Hammerfestingen

Gjør suksess med elevbedrift:

– Nesten alle liker jo varm bakst

Har du hørt om Breilia Brøyt og Bakst?

Aleksander Karlsen (13), Aadrian Normann Sørensen (13), Mathias Hattrem (13) Isak Aleksander Aslaksen (13) og Liam Engstad Eriksen (13) har gjort god butikk av å bake og brøyte for andre. Foto: Privat

Breilia Brøyt og Bakst drives av fem 13-åringer, og de gjør det så godt at før jul kunne de gi tusen kroner til noen som trengte det.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

– Det føles bra å kunne bidra på den måten, sier Aleksander Karlsen.

Sammen med Adrian Normann Sørensen, Liam Engstad Eriksen, Mathias Hattrem og Isak Aleksander Aslaksen har han både brøytet og bakt for å tjene penger til bedriten sin.

– Ekstremt mye julebrød

– Hvordan kom dere på å kombinere brøyt og bakst?

– Vi tenkte på hva som ville selge best, også sammenlignet vi oss med de andre bedriftene på skolen, forklarer Normann Sørensen.

– Nesten alle liker jo varm bakst, skyter Karlsen inn.

Så langt har de bakt blant annet skoleboller, lussekatter, rundstykker, kanelboller og julebrød. Når de baker legger de ut et innlegg i facebook-gruppen «Oppslagstavla i Hammerfest», også kan folk bestille der.

– Vi har fått en del bestillinger. De første to gangene bakte vi skoleboller, og i jula har vi bakt ekstremt mye julebrød, sier Karlsen.

Adrian Normann Sørensen og Aleksander Karlsen forteller at å drive elevbedrift har lært dem om pengers verdi. Foto: Linn Marit Hermansen

Gøy med bakst

En av mødrene til guttene er mentor for bedriften.

– Vi gjør stort sett alt selv, men hvis det er noe vi ikke kan får vi hjelp så vi lærer hvordan vi skal gjøre det, forklarer guttene.

Normann Sørensen forteller at moren har bakt en del i oppveksten hans.

– Så jeg har lært en del av henne, i tillegg hadde vi mat og helse i 6. klasse og der lærte vi og en del, sier han.

Guttene synes det er gøy å bake, men de har ingen planer om å satse på en karriere som bakere.

– Jeg skal jobbe på plattform, sier Karlsen.

– Jeg skal gå mekk, skyter Normann Sørensen inn.

Verdien av penger

Det har ikke vært fullt så mye brøyting som bakst så langt for bedriften.

– Men vi regner med at når det kommer mer snø så blir det flere brøyteoppdrag også, sier Karlsen.

De synes det er gøy med et litt annerledes fag på skolen.

– Det er veldig artig å få prøvd oss litt i arbeidslivet, sier de.

Og de har allerede lært mye.

– Vi har lært litt om budsjett og økonomi, vi har lært at noen ganger må man ta sjanser, også har vi lært verdien av pengene, sier Normann Sørensen.

Videregående skole

Sist uke var det en lærer innom og hentet boller.

– Da ble vi invitert til å være med på videregående skole og bake en hel dag, forteller guttene og legger til at dette er noe de gleder seg til.

Bedriften har også et eget motto.

– Vi brøyter og baker og gjett om det smaker, sier de i kor.