– Jeg måtte flire da jeg fikk høre hvorfor det ble mørkt i gatelysene

– I samtalen jeg hadde med Hammerfest Energi på telefon fikk jeg forståelse av at de hadde vært og hentet sine strenger, ler Britt Lundmark. Alle foto: Bjørn Egil Jakobsen

– Her spiller man på «mine» og «dine» strenger, humrer Britt Lundmark etter at bakken opp Svarthammeren ble mørklagt forrige fredag. I dag strekkes det ny strømkabel.

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN / bej@ny.hammerfestingen.no

Fredag observerte Britt Lundmark fire montører fra Hammerfest Energi som tok seg opp i de gamle kreosotstolpene til gatelysene i bakken fra Mellomveien opp til Svarthammeren i Rypefjord.

– Jeg oppdaget at da de fire mennene fra Hammerfest Energi hadde dratt på fredag at det var blitt bekmørkt i hele bakken, forteller Britt Lundmark, men det var først da dagslyset kom lørdag at hun fikk med seg hva som hadde skjedd. Kablene mellom lysene var tatt ned.

Mørkla hele bakken

– Jeg oppdaget da de fire mennene fra Hammerfest Energi hadde dratt at det var blitt bekmørkt i hele bakken, forteller Britt Lundmark, men det var først da dagslyset kom lørdag at hun fikk med seg hva som hadde skjedd.

Hammerfest Energi, som eies av Hammerfest kommune (80 prosent) hadde nemlig plukket ned strømkablene som ga strøm til gatelysene i gata.

– Nå er det ingen strenger igjen, humret hun fortsatt på tirsdagskveld.

For da hadde hun fått høre fra Hammerfest Energi at Gagama Elektro, som leies inn av Hammerfest kommune for å vedlikeholde gatelysene, skulle komme å henge opp nye kabler onsdag.

– I samtalen jeg hadde med Hammerfest Energi på telefon fikk jeg forståelse av at de hadde hentet sine strenger, og at Gagama Elektro skulle komme og montere nye. Har dem «mine» og «dine» strenger, spør hun.

Annonse:

Annonse

 – Henger opp sine ledninger

Hun forteller til avisa Hammerfestingen at hun i samtalen med selskapet fikk forståelse for at det ble slik fordi Hammerfest kommune ikke ble med på å legge ledningene i bakken da det ble gravet ned nye strømledninger og fiberkabler i gata i fjor høst.

– Men jeg forstår ikke hvorfor man ikke kunne la de gamle ledningene henge som før. For jeg flirte godt da svaret var at Gagama skal henge opp sine ledninger, ler hun.

– Det kan jo skyldes at det var feil på de gamle ledningene?

– Nei, det tror jeg ikke. De lyste jo helt til Hammerfest Energi sine mannskaper kom, svarer hun, og legger til at det heldigvis har vært godt strødd i bakken de dagene den har vært mørklagt.

Onsdag kom to mann fra Gagama Elektro og hengte opp ny strømkabel mellom gatelysene i bakken fra Mellomveien opp Svarthammeren. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Har gravd sine kabler ned i bakken

Leder for nettservice hos Hammerfest Energi, Trond Mortensen forteller til avisa Hammerfestingen at ledningsnettet er plukket ned som planlagt og at dette også har vært avtalt med Gagama Elektro.

Han forklarer at Hammerfest Energi har gravd alt av egne strømkabler ned i bakken, men at dette ikke er gjort med ledningene som gir lys til gatelysene fordi kommunen ikke ville være med på den jobben.

– Men hvorfor kunne ikke kommunen/Gagama fortsette å bruke den gamle strømkabelen som hang der?

– Nei, dette var gammelt og basert på et system med blanke ledninger. I dag bruker man isolerte kabler. Så det beste var å plukke bort det gamle, og det har som sagt vært planlagt hele tiden å bytte ut de gamle og erstatte dem med nye isolerte kabler, forklarer Mortensen.

Annonse:

Annonse

 

Ikke glem å få med deg ukens avis som nå er på vei til byen. Smekkfull av bare lokalt lesestoff.

Del dette: