Publisert: tirsdag 21. mai 2019 Klokken: 11:10

– Mye tyder på at det ikke vil være noen varig løsning å ha hvalen i Hammerfest havn

Melding fra kommunen: – Gled deg gjerne over synet av Hvaldimir, men ikke mat ham, ikke ta på ham fra land, og ikke oppsøk ham i vannet.


BJØRN EGIL JAKOBSEN
bej@hammerfestingen.no

Det har siden den tamme hvalen kom til Hammerfest 1. mai vært populært blant byens befolkning og besøkende å oppsøke hvalen for å få den til å gjøre kunster, ta på den eller forsøke å mate den.

– Fagfolk fra Norwegian Orca Survey bistår nå Hammerfest kommune med å finne ut hvordan vi best kan håndtere situasjonen med at Hvaldimir for tiden har slått seg til i havna i Hammerfest, varsler Hammerfest kommune i en pressemelding.

Hadde på seg seletøy

Hvaldimir ble først observert med seletøy. Han er også tydelig tam og dressert, oppsøker mennesker og gjør kunster. Noen har spekulert i at han kan være en «terapihval». Hvithvaler har blitt brukt i Russland som ledd i behandling av barn med spesielle behov.

– Det er imidlertid ingen som har meldt at de savner en hval, til tross for at nyheten om Hvaldimir har gått verden rundt, og det virker derfor lite sannsynlig at dette er forklaringen. Så enn så lenge vet vi ikke hvor Hvaldimir kommer fra eller hva han har blitt trent opp til. Men det er åpenbart at han er vant til mennesker, fastslåes det.

– Kan være farlig

Selv om Hvaldimir så langt ser ut til å være snill og vennlig, er det veldig risikabelt å komme for nær ham – særlig for barn, advarer Hammerfest kommune.

– Vi ser mange, også små barn, som ligger halvveis ut i vannet på flytebrygger for å ta på hvalen. Han er vant til å leke med ting, og vi vet ikke om han vet å se forskjell på en leke og for eksempel et lite barn. Han veier anslagsvis ett og et halvt tonn, og om han tar tak i armen til et lite barn og svømmer ned på bunnen med det, vil det være nokså umulig å stoppe ham. Heller ikke voksne mennesker som skulle finne på å hoppe ut i vannet vil ha noen sjanse til å stoppe ham om han bestemmer seg for å dra dem med ned.

– Farlig for Hvaldimir

Hvaldimir fanger ikke fisk selv. Det har blitt klart etter at fagfolk fra Norwegian Orca Survey har observert ham med kamera og annet teknisk utstyr over en tid. Hammerfest kommune vi derfor samarbeide med fagfolkene om å sørge for at hvalen blir matet i tiden fremover. Favorittmaten ser ut til å være sild, og takket være velvillige givere har vi mat for flere måneder.

Men det er viktig at ikke andre gir ham mat. Vi trenger å ha kontroll med hvor mye han spiser og at maten er hygienisk og forsvarlig.

– Farlig å komme for nær

– Vi har dessverre sett at flere har kjørt tett opp til Hvaldimir med småbåter og med vannscooter. Propellen fra en båtmotor kan gi Hvaldimir alvorlige skader, og om en vannscooter kolliderer med Hvaldimir, som veier over ett tonn, er det som å treffe en murvegg, og det kan føre til alvorlige skader både på hvalen og på føreren av vannscooteren.

Hvalen er tam og dressert, og vil nesten helt sikkert ikke klare seg alene i det fri. For å overleve må han derfor ha trygge omgivelser og bli matet.

– Hammerfest kommune venter på en anbefaling fra fagfolkene i Norwegian Orca Survey, og vil på bakgrunn av denne gi råd til Fiskeridirektoratet om hva som bør skje med ham, men mye tyder på at det ikke vil være noen varig løsning å ha ham i Hammerfest havn. Dette er en industrihavn med mye båttrafikk, og det medfører mye risiko for skade, mener Hammerfest kommune.

Men i den nærmeste perioden vil Hammerfest kommune gjøre det vi kan for å legge til rette for at Hvaldimir kan ha det trygt og sikkert her i havna.

Hvordan skal vi ta vare på Hvaldimir?

Det er en fantastisk opplevelse å se Hvaldimir svømme rundt i havnebassenget og tillitsfullt bli matet med sild. For å sørge for at han har det bra, og at det ikke skjer noen ulykker med mennesker, er det tre enkle regler som gjelder:

  • Ikke mat ham
  • Ikke prøv å ta på ham eller å svømme med ham
  • Ikke oppsøk ham med båt
Del dette: