Hammerfestingen

Både små og store i Bekkeli ønsker gang og sykkelvei opp til Strømsneskrysset. – Man må ta vare på folkene som bor her, sier Line Olufsen-Mehus. Foto: Linn Marit Hermansen

Planene og reguleringsarbeidet er ferdig, men pengene mangler:

Nå ber barn og voksne i Bekkeli igjen om tryggere vei

I mange år har beboerne i Bekkeli kjempet for å få en tryggere vei til Rypefjord. Nå håper de at de i alle fall kan få en gang og sykkelsti opp til Strømsneskrysset, mens de venter på utbedringen av Riksvei 94 helt fram til Rypefjord skal komme.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2020 kl 16:11

– Vi ønsker egentlig gang og sykkelsti hele veien til Rypefjord, men vi skjønner at det sikkert er umulig der veien går nå. Men en gangvei bort til Strømsneskrysset vil øke både bolyst, helse og trygghet for oss, sier Line Olufsen-Mehus.

Tungtrafikk

Det er lite plass for myke trafikanter å gå på ved siden av veien.

– Vi ramler ned i grøfta om vi kommer med barnevogn. Dette er jo en strekning hvor det kanskje for mange er fristende å kjøre fort på, så det er ikke alle som klarer å bremse ned heller, sier Olufsen-Mehus.

Annonse

I tillegg er det mye tungtrafikk på veien.

– Når vi ønsker al denne utbyggingen og industrien velkommen, så tenker jeg at man må ta vare på folkene som bor her også, mener Olufsen-Mehus.

– Ventet tålmodig

Det er rundt 40 husstander i området med over 30 barn til sammen.

– Det er bygget vanvittig mange hus, og det er jo flere som bygges. Om kommunen har et ønske om at det skal være boligfelt her, så må de kanskje sørge for at det er trygt for oss som bor her og. Det er absolutt ikke et urimelig ønske, sier Olufsen-Mehus.

Annonse

Hun mener folket i Bekkeli har vært tålmodige.

– Det er 11 år siden vi flyttet hit, og like lenge har vi ventet tålmodig på denne riksveipakken som skulle sørge for en trygg vei til fjorden, og vi har enda ikke fått noen dato.

– Det er bygget vanvittig mange hus i Bekkeli, og det er jo flere som bygges. Om kommunen har et ønske om at det skal være boligfelt her, så må de kanskje sørge for at det er trygt for oss som bor her og, sier Line Olufsen-Mehus. Foto: Elisabeth Muotka Johnsen

Ikke et spontant ønske

Allerede i 2003 stilte noen av innbyggerne i området opp i Finnmark Dagblad for å få politikerne på banen fordi de ønsket en tryggere ferdselsmuligheter.

– Det med gang og sykkelvei er ikke et spontant ønske som har dukket opp helt plutselig. Det er viktig å trekke fram at bekkelifolket har kjempet og sørget for flere av utbedringene som har skjedd, sier Olufsen-Mehus.

17 år

I 2003 ba de om skikkelig rassikring i flågene i Leirvika, og da tok de også opp gang og sykkelsti.

– Det er 17 år siden. Den gangen var det Janne Eriksen som sto i front og kjempet, og selv om hennes barn er godt voksne nå, så fortsetter hun å kjempe. Det har vært hennes kampsak lenge, og det var hun som nå informerte meg om at hun hadde vært i kontakt med politikerne igjen, sier Olufsen-Mehus.

Annonse

– Det er vår turvei

En annen som bor i Bekkeli sammen med sin familie er Hege Torp. Også hun forteller at en gang og sykkelsti er etterlengtet.

– Det er jo vår turvei. Når vi i Bekkeli skal på tur, så er det naturlig for oss å gå til fergeleiet på Strømsnes eller ut til Strømsnes lykt, sier Torp.

Hun forteller at innimellom er det med livet som innsats at de går på siden av hovedveien.

– Det er mye tungtrafikk og mye biler som kjører hele tiden. Hadde vi fått en gangvei i alle fall opp til krysset ville vi blitt mye friere, sier Torp.

Ødelegger flyten

De går på siden av veien både sommer som vinter.

– Det er ganske smalt der, så vi går gjerne med hjulene på vogna både i grøfta og på asfalten. Bilene bremser sjeldent, og hvis de gjør det så stopper gjerne hele trafikken opp, så om vi kommer en hel gjeng på sykkel eller med barnevogn, så kan det fort bli trafikkaos, sier Torp.

Hun mener dette ødelegger trafikkflyten.

– Det ødelegger både stemninga og sikkerheten, og det er vel bare snakk om tid før noen blir skadet på den korte strekninga. Jeg tror en slik gangvei vil gagne alle, man får bedre flyt i trafikken, og det blir tryggere for alle, sier Torp.

– Ser jo litt texas ut

Torp føler alt må vente i Bekkeli.

– Gangfelt inne i boligfeltet skal jo også vente, mens på Mellomvannet der er alt på stell med gangveier og overgangsfelt før husene er på plass. Her skal alle husene være på plass før de gjør noe som helst. Det synes jeg er ganske rart. Vi er mange som bor her, og det blir ikke akkurat færre heller, sier hun.

Hun mener infrastrukturen burde planlegges ut fra populasjon.

– Drabantbyen Bekkeli vokser og vokser, og vi hadde blitt veldig glad om de hadde klart å bestemme seg for noen ting, sier Torp.

Hun forteller at de er en engasjert gjeng som bor i Bekkeli.

– Vi har et sterkt samhold, så når vi drar på tur er det gjerne ikke bare én familie som drar, da er vi gjerne 16 stykker på tur bort til Strømsnes. Så det ser jo litt texas ut når vi kommer langs veien der, humrer hun.

Hun er glad i området hun bor i.

– Vi har lyst til å bo der, og en trygg vei vil føre til økt trivsel, sier Torp.

Oddbjørg Mikkelsen hos Statens vegvesen var i Hammerfest i forrige uke og fortalte at planene er klare, og ny vei regulert, men man har ikke penger. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Finnes ikke finansiering

Sist uke var avdelingsdirektør i Statens vegvesen Oddbjørg Mikkelsen i Hammerfest for å delta på NMU-møte, og snakket der om nettopp gang og sykkelveiløsning.

– Dersom vi starter med Bekkeli, som ligger tett opp til riksveien. Det ligger ikke inne noen prioriteringer på gang og sykkelvei i de ordinære budsjettene og planene til Bekkeli, startet hun, men viste til at veistrekningen har blitt regulert i forbindelse med de mangeårige planene som har versert for å utbedre riksvei 94.

– Her ligger det inne en gang- og sykkelveiløsning, men akkurat i dag finnes det ikke noe finansiering til dette, sa hun i møtet.

– En hvilepute og våt drøm

Line Olufsen-Mehus er ikke imponert over svarene til Mikkelsen i NMU-møtet.

– Jeg har i flere år hørt på at alle som burde ta ansvar fraskriver seg sitt ansvar. Den nye riksveien har vært en hvilepute og våt drøm i årevis. Dette er ikke greit lenger. Jeg er ikke ute etter flere bortforklaringer, men løsninger. Å vente på ny riksvei er ingen løsning, sier Olufsen-Mehus.