Hammerfestingen

Lokalavisa ti år:

Tøffe tider, men vi ga oss ikke!

Robert Wilhelmsen, Kim Stian Strømme, Fredrik Sandstrand, Linn Marit Hermansen og Bjørn Egil Jakobsen. Foto: Hammerfestingen

I litt over halve tiden til avisas ti års lange historie har undertegnede vært ansatt i lokalavisa Hammerfestingen. Kort oppsummert: tøffe år og lange arbeidsdager!

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 27.12.2021 kl 17:57

Annonse
Annonse
Annonse

Etter nesten 20 år som journalist hadde jeg bestemt meg for «roligere dager», uten stress og seine kalde middager som ventet hjemme. Det var deilig å slippe å ha deadline hver eneste dag å forholde seg til.

Jeg startet opp min egen virksomhet, holdt på med min egen greie og frilanset for andre aviser. Caroline spurte flere ganger om jeg ville begynne i Hammerfestingen. Jeg svarte verken ja eller nei i en lang periode, men til slutt ga jeg etter. Her sitter jeg.

Fortsatt kalde middager

Jeg er tilbake til fortsatt kalde middager og tålmodig kone som venter hjemme, eller som lager frokost, lunsj eller kvelds, mens jeg bare må sjekke en sak.

Så jeg lyver både om jeg svarer ja eller nei på om jeg angrer på at jeg takket ja i 2015 til å jobbe i Hammerfestingen. Ikke på grunn av sene arbeidsdager, som ikke helt sjelden strekker seg over til natt.

For jeg synes jo fortsatt det bare er morro, men det har vært tøffe perioder, svært tøffe perioder. Både for å få avisa til å gå rundt og for å overleve i et tøft marked.

Det er ikke til å stikke under en stol at avisa har vært gjennom trange økonomiske tider, og i perioder har vi levd fra hånd til munn. Konkurransen i markedet har vært tøff, og konkurrenten vår har hatt betydelig mer penger å bruke på å kapre kunder enn vi har hatt. Vi hadde ikke penger.

Koronaen gjorde heller ikke annonsemarkedet lettere, men vi bet oss fast. Det klarte vi med tøffe kutt, men vi gjorde nødvendige satsninger. Hvis ikke hadde det heller ikke gått.

Nye lokaler og ny nettavis

Først flyttet vi inn i helt nye kontorlokaler, og i fjor rullet vi ut en helt ny nettavis. Dette ga fart i både opplaget og salgstallene våre.

Blant annet kom Robert Wilhelmsen inn som styreleder i en tøff fase, og han ble like etter også daglig leder for avisa i en mindre deltidsstilling.

For ledelse, administrasjon, salg og typograf er blant funksjoner som er tatt ned, mens redaksjonelle ressurser er styrket.

Dette sørget for at vi fikk gjort de nødvendige satsningene vi måtte, og det har gitt avisa en god økonomi. I tillegg kan vi takke alle dere trofaste abonnenter, som har vært med hele veien.

Sammen har dere bidratt til at byen fortsatt har lokalavis. Det skal dere vite.

«Stå-på-vilje»

Heller ikke uten «stå-på-viljen» til journalistene Linn Marit og Jonathan med på laget, som har stått på for avisa i både dårlige og gode tider, har vi hatt lokalavis i dag.

Jonathan har for andre året reist bort for å studere, men likevel har vi han fortsatt med oss hver eneste uke for å sy sammen ukens avis. Etter skolens slutt så har han i ferier kommet hjem og blant annet sørget for at vi har sluppet å ha lange avisfrie perioder om sommeren.

I et år fikk vi også ha Fredrik med på laget. Han var et friskt pust, og vi er glad for at vi klarte å overtale han til å ta et års permisjon fra Bunnpris for å prøve seg som journalist. Dessverre ville han tilbake til butikkyrket.

Om du også savner hans artikler. Så fortvil ikke. Du får helt sikkert lese mer fra også han i våre spalter i det nye året som kommer. For så lett slipper han ikke unna oss.

Har mange tipsere

I tillegg har vi andre frilansere som hjelper oss med artikler. Åge Eriksen har bidratt med både tegninger og artikler, og når han er ferdig med huset sitt, håper vi på å se mer fra han også i 2022.

Vi er dessuten så heldig at vi må være blant avisene med de beste tipserne. For skjer det noe så husker mange av dere på oss. Vi opplever stor forståelse for at vi ikke har sjans til å være over alt, men det gjør igjen at vi rekker over mye.

Det vanker nemlig ofte tips med bilder i innboksene fra arrangementer, reiser og turneringer som enkeltpersoner, lag og foreninger har deltatt på. Fortsett med det. Bare husk. Tenker du at det du ser kan være noe for lokalavisa, så er det helt sikkert det. Bare send oss en mail.

Vi ønsker å prioriterer dere alle, men det er viktig å få med at vår deadline dessverre er tidlig i uka.

Så det beste er derfor å sende oss tips på mail, og senest mandag om vi skal rekke å få det med i ukens avis. Men med nettavis har vi i dag selvsagt også hele uken på oss.

