Hammerfestingen

Haldis er «Årets hammerfesting 2022»:

– Det er synd at ikke flere får prisen

Etter et tett løp i avstemningen har hammerfestingene kåret Haldis Olsen til «Årets hammerfesting» for året 2022.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2023 kl 14:16

Annonse
Annonse
Annonse

– Jeg tenker ikke akkurat nå, er første kommentaren fra den nyslåtte prisvinneren.

Hun har akkurat blitt overrasket av avisa Hammerfestingen med blomster, diplom og et personlig gavekort fra G.Hagen og Hammerfestingen. Og som vanlig var Olsen å finne på Frivillighetssentralen.

Da Hammerfestingen kom på døren med blomster og diplom var det en total overraskelse for Haldis Olsen. Foto: Linn Marit Hermansen

– Folk vet jo at jeg er her

– Ble du overrasket over å bli utpekt til «Årets hammerfesting»?

– Ja, det var jo så mange andre. Jeg må bare si takk, jeg kan ikke si annet. Nei, det her var overraskende, sier Olsen, som ennå skjelver litt i stemmen.

– Hvorfor tror du folk har stemt på deg?

– Folk vet jo at jeg er her, så jeg vet ikke. Men jeg er jo bare meg selv, og sånn er jeg jo, sier årets hammerfesting beskjedent.

– Vel fortjent

Flere av gjestene på Frivillighetssentralen synes prisen er vel fortjent. De sier at de alltid føler seg velkomne, og tilskriver Olsen mye av ære for det. Hun beskrives av flere som en varm og omsorgsfull person som alltid er til stede.

– Hun er alltid smilende og blid, så det er vel fortjent med prisen. Du ser jo selv hvor glad hun blir, sier Siw Hoffmann.

– Jeg tror det har enormt stor betydning. Når det er folk som Haldis her og tar i mot, ja jeg tror det er mange som kommer på grunn av henne, også. Hvis man føler seg velkommen plass, så kommer man gjerne, legger hun til og ler litt.

Siw Hoffmann forteller at Haldis alltid er smilende på plass på Frivillighetssentralen, og mener prisen er vel fortjent. Foto: Brita Bølgen

Også Anne Skredlund og Karin Mauno Johansen gratulerte den nyslåtte privinneren med seieren.

– Jeg fikk med meg at hun hadde vunnet, og da måtte jeg bare snu og komme tilbake for å gratulere. Det er jo veldig artig at Haldis ble «Årets hammerfesting», sier Mauno Johansen.

– Vi skryter av Haldis her nå, men det fortjener hun. Hun står på hele tiden, legger Skredlund til.

– Nå begynner jeg å få pusten igjen

Og Olsen har ingen planer om å trappe ned på aktivitetsnivået.

– Ja, ja, ja, jeg har planer å fortsette så lenge så lenge hodet virker. Jeg blir nok på Frivillighetssentralen så lenge jeg går på beina, regner jeg med, sier Olsen med et smil.

– Hva synes du om de andre kandidatene?

– Det har jo vært gode kandidater i år, og masse verdige vinnere. Så det er jo synd at ikke flere får. Men bare det å bli nominert er jo en kjempeære, sier Olsen, og fortsetter:

– Nå begynner jeg å få pusten igjen.

– Kan bidra med noe som monner

Vinneren av «Årets hammerfesting» får 25.000 kroner som de kan donere til et godt formål i lokalsamfunnet. Olsen var både rask og tydelig på hvor hun ønsket at pengene skulle gå.

– Pengene skal gå til Hammerfest kirke, til å pusse opp kirkebenkene, kommer det kontant fra Olsen.

– Du var ganske rask her, hva gjorde at valget falt på kirken?

– Jeg hadde to alternativer, og så ble jeg utfordret av redaktøren til å velge en av dem. Jeg har jo sittet mange år i menighetsrådet, og har jo sett slitasjen. Jeg vet jo hva kirken betyr, om ikke for alle, så for mange, sier prisvinneren, og legger til:

– Det ble jo startet en innsamlingsaksjon, men den var ikke helt topp, så jeg tenkte at nå har jeg mulighet til å bidra med noe som monner litt. Så kommer det alle som bruker kirken til gode, sier Olsen.

– Var med i alt i Sørøysund

Den aktive pensjonisten omtaler seg selv som fast inventar på kaféen hos Frivillighetssentralen, og hun har også markert seg i kommunale verv opp gjennom tidene.

Fra venstre: Anne Skredlund og Karin Mauno Johansen var raske med å gratulere «Årets hammerfesting» med seieren, og begge er fornøyd med at Olsen gikk av med seieren. Foto: Brita Bølgen

– Jeg har sittet i kommunestyret da det ennå var Sørøysund kommune. Da satt vi i alt, både skolestyret, barnevernsnemda og barnehagenemda. Ja, alt, sier Olsen med en liten latter.

– Vil vi se deg som fast inventar i kommunestyresalen fremover?

– Det vet jeg ikke. Jeg har jo vært der mange år, så de begynner vel å bli lei av meg, sier Olsen og humrer.

– Har du planer om å stille til valg i kommunevalget?

– Jeg vet ikke hva som skjer. Det er de andre som bestemmer hvem som kommer på listen.

– En arv jeg har med meg

– Hvordan kan man ha så mye energi og stå-på-vilje når man er godt over 80 år?

– Jeg har alltid gjort det. Jeg vokste opp i et hjem der ho mamma og han pappa så alle. Vi visste aldri hvem pappa kunne komme dragende med til middag eller noe. Det var jo ikke byens beste, men alle var like mye verdt hos oss. Så den arven har jeg hatt med meg, bestandig, sier Olsen.

Mariana Nyirakarera var raskt på pletten med gratulasjon og prekiveringshjelp da Haldis Olsen fikk prisen som «Årets hammerfesting» Foto: Brita Bølgen

– Jeg gjør det jeg klarer å gjøre. Og det er viktig å prate med folk og se folk. Hvis det kommer noen nye inn her som aldri har vært her før så skal alle bort å hilse. For det er viktig at de føler seg velkommen, det er bare sånn, legger hun til.

– Det er bare godt å hjelpe

– Hva har det gitt deg å drive med frivillighet?

– Det er jo bare godt å hjelpe andre, hele tiden. Og så har jeg noe å holde på med. Jeg kunne jo ligget hjemme og sovet, men jeg står opp halv åtte hver dag for å komme hit, svarer Olsen.

For den ivrige hjelperen er opptatt av at folk skal legge merke til hverandre, se når man kan være til hjelp, og ta i mot hverandre. Og at unge mennesker også ser verdien i å hjelpe andre.

– Det håper jeg de unge lærer seg, å se andre. At de ikke bare blir selvopptatt. Jeg har prøvd å gi min arv videre til mine barn, for det er det som er, ungene blir som foreldrene, avrunder Olsen.

Årets avstemning var utrolig jevn, og peker mot at det var mange verdige kandidater til årets pris. Foto: Hammerfestingen