Hammerfestingen

Frivillig arbeid i Tanzania:

– En opplevelse for livet

Lana Ibs trives godt med å jobbe som frivillig i Arusha, Tanzania. Her ser vi henne på kjøretur med en av de andre frivillige og datteren til familien Ibs bor hos. Foto: Privat

Lana Ibs (19) begynte først å studere i Nederland, men fant etter en stund ut at dette ikke var noe for henne. Nå har hun derfor reist til Afrika og driver med frivillig arbeid.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

Nittenåringen kom sammen med familien fra Tyskland til Trondheim i 2017. Etter en stund fant de ut at de ville komme seg enda lenger nord i landet, så for to år siden flyttet de til Hammerfest.

– Og så fikk pappa seg jobb i Akkarfjord på Sørøya, så nå bor vi og trives der, sier Ibs.

Skolen er over og barna skal hjem. – Vi pleier å følge de hjem slik at det skal være trygt, sier Lana Ibs. Foto: Privat

– En sterk kontrast

Hun startet altså å studere i Nederland, men fant etter hvert ut at det ikke var dette hun ville gjøre.

– Jeg droppet ut og plutselig hadde jeg et helt år til å gjøre hva jeg ville. Jeg fant ut at jeg ville reise, og Afrika ble første stopp på reisen min, sier Ibs.

Ting var alt annet enn likt det hun var vant med hjemme da hun kom til Tanzania.

– Jeg har bodd to uker hos en familie, og levd sånn som de lever. Så det fantes ikke ordentlig do eller dusj og sånne ting, og de lager mat over en gass-sak. Vi spiste den samme maten, og jeg fikk virkelig oppleve hva som er deres liv. Det var en sterk kontrast fra det som er hjemme, sier Ibs.

Arusha er en by i nordlige Tanzania. Den er hovedstad i regionen med samme navn, og hadde 416 442 innbyggere ved den offisielle folketellingen i 2012. Foto: Privat

Bor hos vertsfamilie

Det er gjennom Workaway Ibs har valgt å reise.

– Konseptet er at du kan bo hos en vertsfamilie, også jobber du for dem. Så du slipper å betale for mat og opphold, det betaler du for med å jobbe, forklarer hun.

De var fire frivillige som bodde sammen hos familien.

– De har også hatt flere frivillige der tidligere. De er veldig hyggelige, og de prøver å få deg til å føle deg velkommen. Så de er veldig glade i å gi oss mat og vil hele tiden at vi skal spise mer. Så det var veldig hyggelig å være der, sier Ibs.

Nå skal hun på safari i en uke, før hun igjen skal tilbake til familien for å være der en uke til.

– Jeg gleder meg, og jeg håper det blir bra. Det er jo en opplevelse for livet, sier hun.

I Tanzania bor Lana Ibs hos en afrikansk familie, og der får hun servert tradisjonsrik afrikansk mat. Foto: Privat

Har kjøpt utstyr

Det var tilfeldigheter som gjorde at hun fant en skole i Arusha i Tanzania å jobbe for først.

– Jeg syntes bare det hørtes interessant ut, sier Ibs.

Hun jobber frivillig for skolen Dream Alive for Children Foundation som ble grunnlagt i 2017. En skole som skal være gratis for alle.

– Her prøver de å gi hvert barn mulighet til en god og trygg utdanning. Det er gratis å sende barnet sitt hit, og det hjelper de mange familiene som sliter i dette området, sier Ibs og oppfordrer folk til å søke skolen opp på Facebook der de og kan finne lenke til en nettside hun har jobbet med.

Det koster å drive en gratis skole, Ibs og andre frivillige har derfor forsøkt å samle inn midler for å kjøpe inn ting som trengs for å drive skolen på best mulig måte for barna.

– Vi skal få ordnet utstyr, og det har allerede kommet en del penger. Vi har kjøpt stoler, bord, bøker og sånne ting, forteller hun.

Lana Ibs og noen av ungene hun har blitt kjent med de siste ukene i Arusha. Foto: Privat

– Jeg ser hvor pengene går

Nå har skolen et nytt prosjekt.

– De kan ikke være på den eiendommen de er på nå, og de har lyst til å bygge en større skole for flere elever. Så nå har de begynt å samle inn penger for å kjøpe et stykke land hvor de vil bygge en ny skole, sier Ibs.

Hun forteller at ofte når det er snakk om pengeinnsamlinger og donasjoner til ulike formål, så går pengene til administrasjon og andre ting.

– Det som er greit med dette er at jeg ser hvor pengene går. Jeg har selv vært med og sett på eiendommen, og jeg har vært med på handleturene. Så det er fint å være med når man ser at pengene går dit de skal, sier Ibs.

Ibs stortrives i Afrika.

– Lokalbefolkningen er veldig hyggelige, og det virker som om de er glade for at vi er her. De er veldig åpne og det er bare fint. Det er så mye jeg har opplevd på disse to ukene, det er helt utrolig, sier hun.

Ungene har matpause. Foto: Privat

Ungene får også utfolde seg kreativt på skolen. Foto: Privat

Ungene i Arusha jobber med matteoppgaver. Foto: Privat

Lana Ibs befinner seg for tiden i Arusha i Tanzania. Foto: Privat

Lana på kjøretur sammen med en av de andre frivillige, bestemoren i familien hun bor hos og datteren til familien. Foto: Privat