– Melkepakken skal bugne når du spiser komle

– Melka som serveres til komle skal være så gammel at pakken bugner, mener Hans Morten Mathiassen hos 4Service, som har vært i Hammerfest de siste ukene under driftsstansen på Melkøya. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Komle omtales som Vestlandets nasjonalrett, men er også vanlig festmåltid flere andre steder i Norge. Matretten har mange navn, men er ikke vanlig for finnmarkingenes ganer.

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN / bej@ny.hammerfestingen.no

– Vi satt her og hadde det hyggelig en aften, og mange som har vært i Hammerfest og jobbet med driftsstansen på Melkøya har et forhold til komla, som også kalles for raspeballer, klubb, kompe og potetball avhengig av hvor i Norge du er, sier produksjonsleder og kjøkkensjef, Hans Morten Mathiassen.

Til vanlig jobber han hos 4Service i Sandnes utenfor Stavanger, og har vært i Hammerfest og en del av styrken til 4Service. Altså de som har stått for mat og bofasilitetene til flere hundre melkøyaarbeidere i driftsstansperioden.

Mandag feiret 4Service oppdraget som fullført med blant annet komle på bordet.

Kulturmelk gått ut på dato

– Melkepakken skal bugne når du spiser komle, flirer Mathiassen, og går og finner fram en kulturmelkepakke gått ut på dato for over fjorten dager siden.

– For oss vestlendinger er melka best da, men hvis vi ikke får melka ut fra pakken etter å ha rista på kartongen så lar vi være å drikke den, humrer han.

– Komle består av saltkjøtt, pølser, bacon, råe raspede og kokte poteter, forteller Hans Morten Mathiassen. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

– Komle består av saltkjøtt, pølser og potetstappe, men vi fant ut da vi satt her at denne retten har ikke finnmarkinger noe forhold til, sier Mathiassen, og har fått Skytterhuset til å prøve å sette retten på menyen.

Serveres i morgen (torsdag)

Kokk Jomar Frengen, som under stansen på Melkøya har jobbet på Rossmolla, skal i noen uker være sommervikar på Skytterhuset og lover å ha retten på menyen i morgen (torsdag).

Dermed får også hammerfestingene sjansen til å prøve retten, som kjøkkensjefen i ukens avis forteller om. Her kan du også lese mer om hva som er gjort under driftsstansen: Les ukens avis (pdf) digitalt her

– Men gammel kulturmelk gått ut på dato blir det ikke noe av. Den får vestlendingene ha for seg selv, ler kokken, som selv er fra trøndelag hvor man kaller retten for klubb.

Del dette: