Hammerfestingen

Kan være lurt å sikre løse gjenstander:

– Vi forventer liten storm fra i kveld

Det lysner over Hammerfest, og solen har speilet seg i flere perlemorsskyer i løpet av mandag. Skyene, som er fulle av iskrystaller, er et vakkert varsel om dårlig vær. Foto: Brita Bølgen

Det er sendt ut farevarsel om sterke vindkast i deler av Nord-Norge. I løpet av ettermiddagen kommer uværet til Hammerfest.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

Trond Lien, vakthavende meterolog i Tromsø forteller at værsystemet som er årsaken til farevarselet vil bevege seg nordover i løpet av dagen.

– Vi venter at værsystemet flytter seg opp til Vest-Finnmark, og at det blir sterke vindkast i Hammerfest ut over kvelden. Vi forventer en vindstyrke på mellom 25 og 30 meter i sekundet, altså liten storm, på kysten av Finnmark i kveld og natt, forteller meterologen.

– Liten storm på kysten

Ifølge Lien vil det være sterk vind over hele Finnmark, og uværet vil fortsette ut over morgendagen.

– Det vil blåse fra kvelden av i Hammerfest, og man vil kanskje se en topp i vindstyrke i løpet av natten, men det er vanskelig å si sikkert. Det styres av ulike elementer som nedbør og slikt. Men man bør generelt være forberedt på sterke vindkast i kveld, sier han, og fortsetter:

– Vinden vil fortsette til i morgen, med gradvis minking fra ettermiddagen, før vi får en betydelig minking mot kvelden.

Meterologen anbefaler at man tenker gjennom hvilke gjenstander man oppbevarer ute, og hvordan de er sikret.

– Det kan være lurt å tenke på ting som har lett for å velte eller flagre av sted. Det kan være veldig dumt å la ting stå og slenge når det kommer slikt vær. Man bør gå over stillaser, bølgeblikk og plastdekker på byggeplasser, og generelt sikre løse ting, sier Lien.

– Snø- og sluddbyger

Temperaturmessig vil det ikke bli noen store endringer, men det vil komme noe nedbør.

– Ja, det vil komme haggelbyger og sludd- og snøbyger. Temperaturene i Hammerfest ligger på +3 grader akkurat nå, og vil synke til rett over null. Luften er såpass kald oppover i atmosfæren at nedbøren vil allikevel komme som snø og sluddbyger, sier den vakthavende meterologen.

Han forteller at det også kan komme noen haggelbyger, men at disse vil være forbigående og lette.

– Vi forventer det vi kaller sprøhaggel på fagspråket, som er hvite, delvis av snø og ikke harde. Ishaggel, som kan skade materiell som står ute, er ikke noe vi venter i denne omgang, avrunder Lien.