Hammerfestingen

Omikron påvist i Alta:

– Et tilfelle med omikron-varianten bekreftet

– I Hammerfest er vi på risikonivå en til to, sa ordfører

Ordfører Terje Wikstrøm.

Omikron-varianten som av FHI omtales som svært smittsom og som har ført til strengere tiltak nasjonalt, ble tirsdagskveld påvist i Alta.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 15.12.2021 kl 11:24

Annonse
Annonse
Annonse

I Hammerfest er omikron-varianten foreløpig ikke påvist, men myndighetene venter en betydelig økning i antallet smittetilfeller når denne virusvarianten sprer seg.

På onsdagens pressekonferanse fortalte ordfører Terje Wikstrøms (Ap) at vi i Hammerfest mandag hadde 22 nye smittetilfeller og tirsdag 27. Onsdagsmorgen er 96 personer i isolasjon.

– Relativt høyt

– Det er fortsatt to innlagte fra Hammerfest kommune på sykehus. Vi er på risikonivå en til to av tre, men tiltaksnivået er på tre av tre, sa ordføreren.

Han beskriver smittetrykket i Hammerfest som relativt høyt, men stabilt, og sa at smitten nå er påvist i de aller fleste lag i samfunnet.

Les også: – Smitten er på vei ned i Hammerfest

– Det er i barnehager, i skoler, i butikker og bedrifter. Statusenen i den kommunale helsetjenesten er at vi har en av våre beboere i institusjon som er smittet. Vi har gått fra to til en, og vi har tre ansatte med aktiv sykdom, sa han.

– Det er stor forståelse at det er vanskelig å få med seg all informasjon som er knyttet til forskriften, sa ordføreren, og gjennomgikk de nye og strengere isolasjon- og karantenereglene som nå er innført som følge av at omikron-varianten sprer seg.

Kommunalsjef Arve Paulsen.

– Kohorter er tilbake

Kommualsjef for oppvekst og kultur, Arve Paulsen, redegjorde onsdag for situasjonen for skoler og barnehager i Hammerfest, som nå er på gult nivå som følge av den nye forskriften fra regjeringa.

– Det er viktig å forstå hvorfor gult blir innført. Det er viktig at barn og unge skal ha et best mulig tilbud. Med mest mulig tilstedeværelse i barnehager og skoler, sa kommunalsjef Arve Paulsen, og viste til at i tiltaksbyrden som pålegges samfunnet så skal barn og unge i størst mulig grad skjermes.

– Målet i gult nivå er å begrense antallet kontakter og å kunne ha en større oversikt over elevene og ansatte nettopp for å kunne redusere smitte, sa kommunalsjefen, og la til at da er man tilbake til kohorter igjen.

– Opptil 30 elever

– På gult nivå er en klasse, en avdeling eller en gruppe på opptil 30 elever definert som en kohort, og det er to kohorter som kan jobbe sammen, sa kommunalsjefen, og elevene utenfor dette skal i minst mulig grad krysse hverandre.

Kommunalsjefen trakk fram at det fortsatt er en utfordring i hans sektor som følge av mange sykemeldte i barnehager og skoler, og som gjør driften vanskelig i utgangspunktet.

– Vi har tidligere kommunisert at vi ligger på ca. 80 personer som er borte i skoler og barnehager, og det betyr at driften må reduseres og tilpasses, sa kommunalsjefen.

– Vaksine så fort som mulig

– Det betyr også at ved gult nivå kan det være nødvendig med redusert åpningstid, sa kommunalsjefen, og varslet at det i hvert tilfelle vil bli gjort en vurdering.

Han trakk også fram at han synes det er gledelig at ansatte i skoler og barnehager skal prioriteres nå som det er full trykk på å få vaksinert folk med tredje dose.

– Det er sagt at alle over 45 år skal være vaksinert i starten av 2022, men her må vi og det jobber vi med å finne en god løsning på. At alle ansatte i skole og barnehager så fort som mulig få tilbud om dose tre, sa kommunalsjef Arve Paulsen.

– Kommer til å bli smittet

Ordfører Terje Wikstrøm avsluttet onsdagens pressekonferanse med å si at uansett hvilken strategi man hadde valgt nasjonalt eller lokalt, så ville smitten ha vært i samfunnet.

– Jeg kan ikke understreke sterkt nok at de erfaringene vi har gjort oss så langt er at alle kommer til å bli smittet, og det er ingen skam eller stigma knyttet til det, fastslo ordføreren

Han påpekte også at det er viktig å understreke at det å bli smittet verken er eller skal forbindes med en form for skam eller stigmatiserng.

– Vi blir ikke kvitt covid-19 før vi får immunitet i samfunnet, om vi noen gang gjør det. Det betyr at de fleste av oss kommer til å bli smittet av covid-19 på et eller annet tidspunkt av ulik variant, sa ordfører Terje Wikstrøm på onsdagens pressekonferanse.