Hammerfestingen

Vi har hatt milde flotte høstkvelder, og du kan se:

Mars brillierer på himmelen

Planeten Mars har vært godt synlig. Foto: Elisabeth Muotka Johnsen

«Den røde planet», Mars, skinner på høsthimmelen fra i ti-tiden på kvelden. Den, Venus og vinterens meteorsvermer konkurrerer om din oppmerksomhet frem mot jul.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2020 kl 20:10

Annonse
Annonse
Annonse

Det er planeten Mars som skiller seg klarest ut blant objektene på kveldshimmelen nå i starten av oktober.

Mars har fått følge av månen, og i timene rundt midnatt sees de to himmellegemene tett på hverandre. Mars identifiseres av sin varme rødgule farge.

Mars kommer først til syne i øst-sørøst, og kommer opp stadig tidligere på kvelden ut over førjuls-vinteren. Rundt 14. oktober er planeten synlig fra det mørkner til det lysner. Fra da og frem mot nyttår, vil Mars minke i lysstyrke.

I Hammerfest, er mars godt synlig fra Forsøl-høgda på kvelden. Nå i begynnelsen av oktober, kan du se den stige opp om du titter mot Kvalfjord-fjellet rett etter 22.00 på kvelden. Forsøl-høgda er stort sett lysfri og godt egnet som sted å observere Den røde planet.

Halloween-måne

Oktober 2020 har to fullmåner. Første fullmåne var 1. oktober. På Halloween, den 31. oktober er månen full for andre gang. Når det inntreffer to fullmåner i løpet av en måned, har man de siste årene begynt å kalle fullmåne nummer to for «blå måne» (blue moon). Siste gang vi opplevde to fullmåner på en måned, var 1. og 31. mars 2018.

App som er fin å lære mer med.

Lokalavisa Hammerfestingen har testet forskjellige apper som identifiserer objekter på nattehimmelen, og kan anbefale appen «Sky Guide», som viser sanntids-posisjon til stjernebilder og planeter samt posisjonen til sol og måne. Der kan man også kan se Melkeveien som snor seg rundt jorda. Melkeveien er best å se fra steder høyt over havet der det ikke er kunstig lys. Sennalandet og andre fjelloverganger er bra steder å observere Melkeveien på.

Med Sky guide kan du finne melkeveien og se den om du oppsøker et sted høyt oppe der det er helt mørkt.

Appen viser både hva som er under og over horisont. Den koster 33 kroner å laste ned. Det finnes mange gratis-apper som du også kan laste ned, men de er ikke like detaljerte og driftssikre som «Sky Guide».

Det er ikke bare Mars som er synlig nå tidlig på høsten, hele fire planeter kan sees i forskjellige himmelretninger, men Neptun og Uranus bør sees gjennom stjernekikkert. Venus er som vanlig synlig på øst-himmelen i timene før soloppgang. Utover førjuls-vinteren vil planeten vil vises stadig lavere i sør-øst ved morgengry.

Sesong for meteorsvermer

2.oktober til 7. november opptrer meteorsvermen Orionidene. Orionidene sees typisk som skudd med lang levetid, og får dermed lange flotte «haler» slik at det føles som de dekker hele himmelvelvet når de brenner ut. Orionidene har sitt maksimum 21.-22. oktober.

Her ser du hvor Mars ligger i forhold til månen. Visningene er samtids-visninger.

6. til 30. november er det Leonidenes tur. Her har man størst sjanse til å se skudd 16. til 17. november.

Geminidene opptrer 4. til 17. desember, og er årets kraftigste og intense meteorsverm med sine 150 skudd i timen. Geminidene topper seg 13. og 14. desember

Årets siste meteorsverm er Ursidene som du kan se mellom 17. og 26. desember med maksimum i dagene før jul. Ursidene har typisk 20 skudd i timen.

Nordlys-radar på telefonen

For deg som liker nordlys og ønsker å få med deg de flotteste nordlys-showene, anbefales appen «Auroral Forecast», en norskutviklet app som henter data fra 7 kjente nordlys-observatorier. Appen viser sannsynligheten for å oppleve nordlys der du befinner deg.

En norsk-utviklet app hjelper deg til å planlegge nordlys-utflukter utover høsten. (skjermdump av appene)