Linda (26) blir tidenes yngste rådmann i Hammerfest.

– Jeg synes det som gjøres i dag er ganske riktig, men jeg ville kanskje lagt bedre tilrette for at flere ungdommer ville velge å komme tilbake til Hammerfest etter endt utdannelse, sier Linda Karlstad (26), som nå blir tidenes yngste som skal fungere som rådmann i Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

26-åringen fra Rypefjord blir sjef for 1200 ansatte, og ansvarlig for 2,2 milliarder kroner i lånegjeld. Kanskje til og med landets yngste rådmann.

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN/ bej@ny.hammerfestingen.no

– Jeg var ferdig utdannet for to år siden, og fikk jobb som juridisk rådgiver hos Hammerfest kommune, forteller Linda Karlstad til avisa Hammerfestingen.

Fredag er de unge juristen øverste sjef på Rådhuset, og den som må svare på spørsmål som eventuelt kommer fra de ulike sektorene i kommunen. Altså den du må snakke med om du har noe du vil ta opp med sjefen.

– Morsomt med tillit

Selv forventer hun ikke så mye annerledes arbeidsdag enn de hun er blitt vant til. Altså saksforberede juridiske saker og problemstillinger.

– Det kan bli tøft å takle ordføreren, spøker ordfører Alf E. Jakobsen, men blir raskt minnet om at han er på reise i Harstad når hun sitter i rådmannsstolen.

For det er bare fredag hun er rådmann. Altså vikar for rådmann Leif Vidar Olsen, som reiser til nabobyen Alta og Altaturneringen med HIF/Stein og datteren i helga.

– Det blir nok stort sett de samme arbeidsoppgavene som jeg har til vanlig, men det er morsomt at de gir meg denne tilliten, smiler 26-åringen.

Brenner for nyutdannede

– Hva ville du gjort annerledes enn i dag dersom du blir byens rådmann etter Leif Vidar?

– Jeg vet ikke om jeg ville gjort så veldig mye på noen annen måte. For jeg synes det som gjøres i dag er ganske riktig, men jeg ville kanskje lagt bedre tilrette for at flere ungdommer ville velge å komme tilbake til Hammerfest etter endt utdannelse, svarer Linda Karlstad.

Ifølge 26-åringen er gode kultur- og aktivitetstilbud viktig i en by som Hammerfest, og kommunen og næringslivet bør gi unge muligheter i arbeidslivet.

– Som rådmann ville jeg ikke vært redd for å ansette nyutdannede, fastslår hun.

– Yngste rådmann i landet?

– Jeg tror ikke jeg ville vært redd for å ansette en 26-åring som rådmann. Veien går til mens man går, og jeg tror enhver vil finne sin stil. Har man gode karakterer fra skolen, kan takle folk, mediene og politikere, så kan det fungere, slår ordfører Alf E. Jakobsen fast.

Han beskriver 26-åringen som en jordnær jurist og  han er ganske sikker på at hun er den yngste som hittil har fungert som rådmann i Hammerfests historie. Sannsynligvis også den yngste i landet.

– Det har vært en del ungdommer som har vært ordførere, men de yngste rådmennene tror jeg har vært fra 35 år og opp, sier ordføreren. Rådmann Leif Vidar Olsen var 37 år da han ble rådmann.

– Det var ungt den gang, sier rådmann Leif Vidar Olsen.

Reiser bort: Både rådmann Leif Vidar Olsen og ordfører Alf E. Jakobsen reiser vekk fra byen, og overlater ansvaret til 26 år gamle Linda Karlstad. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Annonse:

Annonse

Del dette: