenlig med våre verdier når det kommer til miljøvern, sier Albrecht.

Dagligdagse ting

De neste ti årene vil all kobberkonsentrat som utvinnes ved gruven i Repparfjord selges til Aurubis. Det tyske selskapet vil også få muligheten til å forlenge kontrakten senere.

– Vi setter stor pris på langsiktige relasjoner, og da også med firma med samme verdier som oss selv, sier Albrecht.

Man finner kobber i mange ting vi benytter til daglig.

– Du kan for eksempel finne mye kobber i mobiltelefonen din i tillegg til flere andre verdifulle metaller. Du finner det i store mengder i biler. Man finner kobber produsert av Aurubis i mange dagligdagse ting, så det vil ikke ta mange år før man finner kobber fra Repparfjord i produkter i Hammerfest, forteller direktør i firmaet, Christian Klingauf.

Primærkobber fra Repparfjord

Resirkulering og gjenbruk av kobber er også noe firmaet setter høyt.

– Med å resirkulere de brukte produktene, lukker man produksjonssløyfen. Og det som er fint med kobber er at man kan resirkulere det gang på gang uten at det mister noe av kvaliteten, sier Albrecht.

–Men hvorfor trenger vi da mer kobber, om vi kan resirkulere det gamle?

–  Det tar tid før kobberet som allerede er i omløp kommer tilbake for resirkulering. Kobberet blir gjerne brukt i mange år, for eksemmpel er rørene i hus noe som gjerne ikke blir skiftet ut på kanskje femti år, men på et tidspunkt vil kobberet komme tilbake for resirkulering. Det er en stor variasjon på hvor lenge kobberet er i arbeid kan man vel si, så man trenger alltid ytterligere primærkobber fra prosjekter som Nussir, forklarer Albrecht.

– Trenger fruktbare diskusjoner

De to er godt vant med protester når det kommer til gruvedrift.

– Vi har opplevd dette mange ganger, og det vi ser er at man trenger en god og åpen dialog mellom motstanderne og gruvedriften. Man trenger fruktbare diskusjoner og mer samarbeid, kun på den måten kan man finne gode løsninger, sier Albrecht.

Besøkte Nordkapp

Klingauf og Albrecht tilbragte noen dager i Norge i forbindelse med signeringen av kontrakten.

– Vi har vært en tur på Nordkapp, og vi var så heldige at tåken lettet akkurat lenge nok til at vi fikk sett litt på utsikten, forteller Klingauf, og legger til at de synes landets nordligste landsdel har mye flott natur.