Hammerfestingen

Finalist «Årets hammerfesting 2022»:

– En ære å bli nominert

Haldis Olsen fyller 85 år i august og ukeplanen er full av gjøremål. – Det får uken til å fly avgårde, sier hun. Foto: Linn Marit Hermansen

Haldis Olsen har lagt mye omsorg og omtanke bak seg gjennom sitt liv, både gjennom diverse organisasjoner og frivillige verv, men kanskje aller mest på eget initiativ, står det blant annet i nominasjonen.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 06.01.2023 kl 15:12

Annonse
Annonse
Annonse

– I din nominasjon står det blant annet at du alltid har stått på for andre. Hvor kommer det fra?

– Det er min arv hjemmefra. Jeg hadde foreldre som dessverre døde alt for tidlig. Jeg var 18 år og opplært til å se andre, sier Haldis Olsen.

– Det må ha vært tungt?

– Det var tøft. Jeg var bare 18 og på den tiden var man ikke myndig før man fylte 21. Likevel hadde jeg verdens beste formynder, faren min sin sjef, havnefogd Bjarne Ellefsen. De hadde ingen unger og tok godt vare på meg, sier hun.

Olsen synes det er en ære å være finalist.

– Det er en ære bare å bli nominert. Dette ville jeg aldri drømt om. For meg er alt jeg gjør en selvfølge og jeg trives veldig med det. Ukene flyr jo avgårde, sier hun og ler.

Trykk her for å stemme på «Årets hammerfesting 2022».

– Kunne aldri flytta herfra

I august fyller hun 85 år. Og som nominasjonen sier er hun daglig leder på Frivillighetssentralen, pasientvert, hun er fremdeles varamedlem i kommunestyret etter over 40 år i politikken og hun står på for de som er ny i byen og landet, samt de som trenger en ny start i livet.

– Det er viktig å holde seg i gang og å bruke hodet, sier hun.

– Har du aldri tenkt at du trenger en pust i bakken eller en ferie?

– Hvorfor det? Jeg har jo fri om sommeren og kan reise hvis jeg vil, men jeg har aldri vært sånn. Jeg har veldig liten familie på min side av familien. Jeg er født i Skottland før krigen. Min mor hadde rhesus minus så det ble bare tvillingsøstera mi og meg. Vi fikk fire søsken etterpå, men de døde alle sammen. I dag er det bare et lite stikk i rumpa på ungene så overlever de.

Olsen forteller at selv om hun tidligere flytta til Sørøya, kunne hun aldri tenkt seg å flytte fra Hammerfest.

– Kommunehuset lå jo i Hammerfest så det gikk helt fint. Jeg måtte hit likevel og da kunne jeg besøke mamma og pappa på kirkegården. Jeg kunne aldri flytta herfra og elta dem her, sier hun.

Har to formål i tankene

– Har du tenkt noe på hvem du har lyst å gi 25.000 kroner til dersom du stikker av med seieren?

– Jeg har tenkt litt på to. Jeg har vært så lenge i politikken og registrert at Kirkeparken har fått mye utstyr, mens sykehjemmet i Rypefjord ikke får så mye. Samtidig har jeg tenkt på Eva Sjøtun som samler inn penger til kirkebenkene. Det har visst ikke kommet så mye penger til det.

– Du har i alle fall en uke på å bestemme deg.

– Ja, jeg får ta det på sparket. Eller så får det bli loddtrekning, sier Olsen med et smil.