Hammerfestingen

Skredøvelse på Prærien:

– For min del hater jeg skred

Røde Kors og politiet trener sammen på Prærien, noen få dager etter at det har gått et ras. Foto: Jonathan Jæger

For noen dager siden gikk det et ras i felt 6 på Prærien. Det kan Røde Kors bruke som trening.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

– Når vi oppdager ras kan vi bruke det til å øve, sier korpsleder Kjetil Solvang i Hammerfest Røde Kors.

Rundt 12 stykker fra Røde Kors og politiet deltok i øvelsen.

– Vi gravde ned fjernstyrte mål som vi kan skru av og på. Den registrerer treff med søkestanga og sender ut signal som vi kan søke etter med sender og mottaker, også ser vi det på en skjerm, sier han.

– Hvor ofte trener dere på dette?

– Vi gjør det hver gang vi har anledning. I løpet av en sesong blir det kanskje 2-3 øvelser. Det krever en del logistikk. I dag var vi ikke så mange med, men vi skal prøve å få til en øvelse i februar i Reindalen. Men det krever en del snø, sier han.

I løpet av en sesong får Røde Kors gjennomført rundt 2-3 skredøvelser. Foto: Jonathan Jæger

Sammen med politiet

Politiet var med på søket sammen med Røde Kors.

– De fløy blant annet med drone og gjorde overflatesøk. De flyr over stedet og ser etter det vi kaller for tause vitner. Det kan for eksempel være en skistav, votter eller noe som kommer opp fra snøen som folk har mistet da de ble tatt av skredet, sier Solvang.

Politiet stilte med innsatsleder og søkemannskaper, og Solvang forteller at de synes det er bra med trening.

– Det er fint for politiet å få erfaring. De og brannvesenet er som oftest raskest til ulykkesteder. De har også behov for å se hvordan ting funker.

Røde Kors og politiet
Har skredøvelse sammen.

Styrer aksjonen

Solvang har selv deltatt i flere søk og fått kjent på kroppen hvor viktig det er å trene.

– Jeg var med på skredet som gikk på baksiden av Bybo for noen år siden. Jeg bor ikke så langt unna, så jeg var vel en av de første som kom dit.

Det kreves mye trening for de som skal lede søket.

– I våres korps har vi to utdannede fagledere i skred. De blir skadestedsledere på en skredaksjon. De får som oftest i oppgave fra politiet å styre aksjonen, fordi de har det faglige som trengs. Politiet bruker ekspertisen som vi eller andre innehar, sier Solvang.

Gjengen startet øvelsen i 18-tiden og var ferdig 20.30. Foto: Kjetil Solvang

– Kompisredning

Trening er viktig, men Solvang er tydelig på at skred er det verste han vet.

– Det er den verste alarmen jeg får fordi stort sett er det en alarm om å hente døde folk. Det som kan hjelpe, er hvis alle har med seg en skredsøker, søkestang og spade. Det er det som redder liv.

Det er en lærdom han håper de fleste tar med seg.

– Har man råd til å bruke mange hundre tusener på en snøscooter, så har man penger til å kjøpe en søkestang. Det får du for cirka 800 kroner og en skredsøker for 2000 kroner. Det er kompisredning som faktisk redder liv.

Solvang forteller at det kun var en person som ikke hadde vært med på skredøvelse før. Foto: Kjetil Solvang

– Alltid debrief

Etter at øvelsen var ferdig samlet de gjengen i Røde Kors-huset på Prærien.

– Vi har alltid en debrief etter en aksjon. Vi går gjennom de faktiske forholdene, slik at man får ryddet ting på plass. Selv om det ikke har vært en psykisk påkjenning, tar vi en prat slik at vi alle har samme situasjonsforståelse, sier han.

– Hvordan står det til med huset?

– Vi har drevet på med det i evigheter. Det er lukket, men vi har mye jobb inne. Vi skal få innredet lokalet slik at vi får undervisningsrom og kan kjøre kursene våre der. Det blir bra når vi får alt på stell. Det har gått mye frivilligtimer til snekring i stedet for søk og redning. Men slik blir det når døgnet bare har 24 timer, sier han.

– Når tror du dere er ferdig?

– Jeg håper vi er ferdig til høsten om ett år. Jeg tenker vi får gjort en god del i vinter, da er det greit å jobbe inne. Så går sommeren til å få på plass alt av teknisk utstyr, legge varme og alt elektrisk, sier han.