Hammerfestingen

Var bekymret for familien i Italia:

Nå får mor og datter endelig feire jul sammen i Hammerfest

Mailen hadde ikke sett mamma Marisol på to år, men etter en lang reise og mange telefonsamtaler, får de to feire jul sammen. Foto: Privat

Det er ikke bare, bare å reise alene når man er blind, men har man ei datter som kan snakke med både resepsjonister, vektere, politi og flyvertinner på telefon, så ordner det seg. Nå får Mailen feire jul sammen med moren sin.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 02.12.2020 kl 19:17

Annonse
Annonse
Annonse

25. mars 2020 skrev lokalavisa Hammerfestingen om Mailen, som var bekymret for familien i Italia.

Pedersen, som i dag bor i Hammerfest, er født og oppvokst i Chile, før hun og familien flyttet til Genova, Liguria i Italia, da hun var 14 år. Og da pandemien brøt ut var Italia det landet som var hardest rammet.

Det ble alt annet enn enkelt, da Mailen Pedersen skulle få mammaen sin, Marisol, fra Italia og til Norge.

– Det er to år siden vi har sett hverandre sist. Mannen min og jeg hadde planlagt å reise ned på ferie forrige sommer, men korona endret planene våre, sier hun.

Pedersen forteller at moren er syk.

– Det er i disse tider viktig å være med familie, sier hun.

Lang reisevei

Pedersen forteller at det var en krunglete prosess for å få moren til Norge.

– Jeg snakket med politiet på Gardemoen som ba meg om å ta kontakt med kommuneoverlegen i Hammerfest. Hun tok kontakt med kommuneoverlegen i Ullensaker. Politiet og kommuneoverlegene hadde alle forskjellige meninger, og det var vanskelig å få svar på om vi fikk mamma hjem, sier Pedersen.

Morens reiserute ble omgjort flere ganger.

– Mamma skulle egentlig reise fra Milano til Oslo, via Amsterdam, men smittesituasjonen i Milano gjorde det vanskelig å krysse grensen mellom kommunene, sier hun.

Utstyrt med maske og hansker, fulgte Marisol alle smitteverntiltak på reisen fra Italia til Norge. Foto: Privat

Italia er delt i smitteområder med fargene grønn, gul, oransje og rød.

– På dette tidspunktet var Milano en rød sone, og vi endret dermed flyturen fra Milano til Genova, som var oransje, sier hun.

Videre forteller Pedersen at morens reiserute tok nesten åtte timer, fra hun landet på Gardemoen.

– Hun måtte ha en negativ koronatest for å reise fra Genova. Det var kontroll av dokumentasjon kun i Genova og resten av selve reisen gikk smertefritt, sier hun.

Ble glemt til frokost

Da hun var kommet til Oslo måtte hun overnatte på karantenehotell.

– Hotellet var ikke klar til å ta imot en person med funksjonshemming. De glemte henne til frokost, da de plasserte maten på utsiden av døren på gulvet. Hun ble ikke informert om at maten var der, og hun kan nesten ikke se, sier hun.

Pedersen opplyser at resten av reisen gikk smertefritt.

– Mamma har brukt munnbind og hansker siden første runde med korona. I tillegg holder hun seg for det meste inne da hun er i risikogruppen, sier hun.

Sliten etter reise

Pedersen forteller at moren er veldig glad for å ha kommet til Hammerest.

– Hun hadde ikke sovet i det hele tatt på hotellet og var veldig sliten av det hele. Lysene på flyplassen er veldig sterke, og øynene til blinde mennesker er ofte veldig lysømfintlige, sier hun.

I tillegg måtte moren stole blindt på fremmede mennesker.

– Det er ikke lett i seg selv, spesielt siden hun ikke kan så mye engelsk. Jeg snakket for henne flere ganger via telefonen, med blant annet flyvertinner, assistanse på flyplassen, politi, resepsjonister og vektere, sier hun.

– En koselig jul

Nå gleder de seg til endelig å feire jul sammen igjen.

– Jeg er veldig glad for at hun klarte denne odyssen. Jeg setter utrolig stor pris på alle som hjalp mamma, og satser på at det blir en koselig jul.

Da koronaen herjet i Italia i vår, satt Mailen i Hammerfest og var bekymret for familien sin. Foto: Faksimile: Hammerfestingen

Nøkkelord