Hammerfestingen

Usikrede båter bekymrer Gjensidige:

– En favoritt blant kjeltringene

Arne Voll i Gjensidige rådet båteiere til å tenke gjennom hvordan de sikrer båten sin fra både tyveri og elementene i vintersesongen. Foto: Gjensidige

Selv om båtsesongen i utgangspunktet er over, er vinteren sesong for frostskader, synkeskader og tyveri av båtmotorer.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

I løpet av båtsesongen 2022 fikk forsikringsselskapet Gjensidige inn nesten 100 meldinger om skader fra båteiere i Troms og Finnmark. Det var båteiere bosatt i Tromsø, Alta og Harstad som registrerte flest skader.

I Hammerfest rapporterte båteierne inn beskjedne 6 skader gjennom hele året.

– Tyverisesong

Totalt mottok Gjensidige 2600 skademeldinger fra hele landet, og forsikringsselskapet ser tydelige trender i det nasjonale skadebildet.

– Halvparten av skadene kom fra båter som havarerte. Skadene domineres ellers av grunnstøtinger der båter har gått på skjær, land eller kjørt på flytende gjenstander i sjøen. Det har også vært flere kollisjonsskader i forbindelse med at man legger til eller fra kai, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

En påhengsmotor kan være verdifull, og i følge Voll blant favorittene til organiserte kriminelle. Han oppfordrer båteiere til å tenke gjennom hvordan de sikrer motor og båt. Foto: Gjensidige

Kommunikasjonssjefen peker på at disse skadene skjer i den tiden de fleste tenker på som båtsesongen, men han vil også advare om at en annen sesong er på trappene.

– For noen er båtsesongen over for lenge siden, men for andre har den akkurat begynt. Hvert år opplever flere hundre båteiere tyveri fra eller av båt. En påhengsmotor har ekstremt høy verdi, også i utlandet, og er blant favorittene til kjeltringene, sier Voll.

– En liten knute

Voll forteller at Gjensidige ser at mange har lite bevissthet om hvor fristende en usikret påhengsmotor kan være.

– Selv en liten skjærgårdsjeep med motor kan koste flere hundre tusen kroner, men allikevel ligger mange båter ute gjennom vinteren uten lås eller sikring. Ofte er det bare en liten knute som skiller store verdier fra å bli stjålet, sier Voll.

– Det nytter heller ikke å ha tatt båten på land om den er vinterlagret på en usikret henger, legger han til.

– Se til båten din

Gjensidige oppfordrer alle båteiere til å tenke gjennom hvordan de sikrer båten sin i vintermånedene, også fra elementene.

I Hammerfest mottok Gjensidige bare 6 skademeldinger i 2022. Foto: Gjensidige

– Vi vet at været blir villere og våtere, år for år. Stormer og annet hardt vær kan føre til synkeskader, og ikke alle husker at frostskader på båter og motorer ikke dekkes av forsikringen, advarer Voll.

– For å sikre båten din bør du merke motoren, registrere båten i småbåtregisteret og sikre båt og motor med vaier og hengelås. Og hvis du fjerner en viktig motordel eller har en skjult hovedbryter kan kjeltringene velge andre mål. Men det viktigste er jevnlig tilsyn, avrunder Voll.