Hammerfestingen

En frisør vender hjem:

– Flytter hit på ordentlig

Anka Frisør åpnet dørene mandag denne uken, og Anka Sebergsen ser frem til å lande ordentlig i hjembyen. Foto: Brita Bølgen

Anka Sebergsen er en travel frisør som har bestemt seg for å vende hjem etter flere år med pendling. Mandag åpnet salongen for kunder, og Sebergsen ser frem til å få landet i hjembyen.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

– Kom inn, kom inn, sier Sebergsen blidt mens hun ekspederer ferdig en av sine første kunder. Hun står i et nymalt lokale i Storgata, som tidligere huset frisørsalongen Baccus.

Med tilholdssted i Jessheim, og fødested i Hammerfest har frisøren hatt det som må være en av Norges lengste pendleruter.

– Jeg har pendlet frem og tilbake i over to år, to uker her i Hammerfest og en måned der nede. Men jeg skal jo flytte hit på ordentlig. Samtidig har jeg veldig mange fine kunder i Jessheim, så når jeg har flyttet hit vil jeg nok pendle litt ennå, forteller Sebergsen.

– Jobbet som tullinger

Mandag denne uken åpnet hun salongen for kunder, selv om ikke alle detaljene er helt på plass.

– Det er takket være mye god hjelp at jeg fikk det i orden så fort. Nå har jeg fått utrolig mye hjelp av venner, som har stått på når jeg ikke har vært her. Og karene på Finnmark Byggtjenester har virkelig jobbet som tullinger, og vært fryktelig raske med å hjelpe, forteller Sebergsen, før hun fortsetter:

– Jeg er heldig som har fått disse lokalene. Her har frisørsalongen Bacchus vært, og før der igjen var det Madelen blomsterbutikk. Iren, som drev Bacchus, fortalte meg at figuren her på veggen er fra blomsterbutikkens tid, og at hun gav salongen navn på grunn av den.

Bacchusfiguren på veggen har sette mange komme og gå i lokalene til Anka Frisør. Sebergsen har pusset opp, men vil ikke fjerne alle spor av historien. Foto: Brita Bølgen

– Det er mye historie i veggene?

– Ja, og det er slett ikke alt jeg skal fjerne. Men her er det masse ting som skal inn, så det blir en vurdering, slår Sebergsen fast.

– Vil ha noe eget

Den driftige frisøren ser frem til å dekorere lokalene med sin egen stil, og komme seg godt til rette både i byen og i lokalene.

– Det er masse ting jeg vil ha inn her, spesielt bilder som forteller en historie om de stedene jeg har vært og bodd. Jeg vil ha noe litt eget, dette skal være min plass. Og jeg skal være her alene, forklarer Sebergsen.

Hun beskriver sitt frisørtilbud som «full service» med rom for mangfold.

– Jeg gjør alt, og så lenge jeg gjør alt så tenker jeg det er en god ting. Jeg tenker at man ikke skal snevre seg inn og bare gjøre farging eller bare gjøre klipp. Jeg synes det er fint med mangfold, er Sebergsens perspektiv.

– Vil du kalle deg en Gulløyepotet?

– Som kan brukes til alt? Ja, absolutt, svarer Sebergsen og ler hjertelig.

Barnebarna veier tungt

– Hva var det som avgjorde at du skulle til Hammerfest?

– Nei, jeg har jo egentlig alle mine her oppe, og mer vennenettverk på østlandet. Og når du jobber mer enn du har fri så er det veldig greit å ha familien i nærheten. Nå har det vært pandemi, det har vært alt mulig, og man blir innmari alene. Så det var det at jeg har barn og barnebarn her som veide tyngst, sier Sebergsen.

– Å se barnebana veier tungt?

– Ja, veldig. Spesielt fordi vi i Ullensaker bare fikk ha en eneste nærkontakt under pandemien. Da kjente jeg virkelig at det bare var å komme seg hjem til Hammerfest, sier Sebergsen.

På spørsmål om hva hun tenker om kundegrunnlaget i byen er Sebergsen avventende.

– Jeg håper jo at jeg får kunder, altså. Jeg har hatt sykt mye å gjøre i Jessheim, og derfor er det litt skummelt å ikke skulle pendle mer før jeg vet hvordan det går her. Men jeg tenker at jeg bare pendler så lenge jeg orker, jeg er jo ikke akkurat en ungfole lengre, sier hun med et lurt smil.