Flere i kulissene

Vi må heller ikke glemme Kim-Stian, som tar seg av våre abonnenter og annonsører, men som også er en viktig bidragsyter som følger med på hva som skjer i byen. Han er også med på å sørge for at vi blir den gode lokalavisa, som dere alle ønsker.

I kulissene har vi også styremedlemmer. Noen har tidligere jobbet i avisa og kommer fortsatt med gode råd og bidrar der det måtte være behov.

Håkon stiller for eksempel opp når noe teknisk skjærer seg, og Kathrine har stilt opp med gode råd når abonnementsregisteret har fått krøll, men der har Robert og Kim-Stian også blitt noen ræsere etter hvert.

Lokalavisa har også eget trofast avisbud, han Bård, som hver uke leverer Hammerfestingen til våre abonnenter i blant annet sentrum i byen. I resten av byen og i resten av landet er det Posten som sørger for at lokalavisa kommer fram.

En livsstil

For meg selv som redaktør er avisa blitt mer en livsstil enn en vanlig jobb, men jeg ønsker meg flere journalister i redaksjonen. Vi har per i dag en ledig stilling. Den har vært litt vanskelig å finne den rette til. Blant annet fordi vi ønsker oss fortrinnsvis en journalist med førerkort.

Vi har blitt en stor kommune med gamle Kvalsund, og vi vil gjerne også komme oss ut og dekke hele kommunen bedre. Til det trenger vi flere journalister, som vil komme i takt med hva økonomien tillater.

Så derfor har jeg en liten bønn til både kommune, store aktører og lokalt næringsliv. Sats på lokalavisa, og hjelp oss å styrke vår tilstedeværelse.

Husk at vi også har svært mange lesere på både papir og nett. Så økonomisk kan det rett og slett være smart for din bedrift å satse på markedsføring ved å bruke oss.

Ca. 1.000 til 1.500 innom

For om vi ser på den vanligste trafikken vi har på våre nettsider gjennom hele 2021 så snakker vi faktisk om rundt 1.000 til 1.500 unike lesere innom stort sett hver dag.

Noen dager litt mindre, andre dager litt mer. Noen dager til og med tusenvis, og i perioder har vi faktisk hatt større trafikk på vår nettside enn langt større aviser enn oss i langt større byer i landet, ser vi på statistikkene som er tilgjengelig.

Så vi ber deg ikke om å sponse oss, men ber deg se verdien i å bruke oss slik at du selv tjener penger. Det gjør du ved å bli mer synlig og få vist fram dine varer og tjenester hos oss.

Ingen «clickbait» hos oss

Å få mange tusen klikk på saker fra ulike deler av landet er ingen heksekunst, om man gå inn for det, men for oss er de lokale lesererne viktigst.

Vi har spisset oss inn til å være så lokal som mulig, og vi unngår bevisst både «clickbait» og artikler som lover mer enn du får når du klikker.

Derfor vet vi at en stor andel av unike lesere i trafikkstatistikken vår bor i Hammerfest eller har tilknytning til byen. Vi vet også fra abonnementsregisteret vårt at vi har svært mange abonnenter flere steder i landet, i Sverige, i Spania og andre land, men de aller fleste har tilknytning hit.

«Distriktsjournalist»?

Tøffe tider er lagt bak oss, men vi satser fortsatt på å bruke hver eneste krone til å produsere avis, til å sysselsette lokalt, og til å utvikle lokalavisa. Desto flere som bidrar desto bedre avis.

Ingenting av lokalavisas inntekter går til å gi utbytte til eiere eller sendes ut av byen til store konsern, men jeg kan røpe at en sum sørger styreleder/daglig leder for å holde unna som en buffer. I tilfelle det kommer dårlige tider, som han sier. Resten lager vi avis for.

Min drøm for avisa de neste årene er å få økonomi til å kunne hente mer fra distriktsstedene i kommunen vår. Kanskje med en egen dedikert «distriktsjournalist», som til og med kanskje bor og jobber for oss fra en av stedene i gamle Kvalsund.

Det hadde vært morsomt, ikke sant? Det er sikkert ikke umulig, men vi prøvde oss med å lage «Kvalsundværingen» før sammenslåingen. Det vil si vi laget egen avis for Kvalsund hvor «sistesiden» i Hammerfestingen var førstesiden i «Kvalsundværingen».

Gamle Kvalsund

Da vi gjorde dette stuntet var heller ikke økonomien vår den beste, og vi måtte etter en stund bare gi opp drømmen om fast kontorsted og egen journalist der.

Gamle Kvalsund kommune fikk i hvert fall vist fram mye av det som skjedde for oss i Hammerfest så lenge det varte. Det var mye som skjedde og mye viktig informasjon å hente da sammenslåingen av de to kommunene ble planlagt, og flere kvalsundværinger ble heldigvis bedre kjent med oss da.

Så hvem vet hva de neste ti årene bringer? Ikke tør jeg spå.

Til slutt vil jeg bare ønske dere alle en god jul og et riktig godt nyttår.